Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2008 22:07 - Еколози подозират замисъл за строежи в Централен Балкан
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 498 Коментари: 0 Гласове:
0



Подготвяното преместване на администрацията на Национален парк "Централен Балкан" от Габрово в Ловеч цели да разбие екипа и при предстоящата актуализация на плана за управление на парка да се позволи строителство в него. Това се посочва в съобщение на коалицията от 30 неправителствени организации „За да остане природа в България“,разпространено в сряда.

Екозащитниците съобщават, че намерението за местенето на парковия офис е било обявено миналата седмица от областния управител на Ловеч Сурай Велиева. По думите й причина за това е отхвърлянето от страна на парковата администрация на проект за 50 милиона евро. Според коалицията се има предвид планирано строителство на ски зона в националния парк в непосредствена близост до резерватите „Царичина” и „Боатин”.

Законът за защитените територии обаче не се разрешава строителството на нови спортни съоръжения в националните паркове, а администрацията на националните паркове не е институцията, която разрешава или забранява строежите в тях, посочват еколозите.

Според тях изграждането на ски зона би била от непосредствен интерес за апартаментния комплекс „Марина Дор”, който се изгражда край село Рибарица, северно от националния парк. От коалицията предупредили още през юни Министерството на околната среда и водите, че „Марина Дор” нарочно е разделен на 10 малки парчета, за да заобиколи изискванията на европейските директиви за европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. Незаконно започналото осъществяване на „Марина Дор” е довело до изсичане на 150-годишни букови гори, както и до незаконна корекция на реката и унищожаване на крайречната растителност, посочват от коалиция "За да остане природа в България".

Организацията отбелязва, че Ловеч, където се планира преместването на офиса, е на 60 км от границите на националния парк, докато Габрово е в непосредствена близост и осигурява целогодишна връзка между населените места и офисите на парка от двете страни на планината. В Габрово със средства на USAID и националния бюджет е изградена и оборудвана собствената сграда на дирекцията на националния парк, в която има и „Зелена класна стая” за образователни дейности, припомнят природозащитниците.

"Централен Балкан” е един от двата български национални парка със сертификат за добро управление по европейската система ПАН Паркс и член на най-голямата организация на европейски защитени територии ЮРОПАРКС.

(Изтомник: Медиапул)



Тагове:   Балкан,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13047676
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930