Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2008 16:35 - Започва Банско джаз фест
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 465 Коментари: 0 Гласове:
0



В международна столица на джаза се превръща Банско от днес до 13 август, където за единайсти път ще се проведе Банско джаз фест. Тази година фестивалът ще протече на две сцени. Новата сцена е на поляната до хотел “Двете кули”, където посетителите ще могат да слушат следобедните концерти по бански в неформална обстановка. Догодина предстои и построяване на трета сцена в Летния театър на градския парк на курортното градче.

По традиция вечерите са на площада в Банско. Бигбендът на БНР под диригентството на Янко Миладинов със солисти Васил Петров и Мери Танева ще открие фестивала. Първата вечер ще се представят също и “Суинг Старс” от Германия, “Тавиджан Брадърс” от Македония и Камелия Тодорова, която е приготвила изненада за почитателите си. Програмата е многообразна и еклектична – елитен класически джаз, етноджаз, блус, уърлдмюзик и популярни танцувални парчета. Изданието е посветено на маестро Вили Казасян, който е участник и съмишленик на фестивала от самото му начало.

Ще присъстват множество чуждестранни гости. За първи път на джазфестивала в Банско ще гостуват Фреди Кол (братът на Нат Кинг Кол), определян като един от царете на суинга, Белградският диксиленд оркестър, представители от Япония - Кейко - пиано и вокал, и квартетът на саксофониста Суун Ким. Сред чуждестранните участници са и Йоахим Менцел трио от Полша, Израели етникъл ансамбъл - Израел, “Ейт Уил Драйв”от Германия, Денис Шулгин квартет от Русия, Международен брас бенд “Ветекс” - Белгия, “Мери Попинс” от Австрия, “Зулу 9.30″ - Испания, Джованка от Холандия, “Ефтекасат” от Египет, “Палейрия” от Гърция.

Между българските музиканти на фестивала ще бъдат още младата джаз певица Диляна Георгиева, която пет години е живяла и работила в Китай, Симеон Щерев - флейта, Антони Дончев - пиано, Георги Дончев - бас, Димитър Семов - бабарани, “Нона Йотова бенд”, “Ya-Ya”, Амалия и “Дърти Пърчис”, Милчо Левиев и Вики Алмазиду с Георгиус Контрафурис от Гърция. Теодосий Спасов ще участва с два нови проекта. На 9 август той ще свири с холандската група “Тархана” с изпълнители от Холандия, Германия, Румъния, Турция, както и българския барабанист Боби Петров. Музика от български филми в аранжименти на участниците ще звучи на 13 август в изпълнение на Теодосий Спасов - кавал, Хилда Казасян - вокал, Румен Тосков - пиано, Христо Йоцов - ударни, Петър Салчев - вокал, Веселин Веселинов-Еко - контрабас.

Интересна идея на организаторите е и поканата на български улични музиканти, които да озвучават улиците през цялото време, за да не стихва празничната атмосфера. По думите на д-р Емил Илиев, директор на фестивала, “за тях ще има хляб и легло”.



Тагове:   джаз,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13038439
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930