Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2008 19:33 - Москва губи влияние заради конфликта с Тбилиси
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 458 Коментари: 0 Гласове:
0



Русия, която в конфликта с Грузия очевидно е водена от премиера Владимир Путин, а не от приемника му на президентския пост Дмитрий Медведев, трябва много внимателно да прецени как нейните изцяло непропорционални действия ще се отразят на позициите й на световната сцена, пише във вторник в редакционен коментар британският в. "Файненшъл таймс", посветен на събитията в Южна Осетия от последните дни.

Независимо дали грузинският президент Михаил Саакашвили е смятал, че може да си върне контрола над Южна Осетия, или действията му са реакция на провокации на съюзници на Русия в бунтовната област, той и в двата случая си е направил погрешно сметката, продължава коментарът.

За Грузия това вероятно означава загуба на цяла Южна Осетия, а може би и повече. Конфликтът сега се разпростира към Абхазия, където руските сили дадоха ултиматум на грузинците да напуснат Кодорското дефиле.

Докато Саакашвили изглежда безразсъден, отговорът на Москва с използване на военни сили с огромно числено превъзходство не само за изтласкване на грузинските сили от Цхинвали, но и за удари над цивилни и военни цели в самата

Грузия карат Путин и Медведев да приличат на лошите в този плачевен и смъртоносен казус, пише още в "Файненшъл таймс".

Руското държавно ръководство продължава да се държи като параноичен побойник, който не се е примирил със загубата на империята си. Това няма да се промени, докато автократична Русия смята, че дестабилизирането на части от близката й чужбина е в неин национален интерес - в остър контраст с демократичния ЕС, чиято цел е да разпространява стабилност и благоденствие, отбелязва още изданието.

С това си поведение Русия никога няма да стигне където иска да бъде в 21-и век с поведение на сила от 19-и век, завършва редакционният коментар на "Файненшъл таймс".

Макар и да се готвят за извънредното заседание на НАТО днес (във вторник – б.р.), а президентът Буш да е осъдил руските действия с най-острите си думи досега, САЩ и европейските им съюзници са изправени пред тежък избор как да отвърнат на удара, пише в. "Ню Йорк таймс".

Служители на администрацията на САЩ заявиха, че военните варианти са почти сигурно изключени, но САЩ все пак превозиха по въздух разположените в Ирак грузински войски обратно в страната им в отговор на молба на грузинското правителство и с това предизвикаха остра реакция от Русия. Вашингтон би могъл и да окаже натиск за изолация на Москва на международната сцена, може би като я изгони от групата на най-развитите държави Г-8, продължава влиятелното издание.

Засега обаче няма признаци, че западните сили биха могли да упражнят кой знае какъв натиск над Русия, ако тя реши да пренебрегне предупрежденията им, отбелязва вестникът.

Русия се радва на огромни печалби от износ на петрол и изглежда решена наново да утвърди влиянието си над Грузия и Украйна, като същевременно изпраща ясен сигнал на други бивши сателитни държави да се пазят от прекалено тесен военно-политически съюз със САЩ, казват анализатори, цитирани от "Ню Йорк таймс".

Президентът Буш заяви в понеделник, че руските военни атаки срещу Грузия може би целят да свалят нейното прозападно правителство, пише в свой коментар в. "Вашингтон пост". Буш предупреди, че подобен ход би представлявал "драматична и груба ескалация" в конфликт, който американските официални лица започнаха да описват като завръщане към вида агресия от времето на Студената война, отбелязва вестникът.

Пред огромното числено превъзходство на сухопътните и въздушни сили на Кремъл грузинското правителство обяви, че изтегля войските си, за да отбранява столицата Тбилиси заради опасения от руско нападение там, отбелязва от своя страна британският в. "Гардиън".

Владимир Путин извлича дивиденти от двойствеността на САЩ. Под това заглавие помества статия за случващото се в Южна Осетия в. "Таймс".

Каквото и да се каже за Владимир Путин, със сигурност не му липсва безочие. Докато силите му вчера напредваха в Грузия отвъд границата с областта й Южна Осетия, руският премиер остро разкритикува САЩ затова, че са помогнали на Грузия в тази ескалираща война, пише вестникът.

В реч пред руски официални лица Путин осъди САЩ, че са улеснили спешното връщане у дома на разположените в Ирак 2000 грузински войници. "Срамота е, че някои от нашите партньори не ни помагат, а основно ни създават пречки", цитира вестникът думите на Путин.

За грузинците обвинението, че САЩ им помагат в борбата им, сигурно е прибавило жестоко оскърбление към растящите жертви и щети. Въпреки многогодишните усилия на (грузинския президент) Михаил Саакашвили да укрепи отношенията между страната си и далечната свръхсила, въпреки усърдния стремеж на Грузия да стане член на НАТО и въпреки смелите усилия в подкрепа на нахлуването на САЩ в Ирак, общият резултат от реалната американска помощ за обсадената бивша съветска държава през последните няколко дни възлиза на няколко словесни протеста срещу руските действия, отбелязва британското издание.

(Източник: Медиапул)



Тагове:   Москва,   влияние,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031311
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930