Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2008 00:07 - Дипломатическа треска опитва да укроти Москва
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 497 Коментари: 0 Гласове:
0



Въоръжената намеса на Русия в конфликта в Южна Осетия я прави страна в него и тя вече не може да играе роля на посредник. Това трябва да се има предвид, когато се стигне до примирие и мирни преговори.

С тези думи финландският външен министър и председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Александър Щуб откри войната и на дипломатическия фронт за надмощие в размирния Кавказ.

"Ясно е, че не може да има връщане към досегашното статукво", каза още Щуб, който днес ще посети Грузия начело на делегация на ОССЕ и ще се срещне с президента Михаил Саакашвили, а по-късно ще разговаря в Москва и с руския външен министър Сергей Лавров в опит за намиране на изход от кризата.

Щуб ще бъде придружаван и от представител на френското председателство на ЕС, но не и на НАТО, която заяви, че няма правомощия в района. Шефът на ОССЕ допълни, че няма нужда от евфемизми и е ясно, че става дума за война.

В събота, още преди разрастването на конфликта и към другия сепаратистки регион в Грузия - Абхазия, Съветът за сигурност на ООН не можа да вземе някакво решение по проблема и се задоволи само с изявлението, че ще "продължи консултациите". Ситуацията и острите реплики напомняха много времената на студената война и противостоенето САЩ-СССР.

В неделя САЩ обявиха, че ще поискат съветът да осъди руските действия в Грузия като "неприемливи за международната общност" и да заклейми "несъразмерната" употреба на сила. Малко по-рано Белият дом предупреди Русия, че войната в Грузия ще има "значителни и дългосрочни последици" в отношенията между Вашингтон и Москва. По думите на зам.-началника по въпросите на националната сигурност Джеймс Джефри от ключово значение ще бъде руската реакция на изтеглянето на грузинските части.

Русия от своя страна обвини западните държави и медии, че са заели прогрузинска позиция, което може да навреди на отношенията им с Москва. "Западните страни се държаха странно в първите часове след агресията срещу Северна Осетия. Те си мълчаха, а това повдига сериозно въпроси за тяхната искреност", каза зам. външният министър Григорий Карасин.

Той допълни, че американските критики само са раздразнили допълнително Москва и това е станало ясно в кратките телефонни разговори между Лавров и държавния секретар Кондолиза Райс и президентите Дмитрий Медведев и Джордж Буш. Още по-далеч стигна премиерът Владимир Путин, който в безпрецедентно изявление в столицата на Северна Осетия Владикавказ поиска "международен трибунал за геноцида, извършван от грузинците в Южна Осетия".

ЕС засега се въздържа от по-ясни действия, като външните министри на съюза ще се съберат чак в сряда, за да определят позицията си. Полша и балтийските републики все пак дадоха да се разбере, че съюзът може да играе по-ясна роля, като изпрати стабилизиращи сили.

България: Следим със загриженост
"Външно министерство следи със загриженост изострянето на напрежението, особено безпокойство предизвикват съобщенията за жертви сред мирното население." Това и надежди нещо да се реши в Съвета за сигурност на ООН и ЕС изчерпва засега българската официална позиция по може би най-сериозния конфликт в Европа от разпадането на СССР насам.

Външният министър Ивайло Калфин допълни пред медиите, че няма дори косвена заплаха за България. Той апелира военните действия в Грузия да бъдат прекратени, Русия да се оттегли и да се изпратят международни миротворци, "признати от всички държави". Според него София може да играе важна роля при формирането на единна европейска позиция заради отличните си контакти с Грузия.

България е в групата "Нови приятели" на Грузия и има стратегическа задача в НАТО да подпомага този район на Кавказ. Вместо да направи официално изявление от министерството обаче, министър Калфин честваше Илинденско-Преображенското въстание в Смолян. В София посланикът на Грузия у нас Михеил Уклеба е поискал среща още в петък, но е бил приет чак в неделя от заместник-министър Милен Керемедчиев.

Председателят на външната комисия в парламента Соломон Паси пък декларира, че България не може да си позволи да има пасивна позиция в този случай, и подчерта, че ОССЕ е организацията, която може да даде адекватна формула за решение на проблема.

Външно министерство препоръча на всички българи да не предприемат пътувания в конфликтните региони, нито в останалата територия на Грузия, "ако нямат сериозна необходимост за това".


(Източник: Дневник)


Тагове:   москва,   опитва,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13047636
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930