Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2008 19:29 - Медведев спря офанзивата срещу Грузия
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 438 Коментари: 0 Гласове:
0



Руският президент Дмитрий Медведев взе решение за прекратяване на военната операция в Грузия, съобщи ИТАР-ТАСС. “Въз основа на вашия доклад взех решение за прекратяване на военната операция в Грузия”, заяви Медведев по време на среща с министъра на отбраната Анатолий Сердюков и ръководителя на Генералния щаб Николай Макаров.

Целта на операцията в Грузия е постигната, агресорът е наказан, но в случай на съпротива огнищата на агресия да бъдат унищожени, каза още президентът на Дмиртий Медведев.

Грузия се нуждае от повече доказателства за това, че Русия прекратява военната операция в Южна Осетия, каза грузинският премиер Ладо Гургенидзе. По думите му, сега всяка от страните иска да се подпише юридически обвързващ договор, предаде Ройтерс. „Докато това не стане, ние ще сме готови за всичко”, каза Гургенидзе.

Действията на руските миротворци в Южна Осетия отговарят на международното право, каза по-рано министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров на специална пресконференция. „Действията на Русия в Южна Осетия попадат по член 51 от Устава на ООН, отнасящ се до правото на индивидуална или колективна отбрана”, каза Лавров. „Единственият път за прекратяване на това е с изтегляне на грузинските сили, така че да не могат на нападат Южна Осетия и да се съгласят да не използват сила”, каза още Лавров. Русия не планира свалянето на грузинския президент Михаил Саакашвили, коментира Лавров. “Не е в нашите традиции да сваляме когото и да било и да поставяме някого на трон”, допълни първият дипломат на Москва.

Междувременно посланикът на Грузия у нас Михеил Уклеба каза, че истинската цел на Русия в конфликта с Грузия е свалянето на демократично избрания грузински президент, както и да се попречи на реформите в страната и на аспирациите за членство в НАТО и в ЕС. Това каза посланик Уклеба на пресконференция в София. Грузия иска да влезе в НАТО и в ЕС, имаме демократично избран президент и демократично правителство, по данни на Световната банка сме номер едно в осъществяване на реформите - затова ни наказват, коментира дипломатът. Грузинският посланик направи аналогия на събитията с тези от 1921 година, когато Русия е окупирала страната и е отнела независимостта й. Според него целта сега е същата.

По думите на Уклеба - Русия е навлязла в зоната на конфликта с Южна Осетия под претекст, че иска да защити своите граждани там, както и миротворческите си сили. Според Михеил Уклеба това не е била целта, а по-скоро възможността да се разшири зоната на военни действия и на територията на Грузия. Той даде за пример атаката на руски военни части в райони отдалечени на 100 км от зоната на конфликта. Според него е направен опит да бъде блокирана столицата на Грузия Тбилиси, като са прекъснати навигационните системи на летището и чрез обстрел на покрайнините на Тбилиси.

Пресконференцията на грузинския посланик започна с кадри от Грузия в последните четири дни, на които се виждат ранени мирни граждани и разрушени цивилни сгради и пътища. Русия ще предприеме изселване на грузински граждани от територията си, допълни Уклеба. По думите на грузинския посланик „днес в Грузия се провежда геноцид”. „Убеден съм, че международната общност няма да позволи това”, допълни той. Според грузинския посланик - конфликтът няма да изведе Грузия от участието й в проекта НАБУКО. Там са вложени над 10 млрд. долара и с този проект са ангажирани сериозни инвеститори, смята още грузинският посланик.

Българското правителство и в частност МВнР реагира навременно, адекватно и точно. Това каза президентът Георги Първанов в началото на съвещанието на “Дондуков” 2 във връзка със ситуацията в Южна Осетия. Мисля, че ще откроим основните аспекти на ситуацията, промяната, динамиката и българската позиция, каза още президентът.

Пристанище Бургас да стане координиращ порт за хуманитарната помощ, която се изпраща в Грузия. Това ще предложи външният министър Ивайло Калфин на утрешната среща на външните министри от Евросъюза, която ще разисква изготвянето на единна позиция по кризата. Това съобщи заместник-министърът на външните работи Милен Керемедчиев.

Грузия е поискала с нота на грузинското посолство у нас хуманитарна помощ от България, съобщи още Керемедчиев. Той уточни, че ни е поискано да изпратим медикаменти, игли, спринцовки, болнично оборудване и чували за трупове. Видът и размерът на хуманитарната помощ ще бъде уточнен на среща на грузинския посланик с българския премиер Сергей Станишев.

Няма заплаха за националната сигурност, това е станало ясно от докладите на представителите на спецслужбите пред президента. Няма и искане за миротворческа мисия от страна на България. На срещата в президентството участваха шефът на военното разузнаване генерал Пламен Студенков, заместник-директорът на ДАНС Иван Драшков, заместник-директорът на разузнаването Людмил Ангелов и премиерският съветник по външна политика Валентин Радомирски.

33-ма са сънародниците в Тбилиси, още 11 – в други грузински градове. Два български влекача се намират в грузински води, но са далеч от зоната на конфликта, уточни още Керемедчиев. Той съобщи, че външно министерство има готов план за евакуация на българските граждани през Армения, ако се наложи.

Рано тази сутрин абхазки изтребители нанесли удари срещу грузински позиции край селището Ажара в горната част на Кодорското дефиле. Това съобщил началник-щабът на абхазките въоръжени сили генерал Анатолий Зайцев пред ИТАР-ТАСС. Абхазките сили контролират изцяло Кодорското дефиле, съобщи Франс прес, като се позова на говорител на министерството на отбраната в Сухуми. Грузинските постове, разположени покрай дефилето, са напълно блокирани, подчертал говорителят.

Части на отцепилата се от Грузия област Абхазия са започнали тази сутрин офанзива за изтласкване на грузинските бойни подразделение от горната част на Кодорското дефиле, съобщи Интерфакс, цитирана от Ройтерс и АП. Президентът на непризнатата република Абхазия Сергей Багапш обяви, че започналата операция за прочистване на Кодорското дефиле “се развива според плана”, предаде ИТАР-ТАСС. Той добавил, че в операцията участват само абхазки сили. Асошиейтед прес коментира, че започналата операцията в Кодорското дефиле превръща този оспорван район във “втори фронт” срещу Грузия.

Грузия обяви, че е отблъснала всички атаки срещу нейни части в района на дефилето, посочва АФП, като цитира изказване на говорителя на грузинското министерство на вътрешните работи Шота Утиашвили.

Северната част на Кодорското дефиле е единственият район на Абхазия, който е все още под контрола на правителството в Тбилиси. В неделя подкрепяните от Русия абхазки сепаратисти обявиха, че смятат да прогонят грузинските военни части от дефилето. В операцията срещу грузинските части в Кодорското дефиле участват само абхазки войници и резервисти, там няма нито един руски войник, заявил пред ИТАР-ТАСС министърът на външните работи на Абхазия Сергей Шамба.

Нито руски мироопазващи части, нито прикрепените към тях подразделения не са навлизали в грузинското пристанище Поти, заяви говорител на министерството на отбраната на Русия. По думите му в града за кратко е пребивавала разузнавателна част, която вече се е изтеглила. Говорителят подчерта, че задачата за навлизане в Поти “никога не е била поставяна” пред руските военни. Представителят на отбранителното ведомство в Москва добави, че през вчерашния ден грузинското ръководство нееднократно е пускало слухове, че руски военни подразделения уж са превзели този или онзи грузински град.

По-рано в изявление по грузинска телевизия премиерът на Грузия Ладо Гургенидзе каза, че руски войски са навлезли в грузинското черноморско пристанище Поти, което е важен транспортен възел. Гургенидзе добави, че в сраженията в града има жертви и изрази съжаление, че западните партньори на Грузия не се намесват по-активно в грузинско-руския конфликт.

Президентът на САЩ Джордж Буш заяви, че Русия трябва да прекрати военната си операция в Грузия и назова действията на Москва недопустима инвазия в суверенна страна. “Русия нападна суверенна съседна страна и заплаши демократичното й правителство, избрано от народа. Такива действия са недопустими през 21-ия век” каза снощи Буш пред репортери в Белия дом след завръщането си от Китай. “Има сведения, че може би скоро руските сили ще започнат да бомбардират гражданското летище в столицата. Ако тези съобщения са верни, тези руски действия биха представлявали драматична и брутална ескалация на конфликта в Грузия”, каза още държавният глава на САЩ.

Русия от своя страна обяви, че е разочарована от реакцията на САЩ на събитията в Южна Осетия, заяви в интервю за радиостанция Ен Пи Ар временно управляващият руското посолство в САЩ Александър Дарчиев.

Русия обяви и като неприемлива изготвената от Франция проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, който призовава за незабавно примирие в Грузия, предадоха осведомителните агенции. Проектодокументът бе представен от Париж на състоялото се снощи пето извънредно заседание на съвета, свикано от Грузия, която настоява, че е обект на военно нападение от страна на Русия. Според европейски дипломати френската проекторезолюция ще бъде подложена на гласуване днес.

(Източник: Всеки ден)



Тагове:   медведев,   офанзивата,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998946
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031