Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2008 00:17 - Интерфакс: Русия потопи "атакуващ" грузински катер
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 544 Коментари: 0 Гласове:
0



 

Грузински ракетни катери са предприели в неделя два опита за атака срещу руски бойни кораби, съобщи представител на министерството на отбраната на Русия. "Нашите кораби са открили ответен огън, в резултат на което единият от грузинските катери, извършващ нападението, е потънал", допълна източникът. Военноморският флот на Русия предупреди тази вечер, е ще стреля единствено при самоотбрана.

В съобщението не се посочва срещу кои точно кораби е извършена атака, нито къде е станала тя.

Флагманът на руския Черноморски флот - ракетният крайцер "Москва", както и охранителният кораб "Сметливый", са застанали на рейд не срещу грузинския бряг, а срещу руското пристанище Новоросийск", съобщи източник от градската администрация, цитиран от агенция Интерфакс.

Това изглежда е завой в обявената от Москва операция за контрол над трафика на оръжие и бронирана техника към грузинските пристанища. Новоросийск е на стотици километри на север от грузинския черноморски бряг.

Източник от военноморските сили потвърди тази сутрин, че е издадена заповед да се допускат доставки по море на въоръжение и бронирана техника за Грузия. Той не посочва как точно ще действат руснаците, дали ще спират и претърсват чужди кораби и на кои държави. 

Руските бойни кораби не планират блокада на транспортирането на петрол от грузинското пристанище Поти, но си запазват правото да претърсват танкерите, влизащи и излизащи от него. Това заяви в неделя руският външен заместник министър Григорий Карасин. По-рано грузинската страна обвини Русия в блокада на доставките на петрол и зърно през пристанището.

"Не знам нищо за блокада на доставките. Факт е, че се спират и претърсват кораби, но това не е блокада. Когато има война, трябва да сме внимателни какви товари влизат и излизат от Грузия", допълни Карасин.

Друга руска агенция - РИА "Новости" обаче цитира източник от военното министерство в Москва, опровергаващ информацията за блокада.

Корабите са разположени срещу грузинския бряг за "хуманитарна операция", но не и за блокада. "Военноморска блокада означава война с Грузия, а ние не сме във война с тях", казва източникът.

В събота Москва обвини Украйна, че въоражава Грузия "до зъби" и поради това носи морална отговорност за кръвопролитията в Кавказ

Украйна предупреди в неделя, че може да не позволи на руските бойни кораби, ачастващи в операцията срещу Грузия, да се върнат в черноморската си база в украинското пристанище Севастопол.

"Украйна запазва правото си да не разреши на бойни и снабдителни кораби, които може да се включат в действията, да се завърнат ва украинска територия до уреждането на конфликта" се казва в позиция на външното министерство в Киев, цитирана от агенция Интерфакс.

Нужно е да се анализира декларацията на украинското външно министерство, заяви в Москва заместник началникът на Генералния щаб на руската армия ген. Анатолий Ноговицин. "Това е ново решение и трябва да се прегледа. Намеси се трета страна. Какво стои зад това засега не знаем", каза той.
 

Бойните кораби на Русия срещу грузинските брегове ще използват сила само при защита, се казва в официално съобщение на военноморския флот.

"В 16 часа московско време на 9 август в съответствие с Конституцията на Руската федерация, с решение на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили кораби от военноморския флот пристъпиха към патрулиране на морските пространства покрай бреговете на Абхазия, близо до зоната на въоръжения конфликт в Южна Осетия", се казва в текста.

Във връзка с предотвратяване на въоръжени инциденти в района на патрулирането на руските кораби е установена зона за сигурност. Съответната нота е изпратена на грузинската страна.

"Споменатите действия нямат за цел налагане на морска блокада срещу Грузия. Основната цел на дадената операция е обезпечаване на условия за защита на руските граждани, намиращи се в района; оказване на подкрепа на руския миротворчески контингент в случай на въоръжено нападение срещу него; оказване на хуманитарна помощ на гражданското население, намиращо се в зоната на кофликта."

"Употребата на сила ще се извършва единствено в съответствие с параграф 51 от Устава на ООН с цел реализиране на неотменното право на руската страна на самоотбрана", подчертават от руския ВМФ.




Тагове:   Катер,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13038389
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930