Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2008 00:20 - ДАНС и прокуратурата проверяват "Булгаргаз"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 491 Коментари: 0 Гласове:
0



Повече от месец Върховната административна прокуратура и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) проверяват как се събират транзитните такси по договора с "Газпром", научи "Дневник". Целта на проверката е да установи дали дружеството търговец "Булгаргаз" законно получава таксите от преноса до Турция и Гърция, които плаща руската компания, вместо транзитното дружество "Булгартрансгаз" и не се ли създават условия за злоупотреби. И двете компании са дъщерни на "Булгаргаз холдинг".

Проверката е започнала след сигнал до прокуратурата от изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Ангел Семерджиев. Той иска да се провери дали не се нарушава енергийният закон и газовата директива с начина на събиране на таксите. От прокуратурата потвърдиха, че по такъв сигнал се работи. Той е разпределен във Върховната административна прокуратура. Проверката все още продължава, няма образувано досъдебно производство, уточниха оттам.

Говорителката на ДАНС Зоя Димитрова отрече агенцията да има нещо общо със случая. Според различни източници на "Дневник" именно хора от ДАНС вече са разпитали ръководствата на двете дружества, на "Булгаргаз холдинг", както и представители на Министерството на икономиката и енергетиката и на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров нито потвърди, нито отрече информацията за проверката на ДАНС. Той обясни, че след сигнала до прокуратурата е назначил и вътрешна проверка. Тя е приключила, но министърът още не бил запознат с резултатите.

Пред "Дневник" Ангел Семерджиев потвърди, че е сезирал магистратите, защото според него газовата директива и енергийният закон изискват транзитните такси да отиват в компания, която има лиценз за пренос, какъвто "Булгаргаз" не притежава. Той обясни, че съществуващият начин на разпределение води до загуби за преносното дружество. Вместо директно да получава таксите и да ги инвестира в разширение и поддържане на транзитната мрежа, преносната компания разчита на средствата, които търговецът й превежда.

Таксата, която "Газпром" плаща, се изчислява според пренесените количества до Турция и Гърция и се индексира с натрупаната в ЕС инфлация. По неофициална информация през 2007 г. тя е била 1.73 долара за 1000 куб. м на 100 километра.

Официални данни от дружеството отказват с мотива, че това е класифицирана информация. По груби изчисления годишно в "Булгаргаз" от таксите би трябвало да постъпват между 126 - 250 млн. лв. в зависимост от количествата. Част от тях се превеждат на транзитното дружество "Булгартрансгаз" по договор за услугата, който остава търговска тайна. Неофициално се твърди, че повече от половината от средствата остават в търговеца.

Имаме подписан договор с "Булгартрансгаз" за транзита и цената на услугата, коментира за "Дневник" изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов, отказвайки подробности. Той обясни, че от началото на тази година цената за преноса е актуализирана с натрупаната инфлация.

Въпросът защо транзитните такси се събират по този начин не е въпрос, който медиите да обсъждат, заяви неотдавна главният изпълнителен директор на "Булгаргаз холдинг" Любомир Денчев. Вчера той не бе открит за коментар.

Експерти коментираха пред "Дневник", че схемата позволява кръстосано субсидиране на цената за вътрешния пазар. В края на юни председателят на ДКЕВР Константин Шушулов отрече регулаторът да допуска подобна практика.

В края на 2006 г., при разделянето на "Булгаргаз" на дружество за пренос и дружество за търговия и създаването на шапката "Булгаргаз холдинг", е било заложено само компанията търговец да остане страна по съществуващите договори с "Газпром". Тогава юристите на министерството обясняваха, че това не нарушава газовата директива.

Сега комисията, назначена от Петър Димитров да провери казуса, е обсъдила дори вариант за промяна на договора с "Газпром". Засега той се отхвърля заради опасенията, че руската страна ще използва ситуацията, за да промени клаузи в своя полза. Според проверяващи има начин за промяна и без нови преговори с "Газпром", който ще гарантира дивиденти и за транзитното дружество, и за холдинга.
(Източник: Дневник)



Тагове:   данс,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000700
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031