Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2008 17:51 - Картел и на пазара на пилешко месо
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 597 Коментари: 0 Гласове:
0Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с 293 хил. лв. производителите на яйца и пилешко месо за забранени споразумения, съобщиха от комисията във вторник.

КЗК се е самосезирала, след като през лятото миналата година съгласувано 26 производители рязко са вдигнали цените на яйцата и пилешкото месо , като така са надхвърлили дори средните цени в ЕС. Това е станало с активното участие на Съюза на птицевъдите в България и на едрия производител фирма “Градус”, които целенасочено подготвяха чрез медиите обществото с колко ще се повишат цените на пилешките продукти и точно от кога.

Проучването на КЗК е обхванало периода 2002 - 2007 г. и разглежда два основни пазара: производство на яйца и производство на пилешко месо.

Събраните многобройни, включително и писмени доказателства сочат, че Съюзът на птицевъдите в България като браншова организация е организирал срещи между членовете си с предварително поставена явна антиконкурентна цел - координиране

и съгласуване на ценовото им поведение, посочват от комисията. Съюзът е създал комисия и регулярно е организирал срещи по ценовата политика през целия период особено активно на пазара на яйцата.

Подобно поведение създава възможност за нерегламентиран обмен на чувствителна информация и е предпоставка за ограничаване на конкуренцията, смята Комисията по конкуренция.

От събраната информация става ясно, че на пазара за производство на яйца, фирмите са изработили и са се придържали към определен съвместен план за контролиране на пазара, както по отношение на прилаганите цени, така и по отношение на регулиране на обема на производство, посочва комисията.

В периода 2002-2007 г. цените на пилешкото месо не са се формирали в условията на ефективна конкуренция, посочва още комисията. Участниците активно са провеждали срещи, на които обменяли информация отново с цел контролиране на пазара и поддържане на минимални ценови равнища. През 2007 г. (май – септември) се наблюдава едновременно и рязко покачване на цените от всички участници особено изразено при пилешкото месо.

Процесът на координация се подпомага и от разпространение на индивидуална ценова информация от най-големите производители на пиле чрез средствата за масова информация. Проведена е нарочна пресконференция по повод затрудненията на птицевъдния бранш при намирането на зърнените компоненти, където се посочва, че от "следващата" седмица на септември цената на замразеното пиле "ще мине 4 лева на рампа и ще гони 5 лв. по магазините", посочва комисията.

Икономическият анализ показва, че ръстът на цената на яйцата и пилешкото месо е изпреварвал ръста на цената на фуража, посочва комисията. В отделни периоди в рамките на 2002 - 2007 г., през които на пазара се е забелязвала тенденция на рязко намаление на цените, срещите между производителите на яйца и пилешко месо са зачестявали, а голяма част от дискусиите са приключвали с препоръки за определяне на минимални цени.

Комисията смята, че действията на ответните дружества противоречат на Закона за защита на конкуренцията и са предизвикали неоправдано увеличение на продажните цени на продуктите.


Вярно е, че съюзът на птицевъдите е провеждал срещи на членовете си за обсъждане на ценовата политика, но това не означава, че обвиненията за картел са състоятелни, коментира за Investor.bg председателят на съюза Борис Стоименов. 

„Никой не може да ни забрани да обсъждаме финансовата си ситуация и цените в сектора“, каза той, като по думите му срещите са били провеждани, когато цените са падали под себестойността на продукцията и са били нужни спешни мерки за поддържане на жизнеспособността на предприятията в бранша.

Ще обжалваме днешното решение на Комисията за защита на конкуренцията, допълни Стоименов.


(Източник: Медиапул, Инвестор)Тагове:   месо,   КАРТЕЛ,


Гласувай:
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13211026
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37064
Календар
«  Юни, 2024  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930