Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2008 16:07 - Повечето европейски лидери бойкотират откриването на Олимпиадата
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 455 Коментари: 0 Гласове:
0



Едва 9 от лидерите на страните в ЕС ще присъстват на откриването на Олимпийските игри в Пекин. Франция, която държи председателството на ЕС, ще е официален представител на съюза по време церемонията, съобщи Euobserver. Голяма част от европейските държави обявиха намерението си да изпратят по-нископоставени представители, заради обвиненията срещу Китай за неспазване на човешките права и сблъсъците в Тибет.

Президентите на Франция, Словакия, Кипър, Румъния и България, министър-председателите на Холандия, Финландия, както и великия херцог на Люксембург ще гледат на живо откриването на Олимпиадата заедно с още 70 световни лидери.

"Китай си върна мястото сред великите нации. Така и трябва да бъде. Китай със своята богата цивилизация и трудолюбиви хора има възможност да направи значителен принос към световния мир и развитие", заяви при пристигането си в Пекин френският президент Никола Саркози, цитиран от агенция Синхуа.

Франция заплаши през март, че може да не изпрати официален представител за откриването на Олимпийските игри. Това стана след като китайски войници стреляха по протестиращи за освобождаването на Тибет. Европейският парламент през април призова лидери си да бойкотират Пекин, заради извършените арести на журналисти и дисиденти. Председателят на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу няма да присъстват на церемонията по откриването.

Президентът на САЩ Джордж Буш призова при пристигането си в Китай за "свобода на пресата, свобода на сдружаването и права на трудещите". Саркози не засегна тези теми. Той отклони и поканата да се срещне с тибетския лидер в изгнание Далай Лама в Париж следващата седмица.

Другите големи страни от ЕС решиха да изпратят по-нископоставени представители. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не може да присъства, защото е във ваканция. Английският премиер Гордън Браун ще отиде на церемонията по закриването на игрите. Италианският премиер Силвио Берлускони каза, че няма да ходи в Пекин, защото там е твърде горещо и влажно.

Гърция ще изпрати своя външен министър. Швеция, Дания, Португалия и Ирландия изпращат министрите си на спорта и културата. Белгийският премиер ще присъства единствено на церемонията по закриването на игрите. Австрия, Унгария и Естония обявиха, че отсъствието на техни официални представители няма нищо общо с политиката.

Полша излезе с най-острата позиция. Президентът, премиерът и всички министри ще бойкотират игрите в Пекин заради нарушаването на човешките права в Китай. "Присъствието на политици на откриването на игрите изглежда неподходящо. Аз няма да присъствам на Олимпиадата", заяви полският премиер Доналд Туск.

Чешкият премиер Мирек Тополанек излезе по телевизия с игла за вратовръзка, на която бе изобразен тибетския флаг и обяви, че няма да уважи откриването на игрите. Той и неговия латвийски колега Жедиминас Киркилас ще присъстват на отделни състезания в частно качество.

Социологическо проучване, публикувано в "Хералд трибюн" и "Франс 24" показа, че между 23 и 44 процента от жителите на Франция, Англия, Германия, Италия и Испания искат техните лидери да бойкотират игрите. Между 50 и 65 на сто се интересуват единствено от спортните постижения на своите сънародници. Между 17 и 29 процента от хората вярва, че Пекин трябва да е свободна от политически изяви зона.

Група от 127 атлети, сред които 40 участника в игрите, изпратиха отворено писмо до китайското правителство с настояване за мирно решение за Тибет, освобождаване на политически затворници и отмяна на смъртното наказание. Очаква се някои от спортистите да извикат своите политически призиви на церемонията по откриването на игрите.

"Ние се противопоставяме на тези неща. Надяваме се и вярваме, че всички атлети, които ще участват на Олимпийските игри не бива да тръгват срещу олимпийския дух", заявиха китайските организатори на игрите.

 Заплахи преди старта на игрите 

Американската организация Интел Сентър, която наблюдава екстремистки сайтове, съобщи, че китайска ислямистка групировка е пуснала в интернет видеофилм с горящо олимпийско лого и експлозия на фона на едно от спортните съоръжения на Олимпийските игри в Пекин, предаде Асошиейтед прес.

Подобен видео материал, носещ дата 23 юли вече бе пуснат в Интернет. И двата се приписват на Ислямистка партия на Тюркистан, за която се твърди, че е произлязла от сепаратистка групировка от централноазиатския граничен Синцзян-Уйгурски автономен район на Китай, поддържаща връзки с Ал Каида. Смята се, че тя е базирана в съседен Пакистан, където е обучавана от Ал Каида. Вторият видео материал е с дата 1 август.

Коментарите в него са на езика на уйгурите - мюсюлманско малцинство в западната част на Китай, което е в обтегнати с централното правителство.

"Не стойте в същия автобус, същия влак, в същия самолет, в същите сгради или на което и да е място, където има китайци", се казва във втория видиофилм, озаглавен "Призив към глобалната мюсюлманска нация".

Миналия месец китайските власти отрекоха твърдения на групировката, че тя стои зад редица бомбени атентати преди Олимпийските игри. В предишен видеозапис тя пое отговорност за взривяване на бомби в автобуси в Шанхай и Кунмин, столицата на югозападната провинция Юнан.

Във втория видео материал в коментарите зад кадър се говори за "варварството, проявено от Китай към мюсюлманите и Източен Тюркистан и се оправдава обявения срещу комунистическия режим джихад", казва организацията ИнтелСентър.

Във видео материала след обхванатото в пламъци олимпийско лого се показва говорител с автомат АК-47, носещ черен тюрбан и с покрито лице. Той говори пред черен банер с надпис: "Няма друг бог освен Аллах и Мохамед е неговия пророк".

Говорителят призовава мюсюлманите за финансова, физическа, духовна и словесна подкрепа. Призовава ги да стоят настрана от Олимпийските игри.

"Китай отхвърля исляма и принуждава мюсюлманите да станат атеисти като залавя и убива ислямски учители и разрушава ислямски училища", казва говорителят според превода на Интел Сентър. Според експерти по тероризма и китайските власти е по-вероятно терористите да нападнат по-зле защитени райони, тъй като Пекин и другите градове, в които ще се състоят спортни прояви от Олимпийските игри се охраняват от над 100 000 полицаи и военни.

(Източник: Медиапул)




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997847
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031