Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2008 22:38 - Един кандидат за десет работни места
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 721 Коментари: 0 Гласове:
0



Докато преди 20 години десетима се бореха за едно работно място, а заемеха ли го, някои оставаха на него до пенсия, сега един кандидат може да избира между десет предложения за работа.

Само за две десетилетия ситуацията на пазара на труда коренно смени своя облик и в момента водещите фактори са недостиг на работна ръка, надценени позиции и браншове, които изнемогват от липсата на кадри. Това описва "Оксфорд бизнес груп" в доклада си, посветен на икономическото развитие на България през миналата година и на прогнозите за тази.

През последните години най-характерната особеност на пазара на труда в страната е липсата на кадри - както на специалисти в различни сектори, така и на нискоквалифицирани работници, е един от изводите. Сред причините е отливът на кадри в чужбина, привлечени от по-добрите възнаграждения. Комбинирано с развитието на бизнеса и навлизането на нови компании на пазара се стигна до ниска безработица, на места клоняща към нулата.

Според официалната статистика безработицата за миналата година е около 7 на сто при 9% година по-рано. В някои от големите градове обаче и най-вече в София тя е нищожна, казват специалистите. Все по-рядко се случва да се обадиш на кандидат за работа и той вече да не си е намерил, казва Елица Янкова от агенцията за подбор на персонал "Менпауър", цитирана в доклада на "Оксфорд бизнес груп".

Друг извод в материала е, че много от позициите в България са надценени. С това се характеризират дори цели професионални направления. Според експертите от "Менпауър" ИТ индустрията и финансовите услуги запазват лидерските си позиции. Трудовите възнаграждения в тези две професии са се увеличили с 30-35% за година, докато средният ръст на заплатите за страната е около 20 на сто. Част от по-малките компании няма да издържат на този натиск, прогнозират от "Менпауър".

Увеличението на заплатите е в кръгозора на не един доклад за икономиката на България, оповестени през последните месеци. Основното опасение е, че рязкото нарастване на възнагражденията ще стимулира още повече инфлацията. За това алармират експерти и от Международния валутен фонд, и от Европейската комисия. Очакваното средно увеличение на заплатите за тази година е около 15 на сто, сочат прогнозите.

Според специалистите липсата на кадри и таланти се чувства на всяко ниво в компаниите в България. По думите на управляващия партньор в "Джордан Шепард" Милен Иванов първоначално липсата е била най-остра на мениджърските позиции заради това, че в миналото не се е наблягало на развитието на управленски умения.

След това недостигът на кадри е обхванал ИТ и инженерните професии, докато стигне до всички икономически сектори. Сега има сериозен недостиг на специалисти по управление на проекти, казва още Иванов. "Преди пет години за хубава позиция се получаваха поне 50 CV-та. Сега кандидатите са един или двама", допълва той.

Търсят се кадри в строителството, туризма и ИТ
На темата за липсата на кадри в България обръща внимание и германското издание на "Файненшъл таймс" в един от последните си броеве. Според изданието основният проблем с липсата на кадри идва оттам, че голяма част от работната ръка е напуснала страната през последните година. Най-осезаемо липсват специалисти в строителството, ИТ индустрията и туризма, се посочва в анализа на германското издание.

(Източник: Дневник)


Тагове:   места,   кандидат,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001531
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031