Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2008 21:07 - Скандал с "кадровото досие" на Пламен Юруков
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 496 Коментари: 0 Гласове:
0



Поредният скандал, свързан с теч на информация от секретните служби, избухна в петък, като този път на прицел се оказа лидерът на СДС Пламен Юруков. Ден по-рано по медиите изтече обстойна информация, която свързва неговата работа в средата на 1990-те години със секретните служби на МВР и разработките за контрабанда по митниците. По неофициална информация от кулоарите на Народното събрание, агентурната справка за "Сотир" дори е била пусната в пощенските кутии на депутати.

Съсобственикът на "Спетема кафе" Пламен Юруков, който преди година оглави СДС, непрестанно отрича съпричастност към комунистическите или настоящите тайни служби. Под натиска на изтеклата информация той е поискал от ДАНС, в която се вля Национална служба "Сигурност" на МВР, да направи проверка бил ли е сътрудник на контраразузнаването.

Агенцията обяви с официално писмо, че в архивите на НСС и ДАНС няма декларация за сътрудничество на Юруков, нито собственоръчно или печатно написани от него материали.

Отговорът на ДАНС на молбата на Юруков е изключително странен, защото в Закона за защита на класифицираната информация няма процедура, по която агенцията да може да отговаря на такива молби.

Запознати коментираха пред Mediapool, че ДАНС са задължени да пазят класифицираната информация на всяка цена. В българското законодателство няма процедура, която да заплаши с наказателно преследване служители на ДАНС, ако те пуснат грешна информация с цел да запазят информацията за своите агенти. Наказателна отговорност се носи само ако се оповестят секретни данни. В този контекст писмото на ДАНС не може да се счита за индулгенция, защото агенцията може и да спести истината.

Информирани източници обясниха пред Mediapool, че инструкциите за вербовка по никакъв начин не обвързват сътрудниците с декларацията за сътрудничество. Тя се пише по собствена преценка на кадровия служител. Освен това сътрудникът може да не напише и един ред собственоръчно, а да поднася информация в свободен разговор със служителя, който сам я обработва.

"Не ме интересува"

Пламен Юруков заяви, че атаката срещу него идва от среди извън СДС, но няма да ги обяви, защото "не го интересува". Според изнесената в медиите информация, за която се твърди, че е от кадровото му досие, той е оказвал сътрудничество на Икономическия отдел на Столична полиция в периода 1994 - 1997 г. Юруков е давал информация за убития Иван Тодоров – Доктора, Николай Методиев – Пилето и Майкъл Капустин.

Партийният лидер предположи, че целта на "компромата" е той да бъде дискредитиран преди предстоящата в събота и неделя Национална конференция на СДС. Тогава трябва да бъде приет нов партиен устав.

След публикуването на информацията в медиите партийни функционери в СДС вече му поискаха оставката.

Пред бТВ Методи Андреев заяви, че Юруков трябва да напусне, защото е "абсурдно" сътрудниците в службите да бъдат политици. Членът на Националния съвет на СДС Александър Йорданов също заяви, че съвместимостта е невъзможна и призова за проверка на Юруков. След пускането на писмото от ДАНС от парламентарната група на СДС заявиха, че ще се въздържат от официална реакция.

Според плъзналите информации Юруков се е свързал с НСС през тогавашния началник сектор в НСС по линия на КПП-та Константин Гребенаров, който понастоящем е общински съветник на ГЕРБ в Созопол. Самият Гребенаров на няколко пъти заяви, че се познава с Юруков, но така и не е казал от къде. Лидерът на СДС заяви, че са попаднали в обща бридж компания, а и му е зареждал заведението с кафе.

Според тиражираната информация Юруков сам е предложил сътрудничество срещу определен свой интерес - давал информация за конкуренти в бизнеса с кафе. Свален е от отчет през през 2005 г.

Грифовете за секретност на ДАНС са три – "поверително" (срок 5 години), "секретно" (срок 15 години) и "строго секретно" (срок 30 години). Те започват да важат от момента на създаване на конкретните документи. Ако се съпостави на изтеклата по медиите информация с най-малка степен на защита на документация, то първата документация би трябвало да бъде разсекретена още през 1999 година.

Първите политически коментари извън СДС за скандала дойдоха от редиците на червените. Кметът на Благоевград и бивш вицепремиер Костадин Паскалев заяви, че Юруков няма политическо бъдеще след този скандал.

От няколко седмици лидерът на СДС е в кръгова отбрана, след като доскорошният му коалиционен партньор Яне Янев го обвини за контрабанда на кафе, връзки със силова групировка и нарушения по САПАРД.


(Източник: Медиапул)



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034038
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930