Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2008 22:31 - Предприятията ще продават нереализирани вредни емисии
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 458 Коментари: 0 Гласове:
0



Българските предприятия ще могат да продават излишъка от квотите за вредни емисии, които произвеждат. Това ще става по Протокола от Киото, който определя конкретни квоти за изхвърляне на парникови газове в атмосферата за всяка държава, подписала документа. Квотите се разпределят между големите индустриални предприятия в отделните страни. 

Ако при производството си един завод изхвърли по-малко емисии от позволените, той ще може да продаде нереализираното количество на друг комбинат в Европа. Цените за тон въглероден двуокис са средно около 25 евро. Сделките ще стават чрез правителствено решение, обясни министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Той участва в конференция за политиките срещу изменението на климата, която се проведе на 14 юли в столичния хотел „Шератон“. 

Предприятията ще могат да използват средствата от продажбата на квотите за въвеждане на модерни технологии и възобновяеми енергийни източници в производството си. Няколко държави вече са заявили интерес към закупуването на емисии от български заводи, съобщи още Чакъров.
България вече е представила пред Европейската комисия Национален план за разпределение на квоти за емисии и парникови газове. Държавата ни е поискала от Европейския съюз да получи право на квоти за 67 милиона и 600 хиляди тона излъчени въглеродни емисии на година. От общността обаче са отпуснали на страната ни само 42 милиона и 300 хиляди квоти средногодишно, които са разпределени между 140 предприятия. Въпреки това експертите са убедени, че в България ще има голям излишък от квоти за вредни емисии. 

Предвижда се да бъде създаден специален регистър, в който българските заводи ще трябва да вписват получените и изхвърлените емисии. Такива списъци ще притежават и останалите страни - членки на Европейския съюз. Те ще бъдат част от по-голям международен регистър с данни на предприятията, които могат да търгуват с емисии. 

Европейският съюз планира до 2012 г. емисиите на парниковите газове да бъдат намалени с общо 8%, а до 2020 г. - с 20 процента. „Редукцията на вредните емисии е една от основните мерки в борбата с изменението на климата. Това може да се постигне чрез въвеждане на нови енергийни източници и развитие на енергийната ефективност в световен мащаб“, коментира министър Чакъров. Според него България има голям потенциал за разработването на проекти, свързани с енергийната ефективност. „Такива модерни способи вече се прилагат в новото строителство у нас, но трябва да бъдат въведени и при изграждането на административни сгради“, обясни министърът. 

Използването на биогорива също е един от начините за намаляване на вредните емисии в атмосферата, смятат експерти. Европейският съюз планира до 2020 г. делът на биогоривата в транспорта да достигне 10 процента. „Този метод има своите положителни страни, но води и до ангажиране на сериозни площи, които биха могли да се ползват за производство на зърнени култури. Употребата на всеки хектар за производство на биогорива означава намаляване на добива на житни растения“, коментира Чакъров. По думите му, ако сегашните темпове на икономическо развитие се запазят до 2030 г., потреблението на електрическа енергия в света ще се увеличи с 53 процента. 

По време на форума експертите бяха категорични, че България изпълнява изключително ефективно европейските изисквания за намаляване на вредните емисии в атмосферата. „Страната ни вече е преизпълнила ангажиментите по Протокола от Китото. Близо 52% от изискванията му вече са реализирани у нас“, съобщи Щерьо Ножаров от Министерството на околната среда и водите. 

(Източник: Строителство Имоти)


Тагове:   нереализирани,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034856
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930