Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2008 00:22 - Европа се къпе в жито, но то не става за хляб
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 487 Коментари: 0 Гласове:
0



След седмици на фермерски протести заради еврофондовете се оказа, че проблеми носи и световното състояние на зърнения пазар.

Европа ще бъде залята от фуражно жито заради рязко увеличения добив спрямо миналата година. Проблемът е, че дъждовете повредиха реколтата в Черноморския район и голяма част от нея е негодна за производство на хляб.

Житото от реколта 2008 г. във Великобритания например е на най-ниските цени от 8 месеца насам. В същото време поскъпва хлебното зърно, защото информацията от черноморските държави - един от най-големите производители и износители в света - е, че качеството на новия добив е толкова лошо, че той ще отиде основно за фуражни храни.

"Твърдения за лошо качество в Украйна пристигат непрекъснато и това рязко свали цените на фуражното зърно", коментират от московския Институт за проучване на земеделските пазари.

Международният съвет по зърното прогнозира

че житната реколта в Европейския съюз ще се увеличи с впечатляващите 19 процента до 141.6 милиона тона. Прогнозата за Украйна и Русия е за увеличение от 16% до общо 73.5 милиона тона. Руснаците вероятно ще увеличат дела си в сегмента на фуражното зърно. "Дъждовете в този район първо помогнаха да израсте новата реколта и после я съсипаха и попречиха за влизането на комбайните и техниката, особено в Украйна и части от ЕС", се казва в съобщението на съвета.

Йозеф Ванксура, председател на Асоциацията на унгарските зърнопроизводители, посочи, че тазгодишната реколта се очаква да достигне 5.5 милиона тона при 4 милиона миналата година. При по-внимателно вглеждане обаче положението не изглежда толкова оптимистично. Производителите очакват около 2-2.5 милиона тона да са с качество за фураж, а не за хляб. Причината са необичайно многото валежи през юли. През 2007 г., макар и по-малка, почти цялата реколта бе с по-добро качество.

Съобщенията за житото в Западна Европа - предимно това от Франция и Великобритания - са по-обещаващи.

"В момента качеството изглежда чудесно и с много добри показатели. Това е много окуражаващо за британския пазар, който се нуждае от добри данни, за да се задържи в горния ценови пояс. За сметка на това цените от Черноморския район, изглежда, ще останат доста ниски", обяснява търговецът Саймън Ингъл от кооператива "Грейнфармърс".

Във Франция картината е по-скоро пъстра

В едни райони положението е добро, в други - житото е със слаби показатели. "Изглежда, сме в година, когато имаме сериозно разминаване както в обема, така и в качеството на добивите у нас", коментира Жак Матийо, зам.-директор на френския институт по зърното "Арвалис".

"Смятаме обаче, че няма да има проблем да се отговори на търсенето на различни видове зърно от обработващата индустрия, от износителите и от производителите на фуражи." Според Матийо положението е много добро на север и по-разнообразно в Централна и Южна Франция. Жътвата още не е приключила и данни за реколтата тепърва ще се събират и обобщават, посочва той.

Реколтата в Германия изглежда, общо взето, добре

Но и тук заради валежите има притеснения, че хлебното зърно ще е по-малко, а фуражното - в изобилие, по-голямо от планираното. "И при нас данните доста се разминават в различните райони особено след дъждовете от последните седмици", посочва говорителят на германската асоциация на земеделските кооперативи.

"Индикаторите са, че като цяло нивата на протеини в зърното в по-голяма част от германската реколта са под нормата. Това може да изтласка значителни количества зърно от хлебния пазар към този за фуражи, тъй като мелниците ще откажат да го приемат. Въпреки това не можем да говорим за катастрофа - качеството, общо взето, е добро", допълва той пред Ройтерс. По изчисления на асоциацията към края на юли е била прибрана около една трета от житото.

В Испания прогнозите са за увеличение

на реколтата от 10% спрямо миналогодишната. Причината е, че фермерите засяха повече площи. Но и тук се оплакват от непостоянно време, което се е отразило на качеството.

"Интересно ще е да видим колко от житото, произведено тук, ще отиде за фураж, имайки предвид данните за ниско качество, които получихме досега", казва Хорхе де Сайа, президент на производителите на фуражи CESFAC.

Италия вече приключи с жътвата

с данни за увеличение спрямо 2007 г. Търговците на зърно подават същите сигнали като колегите си в цяла Европа - зърното е с разнообразно качество и на много места то не става за хляб. Любопитна подробност е, че Италия консумира брашна от най-високо качество, тъй като те са необходими за производството на многобройните видове паста. 

(Източник: Дневник)


Тагове:   хляб,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13038917
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930