Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2008 19:38 - Прокуратурата не е искала запор на акциите на "Цигарена фабрика Пловдив"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 553 Коментари: 0 Гласове:
0



Софийска градска прокуратура отрече да е искала налагане на запор на акции на "Цигарена фабрика Пловдив", но е възложила предварителна проверка по продажбата на компанията на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Това заявиха официално от прокуратурата, след като в медиите излезе информация, че има наложен запор върху книжата на вече бившата фабрика на "Булгартабак холдинг". До редакционното приключване на броя от Централния депозитар не бяха открити за коментар дали е искано да се запорират книжата.

Компанията беше продадена на 16 юли чрез борсова сделка. Сетълментът на сделката приключи в петък, като купувач е "Сигма консултинг" ООД, свързвано с "Винпром Пещера". Компанията даде малко над 30 млн. лв. за мажоритарния дял от компанията. Интересът към придобиването на фабриката обаче беше значителен. Сред кандидатите бяха бизнесменът Ветко Арабаджиев чрез инвестиционен посредник Корпоративна търговска банка и пловдивският бизнесмен Георги Гергов чрез Уникредит Булбанк.

Фирмата, играла за Ветко Арабаджиев, "Интерленд България" е подала писма до Арбитражния съд на Българската фондова борса, Комисията за финансов надзор и Централния депозитар в петък с твърдения, че продажбата на фабриката е осъществена чрез манипулативни действия, научи "Дневник". По тази причинна тя иска да се наложи запор на акции на компанията с оглед да не се допусне последваща продажба в рамките на регулативния пазар. Според кандидата е налице предварително договаряне между купувача и продавача, тъй като самата сделка е осъществена в рамките на 6 секунди след приключване на аукциона за нестабилност (VOLA). Според него това е физически невъзможно да се осъществи.

В петък Комисията за финансов надзор обяви, че започва проверка по техническата реализация на сделките по продажбите на цигарените фабрики в Пловдив и Стара Загора. Всеки момент се очаква комисията да излезе със становище.

Пред Би Ти Ви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров коментира, че сделката няма да да бъде спряна. Той поясни дискусията около сделката със сменената търговска платформа и липсата до голяма степен на подготовка на брокерите за работа в новите условия. 

(Източник: Дневник)


Тагове:   пловдив,   фабрика,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031146
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930