Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2008 19:44 - Агроминистърът обеща незабавни 1.7 млн. лв. на фермерите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 407 Коментари: 0 Гласове:
0



На млекопроизводителите ще бъдат незабавно предоставени 1.7 млн. лв. като директна помощ, съобщи в Кнежа министърът на земеделието и храните Валери Цветанов. Той обаче не уточни колко незабавно ще е това изплащане, както и от къде ще дойдат парите за протестиращите от две седмици фермери, които ден по-рано изпратиха хиляди овце и крави на границата с Гърция и заявиха, че ако парите не бъдат платени във вторник, ще пратят стадата си зад граница.

По-късно от пресцентъра на ведомството уточниха, че плащанията  са от Държавен фонд "Земеделие" и са за качествено мляко за месец март. Субсидията бе спряна след февруари, но фондът я възстановен на 4 август. От агроминистерството казаха, че от тази дата бил започнал преводът на парите, но някои фермери казаха, че по банковите им сметки не е постъпила и стотинка.

Цветанов каза още, че че ще бъде предприето всичко възможно по най-бързия начин на всички земеделски производители да бъдат платени и парите за сушата от миналата година.

Той допълни, че в понеделник е изпратил писмо до Европейската комисия, с което иска нотификация за отпускане на обещаните субсидии.

Миналия четвъртък Министерски съвет реши да отпусне допълнително 60 млн. лв. за млекопроизводителите, което обаче не е предвидено в одобрения от Брюксел бюджет и ако не получим зелен сигнал за държавната помощ, ще трябва да плащаме глоба в размера на самата сума, лихви и парична санкция.

Проблемът ще бъде дискутиран в началото на септември с представителите на Европейската комисия по време на визита на Цветанов и вицепремиера за еврофондовете Меглена Плугчиева.

Ние сме страна, член на ЕС, и не може правителството да подкрепи решение, което би довело до тежки санкции по отношение на политиката ни в момента, когато има проблем и с финансирането по предприсъединителната програма САПАРД, каза земеделският министър.

Заварил съм преди 120 дена неща, които имат много проблеми - вчера съм подписал заповедта за код 6 (б.ред. касаещ плащанията за пасища и мери), така че нещата започват да се изплащат и там - изчиствам всичко, което е възможно като решение на техните проблеми, допълни Цветанов.

Той предупреди фермерите, които се готвят да изведат стадата си през границата в Гърция, че трудно ще могат да се върнат, защото животните им могат да бъдат вкарани в екарисаж от гръцките ветеринарни власти или да ги ликвидират, а на стопаните да наложат финансови санкции.

Цветанов съобщи още, че екипът на министерството си е поставил за задача до септември и октомври да се приеме система за плащания на фермерските субсидии. Неработещата система е едно от нещата, заради което протестират млекопроизводителите.

Той каза още, че не се притеснява от насрочения за сряда национален протест на млекопроизводителите пред агроведомството утре, тъй като говори с тях винаги откровено и те винаги са добре дошли при него.

В Кнежа земеделският министър се срещна със селскостопански производители от Плевенско и областният управител на Плевен Цветко Цветков.

Зърнопроизводителите поискаха държавата да се намеси на пазара на зърното, защото изкупните цени са много ниски - 200-220 лева за тон пшеница, докато реалната себестойност, според тях, е над 300 лева за тон. Те настояха държавата да поеме таксите за съхранение на зърното в публичните складове. Според плевенските стопани, страната ни е произвела достатъчно зърно, годно за хляб, а изявленията, че качеството му е лошо, са от заинтересовани фирми и групировки.



Тагове:   млн,   обеща,   незабавни,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997566
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031