Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2008 20:25 - Есенна чистка в прокуратурата след юлската жега от Брюксел
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 505 Коментари: 0 Гласове:
0



През септември може да се очакват големи кадрови размествания по върховете на прокуратурата, съобщиха пред Mediapool отлично запознати със ситуацията в държавното обвинения източници. Мерникът вече е вдигнат на спецзвеното за борбата с корупция и организираната престъпност в Върховна касационна прокуратура (ВКП). В този сектор, ръководен от прокурора Марио Стоянов, се водят и разследванията за злоупотребите с европейските средства.

От Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) нееднократно са изразявали неудовлетворение от необяснимо бавните разследвания в България. Критиката достигна унищожителни мащаби, след като в един от докладите на ОЛАФ се посочи наличието на политически чадър над бизнесгрупа, известна с близостта си до властта.

До този момент по нито едно от делата с голям обществен интерес за измами с европейски помощи не е започнал съдебен процес. Поредният голям удар по българската прокуратура бе нанесен при оповестяването на факта, че още в началото на тази година германските бизнесмени, замесени с български "колеги" в аферата по източване на САПАРД, вече са осъдени.

Междувременно у нас по същия казус бяха снети обвиненията за измама срещу пернишкия бизнесмен Людмил Стойков, който е спонсор на президента Първанов. Според ОЛАФ той е "мозъкът" на мрежата за източване на средства от ЕС.

Председателят на вътрешната парламентарна комисия заяви, че българската прокуратура не си е направила труда да изиска от германците събраните от тях доказателства.

Спецзвеното за борба с корупцията и организираната престъпност във ВКП до голяма степен ще стане излишно след реализирането на новата идея на Борис Велчев за създаване на "суперсекретно звено", което ще е натоварено със същите задачи. То трябва да поеме работата на екипа на Марио Стоянов. Работата на сегашното спецзвено за борба с "високата престъпност" досега не впечатлява с резултати. До този момент прокурорите от този екип не са дали нито един отчет пред обществото какво са свършили за двете години, през които са събрани да работят на едно място.

Има голяма вероятност промените през септември да засегнат и ръководството на Софийска градска прокуратура, твърдят запознати. Ефективността по разследването на престъпленията с европейски пари, корупция и организирана престъпност, там не е много по-висока. Оправданията са свързани с огромната натовареност.

"Разжалването" на прокурорите от ВКП обаче ще е частично. Те могат да бъдат преместени или на по-долна инстанция или организационно изместени в други сектори. До този момент Висшият съдебен съвет няма голям успех при уволненията на компрометирани кадри.

Така бившият приближен до Никола Филчев прокурор Николай Ганчев успя през съда да обжалва своето уволнение и бе възстановен на работа в Софийската апелативна прокуратура. По делата, наблюдавани от Брюксел, частичен успех има само това срещу бившия шеф на столичната топлофикация Валентин Димитров, който бе осъден на първа инстанция за валутни престъпления.

(Източник: Медиапул)



Тагове:   жега,   брюксел,   чистка,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13047657
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930