Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2008 19:26 - В Пловдивска област ще се строят 44 пречиствателни станции
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 668 Коментари: 0 Гласове:
0



Оперативна програма "Околна среда" е единствената, по която няма ограничения нито по отношение на броя на инфраструктурните проекти, с които общините  могат да кандидатстват, нито по отношение на финансовата им стойност, съобщи министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров пред кметовете на 18-те общини в област Пловдив. Той призова общините да се възползват от тази възможност и да бъдат по-активни и ефективни.
В област Пловдив от 215 населени места трябва да бъдат изградени пречиствателни станции за отпадни води (ПСОВ) в 47, които са с еквивалент жители над 2000. Към момента

действащи са две ПСОВ - в Пловдив и Хисаря
които обаче също се нуждаят от разширяване и реконструкция, а в процес на изграждане е пречиствателна станция в Карлово. В напреднала фаза на проектна готовност са общините Асеновград, Първомай и Кричим, като процедурите по избор на изпълнител могат да започнат още до края на този месец, посочи Джевдет Чакъров. Тъй като всички агломерации в област Пловдив попадат във водосбора на р. Марица, която със заповед на министъра на околната среда от 2003 г. е обявена за чувствителна зона, се налага тези с над 10 000 жители да осигурят освен биологично пречистване и отстраняване на биогенните елементи азот и фосфор. Министър Чакъров коментира, че е много важно проектите да се подготвят и да се сключат договорите по тях до 1 януари 2010 г., тъй като периодът за реализацията им ще е тригодишен, докато след 2010 г. срокът за изпълнение става две години.

Водни проекти по ИСПА
->Започна изпълнението на договор за техническа помощ за подготовка на проекти във водния сектор на област Пловдив - I фаза (група Б), с финансиране по ИСПА, стойността му е 2 199 745 евро, като 75% е безвъзмездната помощ, а 25% - от държавния бюджет. Договорът включва изготвяне на хидравличен модел на ВиК системата, генерален план и дългосрочна инвестиционна програма и укрепване на административния капацитет на ВиК - Пловдив.
->До края на май се очаква да приключи тръжната процедура, а през юли да бъде подписан и договорът за техническа помощ за подготовка на проект за подобрение на ВиК мрежата на Пловдив - фаза II. Финансовата му стойност е 3 226 232 евро, от тях 85% се осигуряват от ИСПА. Договорът включва подготовка на молба за финансиране на инвестиционния проект от Кохезионния фонд и съпътстваща документация, изготвяне на идеен проект за реконструкция и разширение на градската пречиствателна станция и работен проект за ВиК мрежата на града. След изпълнението на двата договора за услуги (фаза I и фаза II) се очаква да бъде подготвен инвестиционен проект за подобрение на водния цикъл на Пловдив на обща индикативна стойност 49 944 191 евро. В него се предвиждат изграждане на Южния обходен колектор, за който ще бъдат инвестирани 46 млн. лв., реконструкция на главни водопроводи, както и реконструкция и ново строителство на канализационни колектори в града. 
->През април предстои подписване на договор за техническа помощ за подготовка на инвестиционен проект за водния цикъл на Асеновград. Финансирането е в размер на 2 836 446 евро, като 85% са по линия на ИСПА. Договорът обхваща подготовка на хидравличен модел, изработване на генерален план, определяне на инвестиционни проекти за финансиране от Кохезионния фонд и подготовка на съпътстваща документация.

Управление на отпадъците
В процес на експлоатация е регионално депо за неопасни отпадъци в землището на с. Цалапица, което обслужва община Пловдив и селища от общините Стамболийски, Родопи и Марица. Сметището е в процедура по издаване на комплексно разрешително.
->До края на тази година трябва да заработи и екологичният завод с депо за третиране на битови отпадъци от регион Пловдив при с. Шишманци. Още 10 млн. са необходими за неговото доизграждане и пускане в експлоатация. Средствата ще бъдат осигурени до края на юли от държавния бюджет като компенсация за депонираните 200 тона софийски боклук на сметището в с. Цалапица. 
->Междуобщинско депо за твърди битови отпадъци ще бъде изградено на територията на Асеновград. То ще обслужва и общините Садово и Първомай. Вече е определен теренът - площадката на предвиденото за закриване депо в местността Капсидата. 
->В периода до 16 юли на територията на страната следва да бъдат закрити общо 219 общински депа за битови отпадъци на обща площ 7289 ха, за което ще са необходими 203 млн. евро. На територията на област Пловдив се предвижда да бъдат затворени и рекултивирани 14 общински депа - в Асеновград, Брезово, с. Цалапица, Лъки, Хисаря, Калояново, Куклен, Първомай, Раковски, Садово, Съединение, Кричим, Перущица и с. Калековец.
(Източник: Строителство Градът)


Тагове:   област,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000517
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031