Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2008 22:04 - Фалираха “Кремиковци”
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 448 Коментари: 0 Гласове:
0



Състав на Софийския градски съд обяви в неплатежоспособност “Кремиковци”. В съдебния акт е определена начална дата на неплатежоспособността и е открито производство по несъстоятелност на дружеството. Съдът назначи за временен синдик на дружеството Ана Миленкова и свика първото събрание на кредиторите на „Кремиковци” АД на 26 септември 2008 г. в Съдебната палата в София.

Преди дни министърът на икономиката Петър Димитров каза, че съдебна процедура ще отвори възможността частният дял от предприятието да намери новия си инвеститор. Засега кандидати са индиецът Лакшми Митал и украинецът Константин Жеваго.

Днес Министерството на икономиката и синдикатите обявиха, че са доволни от решението на съда. Ръководството на “Кремиковци” се очаква да излезе с коментар по решението на съда, след като се запознае с подробностите около него, съобщиха от комбината. От пресслужбата на украинския кандидат за “Кремиковци” “Ворскла стийл” казаха, че ще излязат с позиция в четвъртък, защото се нуждаят от време, за да се запознаят с него.

“Министерството на икономиката и енергетиката счита, че днешното съдебно решение ще даде възможност „Кремиковци” в кратък срок да възстанови своята дейност в пълен обем, да бъде запазено производството и работните места, както и да бъде генериран достатъчен финансов ресурс, който да бъде насочен за екологични мерки и плана за жизнеспособност, с оглед получаване на комплексно разрешително. Това са необходимите предпоставки за последваща успешна препродажба на предприятието на стратегически инвеститор”, заявиха от МИЕ.

Лидерът на КТ “Подкрепа” в “Кремиковци” Людмил Павлов заяви, че с днешното решение на съда се запазва работният режим на комбината. За нас решението на съда - да обяви “Кремиковци” в процедура по несъстоятелност - е едно добро решение, каза пред “Фокус” Васил Яначков - председател на синдикална организация “Металици” към КНСБ. “Запазват се трудовите правоотношения и се запазва комбинатът в работещо състояние и това е предпоставка следващите инвеститори да направят комбината съвременно предприятие”, посочи Яначков. По думите му така се отварят вратите на “Кремиковци” за нови купувачи. Той посочи, че все още не знае със сигурност, кой е назначеният синдик в комбината.

Искът за обявяване на дружеството в несъстоятелност беше заведен от компанията на Константин Жеваго “Руа инвест енд трейдинк“ и още пет дружества. По време на първото заседание на съда преди седмица, един от адвокатите на вносителите на иска заяви, че “Кремиковци” АД е задлъжняло в размер на 1,6 млрд. лева на няколко фирми, без в посочената сума да е включен облигационният заем.

(Източник: Всеки ден)




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13043335
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930