Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2008 00:09 - Русия в ООН: Америка да си спомни за Косово и бормардировките на Белград
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 569 Коментари: 0 Гласове:
0



 

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви тази вечер на колегата си от САЩ да си спомни за военните действия в Косово, когато американската авиация бомбардира Белград и мостовете по Дунав.

След думите на Залмай Хализад, че руската бойна авиация удря грузински цели извън зоната на конфликта, Чуркин отвърна пред Съвета за сигурност на ООН, че се атакуват само обекти, използвани от грузинската страна за водене на военни действия. Спомнете си как САЩ се държи в различни държави по света и не се занимавайте с пропаганда, допълни той в размяна на остри реплики, напомнящи духа на Студената война.

По повод твърденията на Тбилиси, че неговата позиция е "миролюбива" руският посланик заяви, че в Русия са евакуирани около една четвърт от населението на Южна Осетия.

"Какъв термин да използваме по повод действията на Грузия там? Какво е това, освен етническо прочистване, когато от близо 120 хиляди души население на републиката вече са загинали над 2000?", каза Чуркин.

По официални данни жителите на района не надхвърлят 70 хиляди.

Протичащото в момента заседание на Съвета е свикано по искане на Грузия и САЩ, които обвиняват Русия в агресия и нежелание да седне на масата за преговори. Хализад обвини Москва в ескалиране на конфлрикта в Южна Осетия и нарече абсолютно недопустими "бомбардировките на населени места по цялата територия на Грузия".

Според очевидци от Цхинвали в първите часове на грузинската операция атакуващата армия е използвала срещу южноосетинците системи за залпова стрелба "Град". Те са предназначени за обстрел на обширни открити площи, но срещу населени места причиняват значителни разрушения. Тогава Съветът за сигурност отказа да осъди действията на Тбилиси и призова Москва към сдържаност.

Руският президент Дмитрий Медведев нарече действията на грузинската армия "геноцид".

Грузинският посланик в ООН Ираклий Аласания заяви пред Съвета за сигурност, че Медведев е отказал в събота през нощта телефонен разговор с грузинския си колега Михаил Саакашвили. "Кой нормален човек би искал да разговаря със Саакашвили след всичко, което се случи", отвърна Чуркин. Той допълни, че грузинският президент от години обещава да не прилага сила срещу Абхазия и Южна Осетия и е нарушил всичките си обещания.

(Източник: Дневник)



Тагове:   Америка,   Белград,   косово,   оон,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039913
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930