Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2008 17:09 - БТК отделя 100 имота в дружество
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 569 Коментари: 0 Гласове:
0



Българска телекомуникационна компания (БТК) ще прехвърли 100 имота, сред които и Телефонната палата в центъра на София, в едно или няколко дъщерни дружества. Това става ясно от поканата за извънредно общо събрание на компанията, публикувана на Българската фондова борса. Събранието е насрочено за 23 септември.

БТК планира да прехвърли тези имоти чрез непарична вноска в капитала на едно или повече новоучредени еднолични търговски дружества, пише в поканата. Общата им пазарна стойност е 281.556 млн. евро според доклада на оценителите от "Фортън интернешънъл".

Имотите са в цялата страна, основна част от тях са в София, като столичните имоти са оценени на около 142 млн. евро. Сред обектите в София са и други основни сгради на телекома на апетитни места. В групата, планирана за прехвърляне, са и сградите на компанията в Пловдив на пл. "Централен" срещу хотел "Тримонциум", Варна - на бул. "Съборни", Бургас - на ул. "Стара планина" 1, и в градове в страната.

Значителна част от притежаваните от БТК имоти не са свързани пряко с осъществяването на далекосъобщителната дейност на дружеството, се посочва в доклада за акционерите на БТК. Управителният съвет желае да оптимизира управлението и потенциалната търговска експлоатация на тези имоти и затова счита за необходимо да прехвърли собствеността върху тях от БТК на дъщерни дружества, еднолична собственост на телекома, които да привлекат необходимото финансиране, пише още в документа.

От компанията не пожелаха повече подробности за прехвърлянето.

"БТК имоти"
През 2006 г. предходните акционери на БТК одобриха създаването на дъщерно дружество "БТК имоти". В него чрез апорт трябваше да бъдат прехвърлени имоти с балансова стойност 36.78 млн. лв. В последния неконсолидиран отчет на БТК не фигурира дъщерно дружество с подобно име. Тогава обаче "Явлена" изготви оценката на 705-те имота и само в София те бяха оценени за над 120 млн. лв.

По това време Телефонната палата беше оценена за 25.536 млн. лв., а сега "Фортън" я оценява на 44.4 млн. евро и това е имотът с най-висока оценка от 100 обекта.

БТК е собственик на земи имоти с балансова стойност над 1 млрд. лв., според неконсолидирания отчет към юни 2008 г.

На извънредното общо събрание мажоритарният собственик на БТК "Неф телеком България" с 93.97% от капитала няма да има право да гласува по предложението за прехвърлянето на имотите, тъй като според Закона за публичното предлагане на ценни книжа упражнява непряк контрол върху новоучредените еднолични дружества, собственост на телекома.

Оптимизация на структурата
Всички акционери обаче ще гласуват вливането на мобилното звено на БТК - "БТК мобайл" в компанията майка, което е поредната стъпка за оптимизиране на структурата след смяната на собствеността в компанията през август 2007 г.

До момента БТК вля в "БТК мобайл" част от другите си дъщерни дружества, а именно "Булфон" и "Радио-телекомуникационна компания" ЕООД. Компанията реорганизира и редица други дейности през последните девет месеца.

Основната причина, поради която се налага преобразуването, е подобряване на икономическите, финансовите, организационните и правните аспекти на дейността на двете дружества, поясняват от компанията в доклада до борса. Целта е да се осигури силна, конкурентна позиция на българския пазар и превръщането на БТК в гъвкава и бързо реагираща на пазарните изисквания организация, ориентирана към клиента и качеството на обслужването, пишат още от компанията. Чрез вливането телекомът цели подобряването на ефективността на управлението, както и оптимизация на дружествата в групата.

Вливането ще влезе в сила, след като бъде одобрено и от Комисията за регулиране на съобщенията и Комисията за финансов надзор. За фактическата му реализация не е предвидено съотношение на замяна или издаване на нови акции, тъй като БТК е едноличен собственик на вливащото се дружество и няма да има промяна в броя на акционерите в двете компании.

(Източник: Дневник)


Тагове:   дружество,   БТК,   отделя,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13044636
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930