Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2008 21:24 - Оскъпяването на “Южен поток” нямало да засегне българската част
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1533 Коментари: 0 Гласове:
0



Евентуалното оскъпяване на проекта за транзит на газ “Южен поток” няма да засегне българската отсечка, заяви пред журналисти в четвъртък министърът на икономиката и енергетиката Петър Мутафчиев в отговор на прогнозата на руския енергиен министър Сергей Шматко, че стойността на проекта ще е около 20 млрд. долара, а не два пъти по-малко, каквито са сегашните разчети.

Главни инвеститори в газопровода са италианската компания “ЕНИ” и руската “Газпром”. Тръбопроводът минава през няколко страни от Южна Европа, сред които е и България. Споразумението за българското участие в проекта бе ратифицирано от парламента преди седмица при острата съпротива на опозицията.

В четвъртък министър Димитров аргументира оптимизма си, че България ще мине тънко в оскъпяването на тръбопровода над разчетите, защото у нас трудът бил евтин, а данъците много ниски. Той не каза и дума обаче по коментарите на руските експерти, че само от началото на годината цената на тръбите, например, е скочила с 50%.

Димитров се застрахова, че все пак преоценката за тръбопровода не е постъпвала официално в България, независимо че тя бе направена от руския министър в присъствието на ресорни министри от Гърция и Италия.

Според нашия министър колкото по-бавно се реализира "Южния поток", толкова по-скъп ще бъде заради инфлацията и ръста на цените на стоманените изделия.

От отговорите на министър Димитров на зададените му от журналистите въпроси стана ясно, че и на българско правителствено ниво се отчита голямата вероятност изпълнението на проекта да се отложи във времето до момент, когато реализацията му може да стане напълно неефективна. Същото се усети и от коментарите на руския министър Шматко, цитиран на местни медии ден по-рано.

Запитан кога очаква да бъде създадено смесеното дружество между "Булгаргаз" и "Газпром" за изграждането и експлоатацията на тръбата през наща територия, министърът каза, че това ще стане, след като бъдат подписани споразуменията с всички държави по проекта. Той припомни, че България настоява да има подписано междуправителствено споразумение между всички държави по трасето, за да е ясен неговият маршрут.

Не може България да започне да строи нещо, при условие, че не е ясно колко газ ще

отива към Гърция или към Сърбия, каза министърът. Той допълни, че е необходимо да има яснота за целия проект, за да може той да стартира. България е заинтересована това да става максимално бързо, каза министърът.

Петър Димитров каза още, че трябва да се прецени икономическият интерес на страната от включването на България в морския участък на проекта. Това е най-скъпата част от газопровода, необходим е анализ и да се види какви ще са приходите от всеки километър от този проект, за да не се включи в България в нещо, което, по думите на министъра, може да се окаже авантюра.

Димитров припомни, че преди всичко печели този, който е собственик на природния газ и го продава на крайните потребители.

 (Източник: Медиапул)



Тагове:   южен,   поток,   Оскъпяването,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997497
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031