Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2008 16:04 - Грузия нападна Южна Осетия, Русия плаши с "ответни мерки"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 556 Коментари: 0 Гласове:
0



Грузински войски нападнаха в четвъртък вечерта отцепническия регион Южна Осетия, предадоха световните информационни агенции. Високопоставен източник от грузинското правителство съобщи, че военният удар е предприет, защото предложението за прекратяване на огъня е било посрещнато с артилерийски огън. Информацията до този момент е за поне 15 убити, включително трима руски миротворци. Руският премиер Владимир Путин заплаши с "ответни мерки". ЕС призова за незабавно спиране на насилието.

Грузия обяви като основна цел на операцията "възстановяването на реда" и "свалянето на криминалния режим". Съветът за сигурност към ООН провежда извънредно заседание заради изострянето на кризата в региона.

"Целта на операцията е да защити цивилното население, да осигури тяхната сигурност, както и да убеди бунтовниците, че военните действия не са решение на проблема", заяви главният секретар на грузинския Национален съвет по сигурността Александър Ломая.

По думите му грузинската армия е отговорила пропорционално на тежкия обстрел срещу две грузински села в четвъртък вечерта. "Десет човека са убити, включително умиротворители и цивилно население, 23-ма души са ранени, четири от тях много тежко", заяви Ломая.

"Агресивните действия"на Грузия към Южна Осетия ще доведат до ответни мерки", предупреди Путин, който е в Пекин за откриването на Олимпийските игри. Той не уточни какво точно има предвид. По време на срещата си с президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев Путин коментира, че в Южна Осетия фактически са започнали бойни действия.

Той определи като "печален" факта, че в навечерието на Олимпийските игри грузинските власти са предприели актове на агресия срещу Южна Осетия. "Фашизъм""Действията на Грузия спрямо Южна Осетия са фашизъм в открит вид", заяви президентът на руската република Северна Осетия Таймураз Мамсуров от Цхинвали. Представителят на Южна Осетия в Москва Дмитрий Медоев призова за военна намеса, за да бъде спряна войната и "да бъде спрян грузинският агресор. Съветът за сигурност на другата отцепническа от Грузия област Абхазия взе решение да прехвърли към границата с Грузия техника и тежки въоръжения. Целта е да укрепи границата във връзка с военните действия в Южна Осетия.

На този фон, Грузия декларира, че иска мирно разрешение на конфликта и предлага на Южна Осетия възможно най-широка автономия. Официалната информационна агенция на правителството на Южна Осетия предаде за тежък обстрел на столицата на провинцията Цхинвали като десетки сгради са опожарени.

Тбилиси казва, че няма за цел да окупира територията, но бе заявено, че сухопътните войски ще реагират спрямо развитието на ситуацията на място. Последното развитие на ситуацията е следствие на засилването на сблъсъците между силите на грузинското правителство и на властите в Южна Осетия.

Русия провокира

В четвъртък грузинското военно министерство обвини Русия, че дава оръжие на осетинците и носи отговорност за провокирането на конфликта. Грузинският президент Михаил Саакашвили заяви, че е наредил на войската да прекрати огъня, но неговото предложение към осетинците е посрещнато с артилерийски обстрел. Той призова международната общност да направи всичко възможно, за да върне представителите на Южна Осетия на масата за преговори.

Според последните информации за развитието на ситуацията три руски самолета са навлезли в грузинското въздушно пространство и хвърлили бомби на две места южно от самопровъзгласилата се за независима Южна Осетия.Говорителят на грузинското военно министерство Шота Утиашвили каза, че два от самолетите са атакували полицейски участък близо до град Карели. Трети самолет е пуснал бомба близо до Гори, където грузинските войски се събраха, преди да започнат през нощта офанзивата срещу Южна Осетия. В Карели има няколко ранени цивилни.



Тагове:   Южна,   мерки,   нападна,   Осетия,   ответни,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000331
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031