Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2008 21:23 - Близка до "Винпром Пещера" фирма взе "Цигарена фабрика Пловдив", акционер във фирмата доскоро е бил и бизнесменът Георги Гергов
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 967 Коментари: 0 Гласове:
0



Компания, близка до "Винпром Пещера", е новият собственик на "Цигарена фабрика Пловдив". Фактическият купувач на мажоритарния дял на "Булгартабак холдинг" от 78% във фабриката е търговецът на захар "Сигма консултинг" ООД според бюлетина на Централния депозитар.

Според информационните регистри - ДАКСИ, АПИС и Търговския регистър, дружеството купувач в момента е собственост с равни дялове на Светослав Захариев и Николай Янев. Плетеница от връзки в регистрите показва, че Захариев е доверен на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, включително и с туристическата му дейност. Янев пък се свързва с кръга на "Винпром Пещера".

"Сигма консултинг" е регистрирано на адрес в Пловдив, "Ген. Данаил Николаев" 75. На същия адрес е регистрирана и свързаната с "Винпром Пещера" "Галакси пропърти груп", чийто основен акционер е соченият неофициално за един от собствениците на производителя на алкохол Атанас Петров.

Според АПИС Захариев и Янев са собственици с равни дялове и във "Финансконсулт" ООД. "Финансконсулт" ЕООД пък има 12% от цигарената фабрика, но според ДАКСИ е 100% собственост на офшорна компания - "Бристол дистилърс груп лимитед" - Британски Вирджински острови, а не на двете физически лица.

Георги Гергов каза за "Дневник", че дружеството "Сигма консултинг" е било съвместно създадено между него и кръга на "Винпром Пещера" за участие в търга за Сточна гара в Пловдив. "Прайм-ДС" купи Сточна гара в Пловдив за 14 млн. лв. през есента на 2007 г. по информация на в. "Строителство Градът". Заради местните избори и кандидатурата на Гергов за кмет на Пловдив обаче той е продал дяловете си и в момента компанията е изцяло под контрола на пещерската група, каза той. Тези промени не са отчетени още в информационните регистри.

Гергов участва в наддаването за "Цигарена фабрика Пловдив" чрез Уникредит Булбанк, но купувачът на пакета беше клиент на "София интърнешънъл секюритис".

От самата компания "Винпром Пещера" казаха, че не са запознати да има сделка за покупка на фабриката в Пловдив. До редакционното приключване на броя за коментар не бяха открити Захариев и Янев, както и сочените за неофициални собственици на "Винпром Пещера", така че да пояснят бъдещето на пловдивската фабрика, чиито имоти са разположени на апетитна локация в центъра на града. Предстои "Сигма консултинг" да отправи търгово предложение към миноритарните акционери, след като придоби мажоритарен дял в компанията.

"Цигарена фабрика Пловдив" беше продадена на 16 юни за малко над 30 млн. лв. чрез борсова сделка. Освен Гергов интерес към покупката имаше и бизнесменът Ветко Арабаджиев, подал оферта чрез Корпоративна търговска банка. В момента Комисията за финансов надзор проверява сделките по продажбата на двете цигарени фабрики на холдинга в Пловдив и Стара Загора.

"Бизнес център Изгрев" купи "Слънце Стара Загора табак"

Близка до групата на "Химимпорт" компания е купила мажоритарното участие в "Слънце Стара Загора" чрез дружеството "Бизнес център изгрев" ЕООД, става ясно още от бюлетина на Централния депозитар. Според ДАКСИ
купувачът е собственост на "Бол пропърти", който от своя страна притежава 49.99% от "Варна плод", където управляващи са лицата от икономическата група ТИМ Иво Каменов и Марин Митев. "Бизнес център Изгрев" притежава и 4.37% от Пловдивска стокова борса, където същото участие имат самото "Химимпорт" и дружества с негово акционерно участие "Оксиморон 2003" и "Холдинг Нов век". По закон акционер в стоковата борса не може да притежава пряко или чрез свързани лица повече от 5 на сто от нейните акции освен с разрешение на комисията.

(Източник: Дневник)


Тагове:   Пловдив,   пещера,   фирма,   фабрика,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035374
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930