Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2008 09:49 - Мюсюлманските имигранти - бомба със закъснител в Европа
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 731 Коментари: 0 Гласове:
0



Наскоро информационните агенции разпространиха стъписващата новина, че броят на мюсюлманите в света вече е по-висок от този на католиците, което на практика означава, че ислямът е изместил католицизма като най-разпространената световна религия. Ислямът и неговите последователи обаче едва ли биха вълнували толкова силно западния свят, ако в него не живееха толкова голям брой мюсюлмани. Проблемите, свързани с интеграцията на мюсюлманските малцинства в обществата на Стария континент, се изостриха особено през изминалото десетилетие, а в търсене на тяхното разрешение правителствата взеха редица мерки, като забраната на забрадките във френските училища например, чиято ефективност тепърва ще се изяснява.

След събитията от 11 септември 2001 г. радикалният ислям и неговите последователи станаха болна тема на цялото западно общество. След зловещите атентати и последвалите ги разкрития европейците постепенно стигнаха до извода, че борбата с ислямистите трябва да се води и в собствените им държави, а не само на фронтовете в Ирак и Афганистан. Въпреки че след атаките САЩ се превърнаха в инициатор на т.нар. “война срещу тероризма” реалните факти сочат, че борбата с радикалния ислям е много повече проблем на Стария континент отколкото на Вашингтон. За разлика от САЩ, където мюсюлманите са по-малко от 2 на сто от населението, в много европейски страни има многобройни мюсюлмански малцинства. Според данните мюсюлманите в Европа наброяват между 15 и 20 млн. души, което е между 4 и 5 на сто от нейните граждани. Най-голям е броят им във Франция – между 7 и 10 процента. В Холандия мюсюлманите съставляват 5-6 % от населението, като според статистики половината от жителите на по-големите градове като Амстердам и Ротердам изповядват религията на пророка Мохамед. Радикалният ислям намира все повече последователи сред потомците на мюсюлманските имигранти. Разочаровани от проваленото им приобщаване към западните общества, много от тях прегръщат идеята за джихад срещу Запада. Много от организаторите на последните терористични удари, включително мозъкът на атаките срещу кулите близнаци Мохамед Ата, терористите, извършили атентатите в Мадрид на 11 март 2004 г., убиецът на холандския режисьор Тео ван Гог - Мохамед Буейри, както и атентаторите, взривили лондонското метро на 7 юли 2005 г., са се радикализирали не в Близкия изток, а в Западна Европа. Според изследване на центъра “Никсън”, проведено с 373 джихадисти, една четвърт от тях са граждани на Западна Европа. 

Масовата вълна от мюсюлмански имигранти залива Европа след Втората световна война като резултат от колониалната политика на Запада през миналия век и последвалите я многобройни програми за работа за чужденци в Европа. Първоначалният замисъл на тези програми е новодошлите чужденци да останат временно на работа в европейските страни. С течение на времето обаче, привлечени от по-добрите условия на живот, те изтеглят семействата си и остават за постоянно на Стария континент. Друг аспект, който също оказва влияние на демографските процеси, е, че самият бизнес в Европа има интерес от чужденците, тъй като преди всичко те са евтина работна ръка.

За разлика от САЩ обаче, държава създадена от имигрантите, Европа посреща новодошлите мюсюлмани в своите културно хомогенни общества. Именно поради тази причина Старият континент не успява да асимилира мюсюлманите, така както го правят САЩ. Постепенно имигрантите формират свои анклави в европейските страни, които по своята същност са сплотени и стремящи се да съхранят своята културна идентичност. Това са общностите на алжирците във Франция, мароканците в Испания и Белгия, турците в Германия и пакистанците в Обединеното кралство. Капсулирани в своите общности радикализиралите се мюсюлмани гледат високомерно на западния свят и понякога се отнасят войнствено и нетолерантно към християните. Те реагират изключително яростно и към най-малката обида, насочена срещу религията им.Такъв е случаят с разпространените от датската преса карикатури на пророка Мохамед, които бяха последвани от огромни протести в целия мюсюлмански свят, бойкот на датските стоки, горене на чужди посолства и т.н.

Позицията на европейците към малцинствата също е фактор за засиления процес на радикализация сред мюсюлманите.

Въпреки че турците са едни от най-добре интегрираните малцинства в Европа, в Германия антиимигрантската реторика и практики са се засилили в последно време. На тази мисъл навеждат събитията около последните пожари там. Пожарът в сградата в германския град Лудвигсхафен, населяван главно от турски имигранти, от началото на февруари отне живота на 9 турци, сред които 5 деца. Въпреки че някои политици избързаха да изключат версията за умишлен палеж, в медийното пространство излязоха материали, предполагащи точно обратното. Прокраднаха се версии, че непосредствено преди пожара в сградата е бил видян германец с бутилка и, че огънят може да е дело на неонацистка организация. Малко след нещастния инцидент пак в сграда на турски имигранти в германския град Херне избухна друг пожар. За щастие там нямаше жертви, но 16 души бяха ранени.
В Холандия, която се слави с едни от най-либералните закони за имигранти, малко след убийството на режисьора Тео ван Гог жена прегази с колата си и уби мароканец, защото й бе откраднал портмонето. Инцидентът прерасна във въпрос от национално значение. Много холандци застанаха зад гърба на шофьорката, която според тях имала оправдателна причина да хукне да преследва крадеца, а смъртта му била просто нещастен случай. Мароканската общност в Амстердам обаче бе убедена, че инцидентът отразява презрението, с което обикновено се отнасят холандците към нейните представители. Те остро разкритикуваха грубото отношение на медиите към едно момче, заплатило с живота си за дребна хулиганска проява. 

Във Франция, която от край време има проблем с огромното си мароканско малцинство, през 2004 г. бе прокаран закон за забрана на забрадките в училищата, който още повече разбуни духовете сред имигрантите. Въпреки че законът забранява носенето на всякакви религиозни символи, набиващи се на очи, като големи кръстове при християните и тюрбани при сикхите, мярката според много експерти всъщност бе насочена главно към мюсюлманките и превърналата се в символ на исляма забрадка. Журналисти тогава коментираха, че вместо Франция да се опитва да вникне в културата на мюсюлманите, тя създава закони срещу тях, с които още повече ги маргинализира. Всъщност от 250-те хил. мюсюлмански ученички, само близо 1300 изявяват желание да носят забрадка, твърди базираният в Лондон седмичен вестник “The Tablet”.

С оглед на тези факти Европа е изправена пред трудната задача да се бори с екстремистите, без да създава риск от маргинализиране на малцинствените групи. Т.е. тя трябва да се стреми да интегрира умерените мюсюлмани, като същевременно е нащрек за заплахата, идваща от радикално настроените имигранти. За да вземат правилните мерки правителствата трябва да бъдат наясно както с точните настроения сред малцинствата си, така и с отношението на коренните им жители към тях. Защото макар и негласен, заради строгите закони срещу дискриминацията в европейските страни, конфликт между християни и мюсюлмани съществува.

(Източник: Новинар)


Тагове:   бомба,   Мюсюлманските,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997649
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031