Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2008 20:05 - Анализатори: Грузия игра "ва банк" и изгуби. Сепаратистите провокираха Тбилиси и успяха да го излъжат
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 757 Коментари: 1 Гласове:
0



Грузия допусна стратегическа грешка в опита бързо да си върне Южна Осетия и в резултат вероятно ще загуби окончателно този район, но това може да е за добро, коментират анализатори пред Ройтерс. Подкрепяните от Русия сепаратисти провокираха Грузия да се намеси, но решаващо за последните събития се е оказало убеждението на Тбилиси, че ще постигне светкавична победа. "Грузинците хвърлиха заровете и изгубиха", коментира Майкъл Денисън, специалист по въпросите на Русия и Евразия в лондонския институт за стратегически изследвания "Чатъм хаус". "Не е нелогично да разчиташ на бърза победа, но в крайна сметка се оказва, че сметките не излизат."

Грузия, която има проблеми с още два сепаратистки района, досега успяваше да удържа бунтовниците - особено в клисурата Кодори в Абхазия и в Аджария, без да провокира руснаците. Тя пресметна, че поради смяната на властта в Кремъл и откриването на олимпиадата в Китай в деня на атаката ще си гарантира бърза и относително безпроблемна победа. "Столицата Цхинвали е относително малка - не повече от 25 хиляди души живеят там - и те вероятно са си мислели, че просто ще я превземат и толкова", допълва Денисън. "Вероятно са пресметнали, че ще има бежанци към Северна Осетия, но че повечето ще останат и, общо взето, проблемът ще бъде решен." Грузинците е трябвало да блокират или да взривят тунела Роки, свързващ Южна Осетия с Русия и даващ достъп на руската армия до района. Проблемът е, че в същото време тунелът е трябвало да остане отворен за евентуалните бежанци.

Денисън и негови колеги отбелязват, че южноосетинските сепаратисти от известно време са провокирали Грузия с надежда Русия да им се притече на помощ. "Руснаците от доста време провокират и нямам съмнение, че са подтикнали сепаратистите да започнат да атакуват", смята Брус Джордж, британски член на парламента с дългогодишни контакти с Грузия. "В същото време, ако започваш война, както сториха грузинците, трябва добре да предвидиш последиците. Неизбежно беше руснаците да реагират мощно... и на този етап изглежда невероятно да се спрат."

Денисън, който е посетил Южна Осетия преди няколко месеца, твърди, че Владимир Путин никога не е вярвал в присъединяването на територията към Грузия и това е решило съдбата й. "Ако руснаците не бяха се намесили и Грузия беше надвила, някои южноосетинци щяха да избягат, но повечето сигурно щяха да останат и Южна Осетия щеше да е по-добре икономически и културно. Сега те се опитват да бъдат малък форпост на южната граница на Русия."

Саакашвили знаеше, че Русия ще нахлуе

"Саакашвили от самото начало знаеше, че Русия ще нахлуе в Осетия, след като Грузия изпрати там войски. Саакашвили направи това съвсем умишлено и искаше да покаже на света истинското лице на Русия", заявява Павел Свиебода, ръководител на базирания във Варшава институт "Демосеуропа". "Саакашвили води медийна игра за съвестта на Запада. Цената е висока, но той е много убедителен. Формално погледнато това ще отдалечи членството на Грузия в НАТО. Но на практика, в геополитически смисъл, това засилва натовската перспектива на тази страна." Според Свиебода Кремъл трябва да разбере, че допуска огромна грешка, като употребява сила срещу Грузия - за пръв път срещу съсед от разпадането на бившия СССР през 1991 г. "Международната общност трябва непрекъснато да обяснява това на Русия", допълва той.

Кремъл търсеше претекст за война

Сванте Корнел, директор на стокхолмския Институт за сигурност и развитие, посочва, че "тук не става дума за Южна Осетия и никога не е ставало дума за нея". "Южна Осетия е само мястото, където Русия си намери претекст за военна агресия срещу Грузия. Грузия е пример за това каква е цената да се изправиш срещу Русия и да развиваш една страна независимо и с идея за членство в евроатлантическите институции. Общо взето, заради доктрината на Путин за възстановяване на руския контрол в бившия СССР - независимо какво искат тези републики - всичко толкова напомня на епизоди от Прага 1968 и Будапеща 1956. Това е завръщане към сферите на влияние и опит за подкопаване на цялата сграда на европейската зона на просперитет и стабилност. Това е най-голямото нещо, което се случва в Европа от югославските войни насам и може да има много сериозни последици."


Тагове:   игра,


Гласувай:
0



1. анонимен - турбоч, нещастник селски
12.08.2008 01:25
яж лайна бе!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034398
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930