Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2008 22:01 - Пъдят Ваньо Танов от Общинския съвет заради медийни изяви
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 647 Коментари: 0 Гласове:
0



Председателят на Общинския съвет в Русе Искрен Веселинов поиска Общинската избирателна комисия в града да прекрати мандата на шефа на групата на ГЕРБ в местния парламент ген. Ваньо Танов. Причината била, че Танов отсъствал от сесии четири пъти, от които три пъти последователно. Събитията се развиват по време на скандала в МВР, когато Танов беше в София, даваше интервюта, пресконференции и това му е попречило да присъства на нашите заседания, каза пред “Всеки ден” Веселинов. Танов беше зает в медиите, а това не е уважителна причина с оглед на ангажиментите му към русенските избиратели, коментира той.

Генералът, който беше шеф на антимафиотите, пък заяви пред “Всеки ден”, че действията на шефа на Общинския съвет са в отговор на поисканата му оставка от страна на съветниците от ГЕРБ и заради факта, че те са разкрили случай на конфликт на интереси в местния парламент. Той обясни, че е отсъствал от сесиите, тъй като наистина е бил зает с МВР-скандала и е бил викан в Народното събрание. Според него всеки български гражданин е длъжен след като го повикат в парламента да се яви, тъй като това е най-висшият орган.

“По това време течеше скандала в МВР, имаше заседания на комисията “Куйович”, на вътрешната комисия, аз бях разпитван от прокурор. Така че, това което говори Веселинов са глупости”, отвърна бившият шеф на ГДБОП. “От парламента ще ми дадат съответните документи, че на въпросните дати съм бил на комисии. Тези комисии се предаваха по цяла България и от прокуратурата ще взема документ, че съм бил на разпит”, добави той.

Ваньо Танов е единственият общински съветник с три последователни отсъствия без да има уважителни причини, смята обаче Искрен Веселинов, който освен шеф на Общинския съвет е и лидер на Областния регионален комитет на ВМРО. Той е избран за съветник от листата на „Инициатива Русе”, в която влизат ВМРО, “Гергьовден” и ССД. Според Веселинов искането му за прекратяване на мандата на общинския съветник от ГЕРБ се основава на Закона за местното управление и местната администрация. Това е мое задължение, това не е моя инициатива, добави той. Сезирал съм Общинската избирателна комисия, оттам насетне решението е тяхно, добави той. И в ГЕРБ, и във ВМРО трябва еднакво да уважаваме закона, така Веселинов отговори на въпроса дали неговото искане няма да влоши отношенията между двете партии.

Според Танов обаче истинската причина за реакцията на Веселинов е, че ГЕРБ са се противопоставили остро на решение, което е прегласувано от съветниците миналия четвъртък. Става дума за замяна на имот, за който от ГЕРБ твърдят, че е в личен интерес на съветника от група „Център” Цветан Стефанов. Според Танов съветниците са предоставили терен, общинска собственост на строителна фирма, която иска да построи жилищна кооперация. “Фирмата, която иска този терен е на бащата и на майката на единия от общинските съветници – Цветан Стефанов, по известен като Цецо Гербера, който има две присъди. Той е от партията “Северна лига,” разкри Танов.

Първоначално решението за предоставяне на терена е било отхвърлено от съветниците, но след обедната почивка е поискано прегласуване и решението е прието. Това беше скандално, защото според правилника можеш да поискаш прегласуване веднага след гласуването и затова Веселинов наруши правилника, коментира Танов. Решението беше прието и с гласа на Цецо Гербера, който няма право да гласува, защото има конфликт на интереси, възмути се Танов. “Веселинов винаги защитава бизнес интереси. Сега ГЕРБ са му много неудобни, защото вече не може да става на принципа “Ти на мене, аз на тебе”, коментира бившият шеф на антимафиотите.

Същевременно Искрен Веселинов поиска писмено от общинските съветници на ГЕРБ доказателства, с които те обосновават наличие на конфликт на интереси при гласуването на последната сесия. Той обеща, че няма да подпише решението до установяването на подробности по гласувания материал.

(Източник: Всеки ден)



Тагове:   съвет,   Медийни,   Общинския,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13041053
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930