Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2008 18:53 - Правителството оцеля за шести път
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 474 Коментари: 0 Гласове:
0



Шестият вот на недоверие към правителството за пореден път се оказа неуспешен. Против кабинета “Станишев” гласуваха 84 депутати, 1 се въздържа, а 150 го подкрепиха. Веднага след вота голяма част от опозицията демонстративно напусна пленарна зала.

Не че ние сме съвършени, но едно служебно правителство и нестабилност ще бъдат пропиляно време за страната, обясни след гласуването премиерът Сергей Станишев. Той заяви още, че кабинетът е приел конструктивно критиките на ЕС. Премиерът припомни, че интеграцията на България в ЕС всъщност е била много по-трудна отколкото за последните 10 страни членки. Премиерът припомни думите на Барозу, че първата година и половина на България в ЕС всъщност е успешна. Все пак Станишев призна, че трудно би могло да се очаква всичко да върви гладко като по вода.

Очакваше се опозицията да предложи управленска алтернатива, а това не се чу, обърна се към десните премиерът. Той беше категоричен, че сме свидетели на един продължаващ политически сценарий от началото на годината. Очевидно това е единственият начин, по който опозицията вижда своето идване на власт, смята министър-председателят. С интерес наблюдавам голямото сближаване между ГЕРБ и „Атака”, заяви Станишев. За пример той посочи сближаването в лексиката и в действията на двете партии, които би трябвало да са много различни. “Не знам дали това сближаване е принципно, програмно или просто конюнктурно. Не знам как ще сработи в един следващ парламент”, допълни Станишев.

България сега не се нуждае от вотове, а то технически мерки за преодоляване на проблемите, каза малко преди него Христина Христова от НДСВ. Депутатът от ДПС Фатме Илияз също беше убедена, че опозицията иска властта само заради самата власт. Гласувах против не защото няма проблеми с еврофондовете, а защото опозицията не предложи формула за преодоляването им, обясни тя. Радослав Иванов от БСП пък заяви, че е нужна денонощна работа. Съветът на коалицията го направи, за да бъдем поне веднъж печеливш отбор, каза патетично той.

Доган: Следващите месеци ще са тежки, кабинетът не трябва да се успокоява

Следващите 4-5 месеца ще бъдат много тежки за правителството, затова коалицията не трябва да се успокоява, предупреди лидерът на ДПС Амед Доган. Той обясни, че качеството на властта от сега нататък ще се измерва с ефективното усвояване на еврофондовете до 2013 г. Управляващите трябва да се радват, че получиха подкрепата на 150 депутати, каза още Доган. Той призова журналистите да се запознаят прецизно с докладите на ЕК и сподели, че на него лично това му е отнело 10 часа. Трябва да се отнасяме много критично към себе си и да се самокоригираме, защото цената, която ще платим в противен случай, е много висока, убеден е лидерът на ДПС. На въпрос дали вижда сценарий за сваляне на правителството, той отговори: И аз да съм опозиция бих направил същото. Доган не скри, че очакванията му за вчерашния дебат са били доста по-високи. Имаше какво да се говори и то конкретно, защото не става въпрос за тройна коалиция, а за България, коментира той. Лидерът на ДПС каза още, че има известни притеснения, но не за преждевременния край на мандата, а за сериозните проблеми, които могат да възникнат, ако не се вземат мерки навреме. Подаването на оставка не решава проблема, а още повече го задълбочава, убеден е Ахмед Доган. В заключение той каза, че в момента няма никаква алтернатива на това правителство.

Костов: Правителството се обърна срещу еврочленството

Правителството се обърна срещу европейското членство, коментира след гласуването на вота лидерът на ДСБ Иван Костов. Според него мнозинството е застанало срещу Европа и е сменило своя политически ход. Опозицията е имала дълг, виждайки че страната изпада без европейки пари и правила, да реагира, искайки вот на недоверие. Какво друго да направи опозицията, попита той.

(Източник: Всеки ден)



Тагове:   път,   оцеля,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13044928
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930