Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2008 22:06 - Българският футбол се подобрява, но бавно
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 449 Коментари: 0 Гласове:
0



Насилие, расизъм, отвличания, нелицензирани стадиони и финансови проблеми помрачиха българския футбол миналия сезон. Нещата само може да се подобряват, заяви БФС, но тези подобрения ще отнемат време. Засиленото насилие сред запалянковците в балканската страна беше последвано от отвличането на президента на Литекс Ангел Бончев, докато четири клуба не получиха разрешение за домакински мачове поради лошите условия на техните стадиони. Бончев беше освободен миналия месец, след като беше държан от похитителите си почти два месеца. Полицията, която го откри в безпомощно състояние, заяви, че той е бил измъчван.

През юни шампионът ЦСКА беше изхвърлен от Шампионската лига заради задължения към държавата и кредитори. “Трябва да бъдем реалисти”, заяви виципрезидентът на БФС Стефан Орманджиев преди новия сезон, който започва в събота. “Сегашното състояние на футбола в България е отражение на настоящото състояние на страната, поради което за съжаление се случват такива неща (случая ЦСКА)”. България стана най-бедният член на ЕС при присъединяването си към блока на 1 януари миналата година. “Трябва да приемем, че не можем да бъдем футболна сила, тъй като сме далеч зад водещите европейски страни в политическо и икономическо отношение”, добави Орманджиев, който е и делегат на УЕФА.

Много български клубове са изправени пред значителни инфраструктурни проблеми и се борят да въведат административните, законови и финансови условия, поставени от УЕФА. “Нашите клубове не могат да се сравняват в момента с тези, които играят в най-големите първенства в Европа, така че не е изненада, че те изпълняват тези изисквания по-бавно. Те нямат финансова мощ да го направят”, каза Орманджиев. “Но по-важното е, че вървим в правилната посока, че действаме, предприемайки всички необходими стъпки и се опитваме да помогнем на клубовете да въведат условията на УЕФА”. “Ситуацията се подобрява от година на година”, добави Орманджиев. “Да, затворихме стадиони, но виждаме, че клубовете осъзнават своите грешки и имат желание да направят необходимото”.

Българските запалянковци обвиняват БФС, че е достатъчно твърд с клубовете, които не успяват да въведат реформите, но Орманджиев заяви, че те следват всички предписания на УЕФА. “Да, феновете искат да отидат на модерен стадион и да гледат футболисти като Роналдиньо, което искам и аз… но това не може да стане с магическа пръчка. Трябва да сме търпеливи и да вървим стъпка по стъпка”. “Всички стадиони преминаха строгите тестове за сигурност, а ние наложихме забрана на тези, които представляват риск за зрителите. Не направихме никакъв компромис, но убедихме клубовете, че можем да бъдем партньори и винаги ще сме щастливи да помогнем”, заяви той.

Футболът, най-популярният спорт в България, е изпъстрен с насилие и расизъм след падането на комунизма през 1989г. “С удоволствие мога да заявя, че накрая клубовете и спортните институции обединиха усилията си и осъдиха насилието, както и расизма”. “БФС се обърна към правителството и полицията за помощ за изкореняването на проблема, но аз зная, че това ще отнеме време. Фактически, по-тежко беше да убедим институциите, че това е изключително сериозен проблем”. “Сега разполагаме със строг закон за насилието по време на спортни събития и това, от което се нуждаем е желание за въвеждането му и наказание на виновниците”.

Левски, известен като “Синята лавина” сред привържениците си, е смятан за един от фаворитите за титлата този сезон след проблемите, налегнали съперника ЦСКА. Отборът има нов треньор след уволнението на Станимир Стоилов и назначаването на негово място на Велислав Вуцов, син на бившия треньор на Левски и на националния тим Иван Вуцов. Вуцов привлече любимеца на публиката Георги Иванов, от когото се очаква да сформира страхотна нападателна двойка с Георги Христов. Големият съперник на Левски тази година се очаква да бъде Литекс, който назначи Стоилов за свой треньор през юни. Шампионът ЦСКА започва защитата на титлата си без много ключови играчи, между които Велизар Димитров, Александър Тунчев, Флорентин Петре и Хосе Луис Гарсес.

(Източник: Агенция БГНЕС)



Тагове:   футбол,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030338
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930