Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2008 21:19 - Критикуваният законопроект за културното наследство мина на първо четене
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1916 Коментари: 1 Гласове:
0



Парламентът прие в четвъртък на първо четене законопроекта за културното наследство, внесен от Нина Чилова и група народни представители. Дълго писаният проект през последните седмици отново разбуни духовете сред археолози, колекционери и експерти в частта за съдбата на частните колекции. В четвъртък документът бе подкрепен от 140 депутати и само трима бяха против.

В него се регламентира фигурата на собственик, държател и колекционер на културни ценности, предоставя се възможност за извършване на сделки с движими културни ценности само ако са идентифицирани и регистрирани.

Предвидено е археологическите културни ценности да не могат да бъдат предмет на сделки. Ще се поддържа и регистър на колекциите.

Идентифицираните движими археологически културни ценности, които не са национално богатство, ще се продават само на търг по ред, установен от закона, с цел да се осигури възможността на държавата да упражнява правото си на първи купувач.

Николай Михайлов от ДСБ заяви по време на дебата, че този закон трябва да бъде приет, защото е знак за реабилитация на правилата в българската политика. Според него има три възможни решения за съдбата на частните колекции от артефакти. Първата е амнистия, но тя била невъзможна към днешна дата, втората е конфискация, но тя е могла да се случи в миналото, и третата е разписване на фигурата на държателите - да съхраняват това, което са придобили, като го представят на публиката.

Според Татяна Дончева от левицата това е най-дълго и колективно подготвяният закон. Тя определи проекта като тест за хората, които са разграбвали държавата през последните 20 години. Борислав Китов (БНС) нарече законопроекта "нонсенс". По думите му, ако той остане в сегашния си вид, ще доведе до последваща национализация на културните ценности.

Вносителят на законопроекта Нина Чилова (НДСВ), която е председател на комисията по култура, заяви, че двете основни предимства на проекта са - първо, начинът, по който е бил създаден - с консенсус, и второ - фактът, че в него са инкорпорирани полезни европейски режими за опазване на културното наследство. По думите й в законопроекта не става въпрос за национализация и конфискация.

Фигурата на държателството е позната в действащото законодателство и с нея се изпълнява задължението по конституцията държавата да опазва националното културно-историческо наследство, обясни Чилова.

През седмицата срещу законопроекта енергично се обявиха археолози, експерти и колекционери, която предупредиха, че когато той стане закон, няма да спре иманярството. 

(Източник: Медиапул)




Гласувай:
0



1. анонимен - ФАКТИ И ДОКУМЕНТИ
01.10.2008 18:57
ЗАКОН ЗА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО
(Конституция, международноправни актове, стратегия, законопроекти, доклади на СЕ, правни анализи, становища, мнения и др. документи)
http://archaeology.zonebg.com/law.htm
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13041637
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930