Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2008 22:26 - Цвета Каменова вероятно ще оглави надзора на новата пътна агенция
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 482 Коментари: 0 Гласове:
0



Начело на Надзорния съвет на Национална агенция "Пътна инфраструктура", в каквато се преструктурира компрометираният пътен фонд, най-вероятно ще застане Цвета Каменова, шеф на Дирекция "Икономическа политика" в МС, научи Mediapool във вторник.

Очаква се тази седмица премиерът да обяви ръководството на агенцията и да започне нейното структуриране и най-вече "саниране", за да може Еврокомисията да възстанови спрените плащания.

Цвета Каменова беше шеф на работната група, която под ръководството на вицепремиера Меглена Плугчиева определи как ще функционира новата агенция.

Досега фондът се управляваше от Управителен съвет, в който влизат министрите на финансите, регионалното развитие, транспорта, зам-министър на транспорта и изпълнителен директор. Липсата на контрол от страна на бившото ръководство на ФРПИ доведе до злоупотреби и конфликт на интереси в структурата, заради което и от ЕС спряха милионите за пътища по програмите ФАР и ИСПА. От ЕК забраниха и да се сключват договори за пътни проекти по оперативните програми "Транспорт" и "Регионално развитие".

По предложение на групата на Каменова, агенцията ще се управлява от 5-членен Надзорен съвет и изпълнителен директор. Промените в Закона за пътищата, които позволяват трансформацията на пътния фонд, вече получиха одобрението на мнозинството в парламента.

Надзорът се назначава от правителството по предложение на премиера и министрите на финансите, на транспорта и на регионалното развитие, като членовете му ще са инженери, икономист и юристи с петгодишен мандат. В Надзорния съвет ще има и представител от неправителствения сектор.

Изпълнителният директор на преструктурираното звено и неговите двама заместници ще се назначават от министър-председателя. Те не могат да заемат същевременно ръководна или контролна длъжност в политическа партия и ще са длъжни да подават на всеки шест месеца декларации, че не са свързано лице по смисъла на Търговския закон с търговец, или съдружник или акционер с търговец, който участва в процедури за обществени поръчки или за концесии, провеждани от агенцията.

Представители на левицата казаха пред Mediapool, че Сергей Станишев сам ще избере мениджъра на агенцията и че търсел човек с английски.

Като допълнителна застраховка за пред ЕК, пътният фонд ще бъде "снабден" с външен консултант.

Независимо от плана, който ще представи агенцията за бъдещата си работа и мерките, които ще бъдат взети за предотвратяване на злоупотреби, от ЕК заявиха във вторник пред БНР, че очакват да бъдат посочени отговорните за допусканите досега нередности и тези хора да бъдат санкционирани. От шест месеца чакаме прост и еднозначен отговор за конфликт на интереси, но такъв още няма, заявиха представителите на ЕК.

(Източник: Медиапул)




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032122
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930