Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2008 21:32 - Парите от Брюксел привличат мафията в Италия
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1078 Коментари: 0 Гласове:
0



“Дойче веле”

Злоупотребите с финансови средства от ЕС продължават да са на дневен ред в Италия. Най-силно засегнати са бедните региони. Сицилия и Кампания са две от областите в Италия, които са смятани за бедни и които до голяма степен зависят от финансовите помощи на Брюксел. Двата региона получават средства предимно по линия на програмите за структурни слаби области в Европа. До 2013 г. е предвидено в касите им да се влеят над 6 милиарда евро.

Според финансовия експерт Енцо Патини, между 2000-та и 2006-та година в Южна Италия са били усвоени близо 50 милиарда евро : “Това са 3% от италианския брутен вътрешен продукт, без обаче да се забелязва особен ефект. Според Патини, тук не става дума само за проекти, които не са показали резултати, а за нещо по-лошо. Никой не може да каже точно, къде и за какво са отишли парите, след като в Южна Италия не се забелязва никакъв ясен икономически ефект от огромните финансови вложения. Според експерта, не е случайност това, че става дума тъкмо за Сицилия и Кампания - там, където мафията и Камората са най-силни и добре организирани.”

Злоупотребите в три от старите страни-членки са част от организираната престъпност

Италия, както Франция и Гърция показват много висок процент на финансови злоупотреби с европейските средства. С оглед на гигантските размери на паричните средства, които потъват нейде - според експерта Патини - не става дума за единични злоупотреби, а за организирана престъпност, която извлича ползи от европейските финансови помощи. Тази теза споделя и компютърният специалист Франческо Страна от Калабрия: “Част от парите достига до населението, но косвено - чрез организираната престъпност, която плаща на хора, работещи за фирми, които са инфилтрирани от мафията.”

Този проблем е познат и на Брюксел. Затова европейските помощи са обвързани с определени изисквания и условия, които превръщат прозрачността в задължително условие, което обаче често не се спазва от регионалните управи. “Контролът може да бъде затегнат, но тези хора са хитри, те винаги ще успяват да създадат впечатлението, че всичко е било редовно и според изискванията. Така е било досега, така и ще си остане занапред, освен ако проблемът не се хване за корена.”

Липсва държавен контрол

Според Франческо, италианската държава би трябвало като начало да признае, че е загубила контрол над част от своята държавна територия в полза на криминални обединения. При това положение ЕС би трябвало да разпределя сам парите за регионите и сам да контролира на място, какво става със средствата и изпълнението на проектите.

На същото мнение е и Франческо Молаче - говорител на един форум, в който са обединени социални служители от региона на Локри. Според него до ден днешен политическата класа там не разполага с достатъчно морал, за да разпределя парите по обективни критерии. Обществените средствата се раздават от политиците на техните приятелски среди. Регионът Сицилия обеща да подобри контролът и създаде специално бюро, което да разследва измамите. Въпросът е обаче, дали и тези служители се отнасят сериозно към задълженията си.

(Източник: Всеки ден)



Тагове:   италия,   Брюксел,   мафията,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13029900
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930