Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2008 22:49 - Прокурори критикуват закона за културното наследство
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 791 Коментари: 1 Гласове:
0Проектозаконът за културното наследство няма връзка с Наказателния кодекс и това ще доведе до трудности в практическото му прилагане и санкционирането на нарушителите. Това заяви прокурорът от Върховната касационна прокуратура Николай Соларов по време на обществена дискусия за закона. Една от неговите критики беше, че монетите са отделени от останалите културно-исторически ценности. Общоизвестно е, че съществуват сериозни канали за нелегална търговия с тях и български монети се появяват непрекъснато в сайтовете на различни чужди аукционни къщи, коментира Соларов.

Самата Чилова, както и министърът на културата Стефан Данаилов не присъстваха на дискусията, тъй като по това време в парламента течеше дискусията по вота на недоверие срещу кабинета. Макар че присъстващите похвалиха инициативата и възможността да се дискутира на професионално ниво една тема, която, по думите на заместник- министъра на културата Токаджиев, до този момент е била само “монологизирана” от медиите, до истински дебат не се стигна. В крайна сметка всеки от участниците в кръглата маса от собствената си позиция за пореден път повтори становището си за предложения проект за закон за културното наследство. Чуха се вече достатъчно добре известните мнения и на неговите противници, и на защитниците му. Единствено частта, която касае археологическите разкопки, беше единодушно коментирана като успешна.

Според повечето участници в дискусията в сегашния си вид законът няма да реши проблема с иманярството. Разделът, който визира създаването на вътрешен легален пазар на културно-исторически ценности, няма да постигне тази цел, защото има юридически постановки, които си противоречат. Музеите не разполагат с достатъчно специалисти, за да могат да регистрират всички частни колекции и сбирки. Това бяха част от пропуските в текстовете, посочени от участниците в обсъждането.

Откроиха се страните на добре познатия триъгълник – администрация, консултанти на законопроекта и всички останали. На заместник-министъра на културата Иван Токаджиев се падна честта да мине в отбранителна позиция при отсъствието на Нина Чилова. Според него в някои отношения проектът е много задълбочен, но в други не е достатъчно прецизиран. Най-важното е дискусията да продължи, смята зам.-министърът.

Колекционерът, преподавател по музейно дело и история на европейските музеи и бивш шеф на Шести отдел на Шесто управление на ДС Димитър Иванов призова към изработване на цялостна визия за българската култура, преди да се пишат закони за нейното наследство. Той принципно застана зад законопроекта, но подчерта, че в частта си за частните колекции и отдаването на концесия на културно-исторически обекти законът е отстъпление от сега действащия. Иванов изказа съжалението си, че не е поискано мнението и на колекционерите при изготвянето на проектозакона, а те автоматично са обявени за съюзници на иманярите. С ръкопляскания беше посрещнато мнението му, че в този си вид проектът не бива да влиза на първо четене в парламента.

Проф. Маргарита Ваклинова -директор на Националния археологически институт с музей към БАН, като един от експертите, консултирали отделни текстове от закона, принципно застана зад проекта и подчерта колко голяма е нуждата от него, за да бъде решен наболелият проблем с иманярството. Проф. Ваклинова с усмивка заяви, че археолозите не си позволяват да се намесват в работата на юристите, които от своя страна не трябва да се намесват в работата на археолозите.

Доц. д-р Евгени Сачев, който е преподавател по културно-историческо наследство, нарече закона “мостра без стойност”. Той обвини авторите на законопроекта в непознаване на основни понятия в материята, което е довело до объркване на дефиниции и измисляне на нови, които нямат аналог по света.

(Източник: Всеки ден)Тагове:   наследство,


Гласувай:
01. анонимен - ФАКТИ И ДОКУМЕНТИ
02.10.2008 08:42
ЗАКОН ЗА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО
(Конституция, международноправни актове, стратегия, законопроекти, доклади на СЕ, правни анализи, становища, др. документи и мнения)
http://archaeology.zonebg.com/law.htm
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13275321
Постинги: 10474
Коментари: 5012
Гласове: 37071
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031