Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2008 17:07 - Нанотехнологиите в храните - новият кошмар на купувачите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 600 Коментари: 0 Гласове:
0



Потребителите, които вече са сериозно стреснати от появата на генно модифицирани и клонирани храни на масата им, в близко бъдеще ще имат още един подобен обект, внушаващ ако не страх, то поне респект - нанохраните, предаде Ройтерс. На конференция в Орландо, Флорида, преди дни, посветена на сигурността на храните, представители на потребителски организации обвиниха производителите на храни, че тихомълком започват да налагат нанотехнологиите на пазара, и поискаха от американските власти да ги принудят да ги изваждат на светло.

Под нанотехнологии се разбира

проектиране и манипулации с материали на молекулярно ниво,


които са невидими за човешкото око. Все повече компании използват такива технологии, за да подобрят вкуса, аромата и хранителната ефективност на продуктите си, обяснява Ройтерс. Американските здравни власти предпочитат да не слагат предупредителни надписи на храните освен ако няма преки и ясни причини за това. Но защитниците на правата на потребителите твърдят, че неяснотите около последиците за здравето при употреба на нанохрани сама по себе си е достатъчна причина за изписването на етикетите за наличие на манипулации на нанониво. "Нанотехнологиите са нов вид генно инженерство. Хората просто не знаят какво се случва, а нещата се развиват много бързо", казва Джейн Колодински, икономист от университета във Върмонт.

Американските потребители по принцип са по-възприемчиви по отношение на генно модифицираните или клонираните храни от консуматорите в Европа. Според Майкъл Хансън, експерт към Съюза на потребителите в САЩ, последните проучвания на общественото мнение показват, че 69% от американците са все по-загрижени за употребата на месо от клонирани животни. По думите му всички родители, включени в тестовите групи към американската Администрация за храните и лекарствата, посочили, че

не искат да хранят децата си с храни от клонирани животни

Анкета на Си Би ЕС. "Ню Йорк таймс" пък даде да се разбере, че 53% от американците не биха желали да купуват генетично модифицирани храни.

Хансън е на мнение, че обществото постепенно започва да осъзнава рисковете, създавани от нанотехнологиите. По данни на групата "Проект за появяващите се нанотехнологии" (The Project on Emerging Nanotechnologies - PEN) всяка седмица на пазара се появяват поне 3-4 продукта, създадени по този начин. В употреба са леки тенис ракети и велосипеди, изработени с помощта на нанотехнологии, слънцезащитни приспособления, съдържащи варианти на цинков окис и титаниев двуокис, червила, както и много други продукти, окачествявани като антимикробни и съдържащи сребърни йони - чорапи, миялни машини, кутии за храна и др.

Списъкът на PEN съдържа и

три хранителни продукта


- олио за готвене (Canola Active Oil), чай (Nanotea) и диетичен шоколадов шейк (Nanoceuticals Slim Shake Chocolate). Според информацията на организацията олиото, произведено от израелската компания "Шемен" (Shemen), съдържа добавка, наречена нанокапки, чиято цел е да пренасят витамини, минерали и фитохимикали през хранителната система. Шейкът пък бил пълен с наногроздчета какао, чиято цел е да подобряват вкуса и здравословния ефект на какаото, без да се налага добавяне на захар. Чаят, произвеждан от китайска компания, е произведен с нанотехнология, помагаща за "отделяне на всички аромати на напитката" и за засилване на солениевата добавка в нея.

Хансън, чиято организация издава списанието "Кънсюмър рипортс" и там оценява различни продукти, признава, че засега няма изискване нанопродуктите да бъдат изрично обявявани. Именно затова той призовава за по-строга регулация в тази посока. "Това, че нещо е сигурно на макрониво, не означава, че е сигурно и на нанониво. Всички учени признават, че размерът има значение."

(Източник: Дневник)



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13041783
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930