Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2008 19:35 - Англичаните разпродават имотите си у нас
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 665 Коментари: 0 Гласове:
0



Тази година британското лято дойде не само с поройни дъждове, но и с доста лоши новини. Тръгналата от Съединените щати кредитна криза започна осезаемо да хапе и обикновения британец, предаде “Дойче веле”, цитирано от БГНЕС. Проучване на консултантската компания „Кей Пи Ем Джи”, направено през юни, показа тревожни тенденции в британския трудов пазар.

Ето какво заяви пред медиите главният икономист на фирмата Андрю Смит: „През по-голямата част на тази година има спад в назначаването на нова работна ръка. За първи път през юни броят на незаетите работни места, които се предлагат на пазара, всъщност намаля. Това не се е случвало през последните пет години”, посочва експертът на „Кей Пи Ем Джи”. Най-новото изследване на фирмата, публикувано само преди дни, потвърждава мрачните очаквания за по-голяма безработица. То сочи, че едва 29% от британските работодатели планират да наемат нови работници за периода до месец септември. Само преди преди три месеца желаещите да вземат нови хора на работа са били значително повече- 37%.

Най-голямото обединение на работодателите – Конфедерацията на британската индустрия предупреди, че икономиката е започнала да се влошава по-бързо от очакваното. В открито писмо до компаниите, които членуват в организацията, нейният председател Ричард Ламбърт посочва, че се наблюдава забавяне във всички основни сектори, а нестабилният имотен пазар и по-тежките условия за отпускане на жилищни кредити са се отразили зле на консуматорското потребление.

През първата половина на тази година броят на къщите, иззети от банките, защото хората не могат да си плащат ипотеките, е скочил с 48%. Друга от известните консултантски компании „Прайс Уотърхаус” изчислява, че през последната година Великобритания е била ощетена с 600 млрд. паунда заради кредитната криза. На толкова се равняват загубите в жилищния сектор и обезценените акции на финансовите фирми, двете най-засегнати области.

„Прайс Уотърхаус” предвижда, че все повече британци няма да могат да теглят заеми и ще имат по-ниски пенсии. При това положение не е чудно, че въпреки падащите цени на жилищата, никой не бърза да купува- не само у дома, но и в чужбина. Британците си пазят парите за черни дни, уплашени от рязко скочилите цени на горивата и храните и от перспективата, че могат да останат и без работа.

Според онлайн изданието „Пропърти уайър”, което проучва глобалните тенденции в развитието на имотните пазари, икономическата несигурност в Обединеното кралство е започнала да се отразява отрицателно и на България. В специална статия, посветена на българските имоти се казва, че британските инвеститори, доскоро най-активните купувачи край Черноморието и в планинските курорти, сега се опитват да се отърват от своите апартаменти и то често на загуба. Имотните агенции са единодушни, че спадът в продажбите на български имоти се дължи на намаляващия прилив от британски купувачи, пише още в материала. „Те бяха заменени от руски, скандинавски и румънски инвеститори, но те не купуват със същия размах като британците”, отбелязва „Пропърти уайър”.

(Източник: Всеки ден)



Тагове:   НАС,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996785
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031