Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2008 18:55 - Русия ще използва "Южен поток" срещу щита в Източна Европа
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 449 Коментари: 0 Гласове:
0



Русия е готова да използва всички форми на натиск -от бойкот на чешката бира до сключени наскоро енергийни проекти като "Южен поток" и Бургас - Александруполис, за да блокира американската инициатива за противоракетна отбрана (ПРО), стана ясно в сряда от телемост с РИА "Новости", който се проведе в София. Военни анализатори, експерти и специалисти по международни отношения се опитаха да очертаят студеният повей, който може да се очаква на Стария континент от Кремъл, ако ПРО все пак стане факт.

Като суверенна държава Русия има право на ответни мерки, ако чувства националната си сигурност застрашена, заяви завеждащият отдел за разоръжаване и регулиране на конфликтите Александър Пикаев. Това е неизбежно, защото радарът в Чехия и ракетите в Полша са само първата стъпка от изграждането на един по-голям американски щит, допълни главният редактор на сп. "Русия в глобалната политика" Фьодор Лукиянов. Обтягането на отношенията между Москва, от една страна, и САЩ, Чехия и Полша, от друга, можело да доведе до преразглеждането на хода на диалога на Русия с Европа. Влошаването на дипломатическия климат можело да доведе до забавянето на договорени наскоро руски енергийни проекти на Балканите като "Южен поток". Руските експерти деликатно отказаха да коментират защо заплахата се отнася само до балканските енергийни проекти, а не засяга трасето на "Северен поток", чието забавяне би имало по-голям ефект, засягайки един от моторите на евроинтеграцията - Германия.

За първи път от разполагането на американските бази у нас Кремъл ясно заяви, че те не представляват заплаха за сигурността. Трябва да поздравим правителството в София, което с умели и настойчиви дипломатически ходове защити вижданията си, заяви Пикаев. Ръководителят на аналитичния отдел на Института за политически и военен анализ Александър Храмчихин уточни, че условието американските бази да са под юрисдикцията на българските закони сериозно затруднява Пентагона да ги използва като предни постове в една бъдеща война. За разлика от нас Румъния и Чехия били предоставили на Пентагона искания статут на екстериториалност, а Полша се готви да го предостави при сключването на договора за разполагане на ракетната база. Това била една от причините Москва да не е съгласна поляци и чехи да проверяват нейни поделения в отговор на руските инспекции на радара и ракетното поделение. По правило размяна на инспекции може да се иска само ако и Москва изгражда подобни военни съоръжения, обясни Лукиянов. Чехите и поляците искат само по принцип инспекции, заяви бившият главнокомандващ на руските ВВС Пьотър Дейникин.

В сряда трябваше да се възобновят преговорите между Полша и САЩ за разполагането на десет ракети-прехващачи, а в чешката столица в четвъртък продължават разговорите между президентите Вацлав Клаус и Лех Качински за уточняване на развитието на развитието на ПРО. И в сряда продължиха спекулациите за евентуално разполагане на руска военна база в Куба. Според Дейникин Кремъл би трябвало да помисли за отварянето на закритата военна радарна станция в Куба и да прецени доколко е възможно да се приеме оферта на Уго Чавес за база във Венецуела.

(Източник: Дневник)


Тагове:   южен,   поток,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13024591
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930