Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2008 14:33 - Столицата на Южна Осетия Цхинвали изравнена със земята
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1056 Коментари: 1 Гласове:
2



Втората нощ на война в южноосетинската столица Цхинвали бе тиха, но в 8.30 сутринта местно време огънят от установките "Град" бе възобновен. За Агенция "Фокус" от южноосетинската столица информация даде Инал Плиев, началник на информационния отдел на южноосетинската част на смесената комисия за урегулиране на конфликта между Грузия и Южна Осетия.

 "Сега е тихо, но градът ни вече го няма. Той е изцяло разрушен. Няма нито един цял дом. Всичко изгоря", пише в есемеса, изпратен от Инал Плиев. Няма нито една жилищна или административна сграда, която да не е пострадала при тежкия минометен обстрел миналата нощ, който продължи с часове.

Комуникацията с Южна Осетия е много трудна и става предимно чрез есемеси и кратки телефонни обаждания. Заради продължилите часове бомбардировки и пожарите, в столицата Цхинвали няма електричество, заради водната блокада от предишните дни в града няма и вода.

Южноосетинският отдел на смесената комисия за урегулиране на конфликта имаше и интернет страница, както и бюлетин, който разпращаше до чужди медии с информация какво се предприема за решаване на спора; заради затруднения достъп до интернет на територията на Южна Осетия сега това е невъзможно.

Някои от жителите на столицата Цхинвали са били евакуирани през предишните дни, много от тях обаче са си останали в града. Според Инал Плиев - миналата нощ на тежки бомбардировки, след като Грузия обяви война на Южна Осетия, те са прекарали в укрития. Укритията им са под жилищните сгради, най-често в мазетата. Въпреки това обаче, според Плиев, има много ранени, а броят на загиналите в столицата не е известен.

По-рано днес руски медии съобщиха, че тази вечер Цхинвали е бил напълно под контрола на южноосетинските власти. Според тях - грузинските военни части са били изтласкани и са останали в южната част на града. Следобед Цхинвали беше под контрола на грузинската армия.

Президентът на Грузия Михаил Саакашвили ще въведе военно положение, съобщи секретарят на грузинския Съвет за сигурност Каха Ломая, цитиран от Ройтерс. "Русия бомбардира пристанището в Поти и военната база в Сенаки. Смятаме, че Русия е започнала да бомбардира гражданска и икономическа инфраструктура", заями Ломая.

По данни на грузинското външно министерство, руски военен самолет е пуснал бомба върху един от обектите на черноморското пристанище Поти. Бомбардирана е също така база на грузинското министерство на отбраната в Сенаки и повторно е бомбардирана базата на грузинското военно министерство във Вазиани, предаде ИТАР-ТАСС.

Главнокомандващият руските сухопътни войски генерал Владимир Болдирев, който ръководи оперативния щаб по оказване помощ на руските миротворци, възложи на 58-а армия и на авиацията твърдо да възпрат всякаква стрелба в зоната на отговорност на миротворците, предаде ИТАР-ТАСС. Части и подразделения на 58-а армия пристигнаха в покрайнините на Цхинвали и пристъпиха към подготовка на операция по налагане на мир в зоната на отговорност на миротворците, съобщи помощник-главнокомандващият руските сухопътни войски полковник Игор Конашенков.

"В района на бойните действия са изпратени танкови, артилерийски, мотострелкови и разузнавателни подразделения. Щурмова и армейска авиация е съсредоточена на руските летища, които са най-близо до зоната на конфликта", заяви Конашенков. В близките часове в района на Цхинвали ще бъдат изпратени и подразделения от руските специални сили Спецназ, добави той.

Грузинските военни са открили огън по конвой с ранени, пътуващ от Южна Осетия към Русия, съобщи помощник главнокомандващия на сухопътните сили на РФ Игор Конашенков, предаде Интерфакс. Била е постигната договореност за евакуация на ранените от зоната на конфликта при посредничество на сътрудници на ОБСЕ, но когато конвоят излиза на пътя, грузинската артилерия открила огън.

Данните за жертвите сред руските миротворци през изминалото денонощие в Южна Осетия сочат 15 загинали и 70 ранени. По данни на Конашенков 22 ранени миротворци са евакуирани във Владикавказ, правят се опити да бъдат изведени и останалите.

Русия и Грузия размениха обвинения за ескалацията на насилието в грузинската сепаратистка област Южна Осетия на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, предаде АФП. Грузинският постоянен представител в ООН Иракли Аласания обвини Москва, че е започнала военно нахлуване в Грузия. Той показа на карта всички места в Грузия, които бяха бомбардирани от руската авиация от началото на ескалацията в нощта на четвъртък срещу петък. "Това е предизвикателство към международната общност", заяви Аласания и поиска незабавно спиране на "тези престъпни действия", прекратяване на огъня и започване на преговори.

Руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин пък обвини Тблиси, че носи цялата отговорност за ескалацията на конфликта и заяви, че "нападенията на Грузия срещу Южна Осетия са извършени в съглашателство с някои членове на Съвета за сигурност". "Започнала е хуманитарна катастрофа", заяни Чуркин и осъди операциите по "етническо прочистване", които според него протичат по селата. Той припомни, че в Южна Осетия живеят много руснаци. Южна Осетия е сепаратистка област на Грузия, която желае да се присъедини към Русия, отбелязва АФП.

Постоянният представител на САЩ Залмай Халилзад подкрепи Грузия и призова Русия да спре въздушните си удари и ракетни обстрели над Грузия, да съблюдава териториалната й цялост и да изтегли силите си от грузинска територия.

Американският държавен секретар Кондолиза Райс също призова Русия да "изтегли своите бойни части от грузинска територия", в комюнике, публикувано от Държавния департамент. "Ние призоваваме Русия да спре своите въздушни атаки и обстрела със снаряди, да спазва териториалната цялост на Грузия и да изтегли своите бойни части от грузинска територия", добави тя. "САЩ сътрудничат активно със своите европейски партньори за започване на международно посредничество", посочи още тя. Радио "Гласът на Америка" междувременно увеличи двойно времето си на излъчване на грузински език.

Международното летище в Тбилиси "Лочини" отмени всички полети към страните от Европа, с изключение на Турция и Украйна, съобщиха летищните власти, цитирани от ИТАР-ТАСС. Отменени са и полети за Русия, която преустанови въздушните си контакти с Грузия. Представител на летищните власти не каза докога ще е валидно ограничението.

Престрелките в Цхинвали пречат на организиране на евакуацията на ранените, жените и децата, както и за установяването на броя на пострадалите при стълкновенията, съобщи официален представител на правителството на Южна Осетия – Ирина Гаглоева.

Според нея най-острият проблем се явява липсата на питейна вода. "Преди началото на щурма грузинската страна разруши водопроводите, снабдяващи града с питейна вода, и оттогава липсата се усеща дори по-остро, отколкото недостига на медикаменти", каза тя. В Цхинвали няма и газ и електричество. 

(Източник: БГФактор)



Тагове:   Южна,   Осетия,


Гласувай:
2



1. inalpl - Никола Вапцаров. Болгарский ...
23.07.2014 01:01


Никола Вапцаров.

Болгарский поэт-коммунист.

Последнее стихотворение перед расстрелом.

Борьба безмилостно жестока.
Борьба, как говорят, эпична.
Я пал. Другой придёт на смену.
Имеет ли значенье имя?!
Расстрел, а за расстрелом - черви.
Вот так всё просто и логично.
Но в бурю будем снова вместе,
народ мой, - мы тебя любили!

(перевод с болгарского - Инал Плиев)

===========
ХРИСТО МЕДНИКАРОВ.

ПРИХОДИТЕ


В ночной тиши, среди листвы зелёной
Избушка одинокая не дремлет,
Два старика с тоскою потаённой
Ждут сына, им надежда сердце греет.

Приди в свой дом. В очажном жаре тая,
Сухой пенёк кряхтит, трещит и стонет,
Отец седой и мать твоя святая
Былое, детство сына вспоминают.

Приди ж скорей! Успей пожать с любовью
Морщинистую руку винограда,
Для жёлтой тыквы рядышком с избою
Тепло твоей ладони, – как награда.

И маму поцелуй с любовью, нежно, -
Ведь эта встреча может быть последней…
Кто ж к чаю пригласит зимою снежной
И сладко угостит порою летней?..

Зачахнет дом, а двор в бурьяне горьком
Потонет... и былые дни забудет...
Сюда придут чужие люди бойко,
Но бедной твоей мамы уж не будет…

На лицах лип увидишь тень упрека,
На хмуром небе – тучи грозовые…
Ждут мамы вас перед дверями робко.
Придите к ним, пока они живые!

Перевод с болгарского - Инал Плиев
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996076
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031