Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2008 17:08 - Викат Станишев и Борисов в ДАНС?
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 802 Коментари: 1 Гласове:
0



ДАНС може да изненада в скоро време премиера Сергей Станишев и столичния кмет Бойко Борисов с покана на чаша вода, за да дадат обяснения дали ГЕРБ рекетира бизнесмени по места. Станишев заяви в понеделник в интервю пред в. “24 часа”, че според бизнесмени на много места ГЕРБ рекетира бизнеса. “От много представители на бизнеса вече чувам как се извършва рекет над тях. Искаме да се върнем към мутризация на икономиката ли, или нейната партизация”, пита премиерът. Думите на Станишев за рекет от страна на ГЕРБ бяха потвърдени пред “Всеки ден” и от депутати от БСП, които са членове на парламентарната комисия за местно самоуправление.

Ако премиерът има информация, че някой от името на ГЕРБ си е позволил да изнудва бизнеса, или е поискал пари от името на ГЕРБ, незабавно да изпрати МВР, ДАНС и прокурори да го арестува, контрира Борисов. Кметът добави, че ако го поканят и той лично ще участва в арестуването.

“Засега не мога да отговоря на въпросите ви нито положително, нито отрицателно.” така говорителят на ДАНС Зоя Димитрова отговори на питането на “Всеки ден” дали агенцията ще разследва твърденията на премиера за рекет от страна на ГЕРБ и дали в службата има информация за политически рекет спрямо родни бизнесмени.

Същевременно думите на Станишев потвърдиха и някои негови съпартийци в парламента. Народният представител Марко Мечев разказа пред “Всеки ден”, че на общинско ниво ГЕРБ всячески се стреми да спъва проекти, провеждане на конкурси и търгове, в които участват бизнесмени. “Според мен са им дадени такива указания - където е възможно, да спъват работата и особено мероприятията, които касаят приходите в общините”, обясни депутатът. Неговите впечатления се базират на работата в Общинския съвет в Панагюрище. “ГЕРБ разчитат на това, че по всяка вероятност следващата година те ще участват в управлението, и тези приходи всъщност могат да влязат не сега, а догодина, за да са по тяхно време”, заяви още Мечев.

Нещо подобно се случвало и в Пловдив. “Председателят на общинския съвет и един от собствениците на конкурентна фирма на градския транспорт, който е активист на ГЕРБ, търсят всякакви възможност да развалят една приватизационна сделка, сключена още преди около година”, съобщи червеният депутат Захари Георгиев. “Дали да нарека това поведение рекет или не - е въпрос на терминология, но за мене то е много близко до тази дума”, добави той. Според него най-актуална за ГЕРБ била поговорката “гладна кокошка просо сънува”. “Допускам, че премиерът Сергей Станишев е прав”, каза и Валентина Богданова от БСП. Тя обаче добави, че няма конкретна информация за такъв рекет, защото е депутат от София, а столичните бизнесмени едва ли биха посмели да признаят за натиск върху тях.

Станишев: Бойко, кажи си!

Столичният кмет Бойко Борисов има да дава отговори, преди да се реди за власт, заяви още премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев. Според него ГЕРБ трябва да каже каква генерална промяна е извършена в София, какво е свършено за три години управление, каква е икономическата програма на партията, кои са носителите на политиката на ГЕРБ, има ли икономически интереси зад ГЕРБ и какви са те и ще прави ли коалиция с “Атака”.

Зад ГЕРБ не стои нито един бизнес интерес, кръг или обръч, отговори веднага Бойко Борисов. Според него финансирането на мероприятията на партията идва от членски внос. Фондациите „Ханс Зайдел”, „Конрад Аденауер” и „Роберт Шумен” пък финансирали кръглите маси на партията. Кметът увери, че ГЕРБ ще участва самостоятелно на изборите и ще се бори сама да управлява страната. Борисов обясни, че ако има нужда от коалиция тя ще бъде сформирана само с партии, които членуват в ЕНП.

Премиерът прогнозира трудна година до края на мандата

В интервюто Сергей Станишев прогнозира, че предстои трудна година до края на мандата. “Не си правя никакви илюзии, защото предизборната кампания този път е изтеглена много напред. Вече от няколко месеца сме в състояние на перманентна кампания”, каза той. Според него за всеки обективен наблюдател е виден целенасоченият сценарий, организиран от парламентарната и извънпарламентарната опозиция за дестабилизиране на страната. Напънът за предсрочни избори се дължи на страха у ГЕРБ и у другите опозиционни сили, че при нормална среда и редовни избори ще получат много по-ниски резултати, отколкото в кризисна ситуация, смята министър-председателят.

“Тези хора си играят не само с държавата, а и със съдбата на народа. В нормална ситуация те нямат алтернатива - икономическа, социална, политическа, нито хора, които да я реализират. Изключително опасна игра е. Спомнете си дори 1997 г. Голямата финансова криза се случи, когато имаше безвластие. Тогава се получи обезценяването на лева, огромна част от хората загубиха своите спестявания. Този сценарий върви по всички линии - по вътрешна, с няколко поредни вота на недоверие и с много непочтени действия, които са зад кулисите и не се виждат от обикновените граждани. Има и целенасочено създаване на лош имидж на страната”, казва още министър-председателят Сергей Станишев.

Премиерът смята, че няма министър, който да не може да бъде сменен. Недосегаеми няма и всеки е оценяван според работата му. На последното заседание на МС, когато приемахме плана за действие по правосъдие и вътрешни работи и за работата с еврофондовете, предупредих отново всички министри и зам.-министри, че изисквам персонална отговорност за изпълнението му, добави Станишев. Той обаче предупреди, че не приема натиска за самоцелни промени, които носят само политически краткосрочен дивидент.
По повод на земеделските протести в Кърджали и кой точно носи отговорност премиерът отговаря: “Нихат Кабил вече не е министър. Някои от проблемите, с които се сблъскваме днес, са резултат от негови ангажименти, които е поел без мандат от правителството. А тази година точно за млекопроизводителите са дадени повече пари от когато и да било в последните 15 г. Към този момент са изплатени около 50 млн. лв.

Според министър-председателят секторът “Животновъдство и млекопроизводство” среща най-много затруднения. Затова правителството взе решение, въпреки че засега няма юридическо основание, за допълнителни субсидии, обяснява той. Според него това е рискова стъпка, но със сериозните аргументи на вицепремиера г-жа Плугчиева и на земеделския министър г-н Цветанов имаме добри шансове да получим одобрение от ЕК. “Не става дума за държавна помощ, а за съдбата на този бранш. И не го правим, защото протестират по улиците, а защото реално анализираме проблема”, обяснява Сергей Станишев.

(Източник: Всеки ден)


Тагове:   Станишев,   ДАНС,


Гласувай:
0



1. анонимен - Дай некоя новина
11.08.2008 17:37
ор чужденецията
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13044600
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930