Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2008 16:45 - Неочаквана развръзка: върнаха Камелия Бончева
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 523 Коментари: 0 Гласове:
0



Съпругата на бившия президент на Литекс – Ангел Бончев – Камелия е била открита сутрин около 4 часа тази сутрин в района на столичния квартал Казичене от полицейски патрул. Тя е била в добро здраве, според полицейски източници. Повече подробности до момента няма. Тя беше освободена само няколко часа след като Ангел Бончев публично дари събраните за откупа й 157 000 евро на фондацията за борба с рака на гърдата „Утре за всеки”. По неофициална информация самите похитители са поискали парите да бъдат дадени за благотворителност. Според източници,близки до разследването, тези 157 хиляди евро са само една малка част от цялата сума, искана от похитителите. До момента чрез отвличането на двамата Бончеви престъпниците са прибрали около 3 милиона лева, твърдят запознати.

Снощи - 19 дни след отвличането на съпругата си Камелия Ангел Бончев се появи внезапно по бТВ. Той прочете изявление, в което каза, че няма никаква вест от съпругата си и обяви, че дарява събраните от негови приятели пари като откуп за съпруга му. С този жест бившият президент на Литекс заявява, че иска да направи добро, което се надява да му се върне. На записа се вижда как председателят на фондацията Марин Хаджийски връчва на Бончев договор за направеното дарение и му благодари от името на всички засегнати от рака на млечната жлеза.

През цялото време гласът и ръцете на Бончев трепереха. Очевидно беше, че той чете от листа думи, които някой друг му е написал. Ситуацията изглеждаше режисирана – от изявлението на експрезидента на “Литекс” и връчването на договора за дарение, до изсипването на пачките пари на масата и показното им побутване една по една от Бончев към Хаджийски. По-късно стана ясно, че даването на дарението е съгласувано с полицията, а думите на Ангел Бончев – с психолозите на МВР.

Същевременно днес Ангел Бончев заяви, че това е семеен въпрос и помоли да бъде оставен на мира, тъй като повече не желае да коментира. На въпрос защо се случи всичко това, Ангел Бончев каза: „Това е за пари. За какво друго да е?” Това са неща, които него трябва да го питате, а не мен, такава пък му беше реакцията на питането защо Гриша Ганчев го е изоставил.

Междувременно ръководството на “Литекс Комерс” АД благодари на органите на МВР, че успяха да приключат по благоприятен начин случая със семейството на Бончев, който е бивш президент на футболния клуб Литекс. “Радваме се, че всичко завърши по този начин. Обръщаме се към Ангел и Камелия Бончеви - искрено съчувстваме за всички претърпени болки. Обръщаме се към хората, които не останаха безучастни към трагедията и благодарим за тяхната съпричастност”, се казва в съобщението.

Пред “Всеки ден” председателят на Инициативния комитет на кампания “Утре за всеки” Нина Хаджийска заяви, че е била изненадана от дарението на Ангел Бончев. Тя обясни, че с фондацията са се свързали медийните им партньори от бТВ и са им казали за желанието на експрезидента на “Литекс”. Хаджийска не знаеше дали самият той, полицията или похитителите са избрали тяхната фондация. Тя обаче категорично отрече всякакви връзки с похитителите на семейство Бончеви.

Миков: Не е плащан откуп за Камелия Бончева

Вътрешният министър Михаил Миков категорично отрече за Камелия Бончева да е плащан откуп. На въпрос дали полицията има участие в освобождаването й, МВР-шефът предпочете да не отговори. Не пожела да каже също дали ще бъде проследено как фондация “Утре за всеки” ще харчи 157 хиляди евро. По думите на Миков в момента текат процесуално-следствени действия и изтичането на информация е много вредно.

Експертите: Няма друг такъв случай в света

Двама експерти по борба с терора коментираха пред “Всеки ден”, че не знаят за друг случай в световната полицейска практика, при който похитителите да са пожелали парите за откупа да бъдат дарени за благотворителност. Според бившият шеф на сектор “Терор” в службата за борба с организираната престъпност на МВР Борил Кацаров този благотворителен жест на престъпниците може да се тълкува единствено и само като наглост и гавра с органите на реда. Експертът по терора към Столичната община и бивш главен секретар на МВР Иван Бояджиев пък предложи и друга версия за случилото се. Според него не е изключено Ангел Бончев да е дарил парите по свое собствено желание, а не под натиска на похитителите. Самият Бояджиев заяви, че би приветствал едно такова решение. По думите му било крайно време в България да започне да се действа като във Великобритания и САЩ – на терористите да не се плаща откуп. В противен случай имало опасност да почнат да отвличат обикновени хора за по-малки суми – 5-10 хиляди лева. Експертът по терор към Общината не намери нищо учудващо във факта, че Ангел Бончев дари пари, които не са негови, а събрани от приятели. “Те вече са му подарени. Той решава да ги дари за благотворителност, вместо да робува на похитителите”, обясни Бояджиев.

И двамата антитерористи бяха сигурни, че дарената за благотворителност сума е една малка част от откупа т.е. последната вноска от него. Иван Бояджиев дори заяви, че знае лично от самия Ангел Бончев, че за жена му похитителите са искали 2 милиона, които той не е могъл да събере, защото дори най-близките му приятели са му отказали да му помогнат.

В тази връзка и двамата експерти отчетоха като решаващ факта, че Бончев е бил изоставен от доскорошния си съратник Гриша Ганчев. Според Бояджиев собственикът на “Литекс” действал правилно, като отказал да се включи в сценария на похитителите. Според Борил Кацаров обаче не е нормално Бончев да бъде изоставен в такава ситуация.

И двамата специалисти заявиха, че случаят “Бончеви” не е неразкриваем, но и двамата се усъмниха, че органите на реда ще имат технически и логистични възможности да го доведат до край.

Ангел Бончев беше отвлечен пред дома си около 1 часа след полунощ в столичния квартал “Дървеница” на 21 срещу 22 май. 50 дни по-късно той бе открит жив. Похитителите му го захвърлиха в нощта на 10 срещу 11 юли в столичния квартал Княжево. Камелия Бончева беше отвлечена при предаването на парите за освобождаването на съпруга си.

Реакции на политиците

Минчо Спасов: Похитителите действат по странен начин

Странен е начинът, по който действаха похитителите, коментира шефът на вътрешната комисия в парламента и депутат от НДСВ Минчо Спасов. Той не можа да коментира факта дали е логично пари, взети на заем, да са под формата на пачки от по 100 лв. “Трябва да говорите с човек, който работи в банка”, посъветва той журналистите. Според Спасов обаче разследването не бива да спира до тук. Той заяви, че приветства идеята на вътрешния министър Миков да се направи анализ на законодателството и процедурите, по които се работи при подобен случай на престъпление. Минчо Спасов не смята, че фондацията, на която са дарени пари, е използвана за някакъв вид посредник за трансфер на парите. “Тя трябва да работи в условията на пълна прозрачност, защото ще бъде проследена как харчи тези пари”, обясни той.

Атанас Атанасов: Похитителите постигнаха целта си

Призовавам вътрешният министър незабавно да поиска извънредно заседание на вътрешната комисия, на което на обясни какво направи МВР в тази ситуация, заяви депутатът от ДСБ Атанас Атанасов. Той беше категоричен, че похитителите са постигнали целта си. “Те си взеха парите, а МВР се превърна в охрана на едно тяхно мероприятие”, коментира депутатът. Атанасов е убеден, че 157 хил. евро в никакъв случай не са сумата, платена за това, което се случи. “В медиите се твърди за 3 млн., Миков да дойде и да обясни”, добави той.

Йордан Бакалов: Държавата е безсилна пред такива престъпления

Колегата му от ОДС Йордан Бакалов пък смята, че тези, които са се провалили при цялата операция, трябва да си понесат отговорността. “Аз не знам защо вътрешният министър още не е реагирал в тази посока”, риторично попита той. Депутатът припомни, че освен този случай, има още много подобни с неизвестна развръзка. “Държавата е абсолютно безсилна да се справи с такъв вид престъпления”, каза още Бакалов.

(Източник: Всеки ден)



Тагове:   камелия,   неочаквана,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035915
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930