Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2008 22:01 - Сблъсъци между млекопроизводители и полиция
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 488 Коментари: 0 Гласове:
0



Седмина от протестиращите край врачанското село Алтимир млекопроизводители са арестувани и закарани в полицията в Бяла Слатина за снемане на обяснения. Това стана след сблъсъци между полицията и земеделци, когато фермерите се опитаха да блокират пътя край селото. Протестиращите искат целогодишна субсидия от 0,20 лева за литър качествено мляко и 140 евро годишно за глава добитък, за отпускане на нисколихвени кредити от ДФ „Земеделие” и за стопанисване на пасищата от тях, а не от общините. Властите обявиха блокирането на пътища за незаконно. Протестът на фермерите се пренася от Алтимир пред сградата на полицията в Бяла Слатина.

Сред арестуваните е и председателят на Националната асоциация на млекопроизводителите Адриан Цаконски. Протестът започна малко след 10,30 часа. Фермерите призоваха към разумна политика в подкрепа на млекопроизводителите и поискаха правителството да си ходи, съобщи Дарик. 100 души се включиха в протеста на млекопроизводителите край великотърновското село Шереметя, стигна се и до леки сблъсъци с някои от животновъдите.

За протеста край Шереметя пристигнаха и музикантите от духовия оркестър „Репортерите” от град Златарица, които засвириха мелодиите на песните „Когато бях овчарче” и „Стани, стани юнак балкански”. За кратко бе блокиран и главният път София – Варна. Това се наложи на два пъти за около пет минути. За това време протестиращите минаха на отсрещната страна на пътя, където бе доведено стадо от 350 овце, кози и крави.

Без проблеми премина половинчасовата блокада на пътя Стара Загора – Казанлък въпреки забраната за ефективен протест на фермерите от Старозагорско. Вчера полицията в Стара Загора задържа за кратко трима протестиращи. Оставаме в стачна готовност до утрешното заседание на Министерски съвет. Ако се вземе решение за изплащане на обещаните от министър Меглена Плугчиева 60 милиона лева, ще прекратим протестите, в противен случай тръгваме към София с животни още другата седмица, заканиха са старозагорските млекопроизводители.

Ако Европейската комисия наложи глоба на държавата от 300 хиляди евро, трябва тя да бъде изплатена от депутатите от ДПС и НДСВ е мнението на секретаря на БЗНС – Народен съюз Моньо Христов, който лично подкрепи старозагорските протестиращи. Съпричастни към протеста са и представители от пловдивската асоциация на млекопроизводителите. Недоволните фермери блокираха за около половин час изхода на пътя за Казанлък.

ГЕРБ иска оставка на кабинета заради насилието в Алтамир

ГЕРБ настоява за оставка на правителството на Сергей Станишев и тройната коалиция, и поемане на отговорността за всичко, което се случва в държавата. Това пише в декларация на партията по повод протеста на млекопроизводителите. “Днес в село Алтимир, област Враца, за пореден път правителството на Сергей Станишев и тройната коалиция показаха своята безотговорност и нежелание да се справят с проблемите в страната. Извършените арести и полицейско насилие срещу мирно протестиращите животновъди и млекопроизводители от цяла Северна България, за пореден път доказват неспособността на правителството за справяне с все по-нарастващите проблеми в страната”, пише в документа.

ГЕРБ настоява за незабавното отстраняване от длъжност на Иван Сълов - началник на ОДП - Враца и Жеко Байчев - директор на Националната ветеринарно-медицинска служба. От партията се обръщат към министъра на вътрешните работи Михаил Миков да потвърди дали това е неговото отношение към животновъдите и млекопроизводителите, както и какви действия е предприел като министър на вътрешните работи и висш функционер на БСП срещу отвличанията и купуването на гласове.

(Източник: Всеки ден)




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001859
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031