Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2008 21:30 - Взимаме 47 млн. евро за АЕЦ “Козлодуй”
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 978 Коментари: 0 Гласове:
0



Шест споразумения за безвъзмездна помощ на стойност 46.535 млн. евро за проекти, свързани с дейността на АЕЦ “Козлодуй, подписаха вицепремиерът Меглена Плугчиева и министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Споразуменията са предварително одобрени от Асамблеята на донорите на Международен фонд “Козлодуй” (МФК). Със средствата се ще се финансира още изграждане на газопровод до Козлодуй и Оряхово, рехабилитация и разширение на електропреносната мрежа. Те ще се използват и за енергийна ефективност в обществени сгради. В периода от създаването на МФК досега са подписани 28 споразумения за безвъзмездна помощ за финансиране на подобни проекти. Те са обща стойност 370,04 млн. евро, като са привлечени и допълнителни инвестиции в размер на над 450 млн. евро.

Доставките на природен газ за “Кремиковци” няма да намалеят под санитарния минимум, който осигурява запазването на жизнеспособността на комбината, коментира Димитров. Това ще продължи, докато синдиците влязат в дружеството и спре обслужването на старите задължения. Дълговете на комбината към “Булгаргаз” са 38 млн. лв. Министърът подчерта, че е имало джентълменско споразумение с комбината да работят, без да обслужват старите си задължения, за да може “Кремиковци” да натрупа печалба и евентуално да ги реинвестира в екология и в програмата за жизнеспособност. Димитров допълни, че все още входящите суровини се купуват на висока цена, а продажбата става на неизгодна цена. От тази гледна точка този процес не може да продължава до безкрайност, категоричен е министърът.

Според него БДЖ също джентълменски доставя необходимото, за да се запазят коксовите и доменните пещи. Подобни били и действията на НЕК, като милосърдието на компанията й струва ежедневно 1.5 млн.лв. Димитров изрази изненадата си от вчерашната декларация на втория ешелон мениджъри на дружеството, която според него е имала политически характер, защото се заявява, че държавата не прави нищо за комбината. Според министъра през последните четири месеца държавата прави всичко възможно “Кремиковци” да бъде живо.

Междувременно кметът на София Бойко Борисов издаде заповед до районните кметове на “Кремиковци”, “Нови Искър”, ” Подуяне”, “Сердика”, “Слатина”, “Надежда” и “”Искър” да се предприемат превантивни мерки срещу евентуални инциденти в “Кремиковци” АД. В съответните райони трябва да се създаде необходимата организация за предприемане на превантивни мерки за евентуален риск от възникнала авария или бедствие при инцидент в комбината. Сред изброените мерки са изследване и прогнозиране на рисковете от евентуално бедствие, план за евентуална евакуация на гражданите от засегнатите райони. Кметът на София е изпратил писма до министъра на вътрешните работи Михаил Миков, до главната дирекция “Национална служба “Гражданска защита”, до Регионалния център по здравеопазване-София, до РИОСВ-София, до РИОКОЗ-София, до БЧК, до СКГТ-София, до Центъра за спешна медицинска помощ- София с искане за незабавни мерки за защита на имуществото и на здравето на столичани.

(Източник: Всеки ден)



Тагове:   Козлодуй,   АЕЦ,   млн,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13046414
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930