Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2008 19:36 - Привличаме туристите с редки растения и животни
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 491 Коментари: 0 Гласове:
0



Туристи от Европа, САЩ и Австралия посещават България, за да наблюдават световно застрашени видове животни или редки растения и пеперуди. Това съобщи Добромир Домусчиев, член на Българската асоциация за алтернативен туризъм и управител на туристическа агенция “Спация уайлдлайф” пред БТА. Около 5000 чужденци идват всяка година у нас по линия на алтернативния туризъм, като всяка година броят им се увеличава, добави той. Туристите са основно от Европа - Англия, Германия, Холандия, Дания, Франция, Италия и Испания.

За разлика от средностатистическия турист, който търси добър хотел по Черноморието и чадър на плажа, клиентът на една туроператорска фирма за алтернативен туризъм предпочита да пущинаците, за да открие рядка птица, цвете или пеперуда. Според специалистите все повече хора, при това платежоспособни, предпочитат този вид туризъм.

Повечето от нас не възприемат растенията, животните, пеперудите, като финансов ресурс, но всъщност опазената природа може да бъде средство за печелене на пари, казва Андрей Ралев от сдружение за дивата природа “Балкани”, който от 2003 г. работи в областта на алтернативния туризъм в Родопите. Хората, идващи да наблюдават птици в България, са много по-малко от общия брой туристи, но сумите, които те оставят в страната, са значително по-големи, тъй като предлаганите им услуги са по-скъпи, добавя Ралев.

На пазара в момента има 10 фирми и те печелят достатъчно, за да могат хората, издържащи се от това, да живеят нормално, според Домусчиев. Две-три от фирмите са с 15-годишен стаж в бранша, останалите са на около 2-3 години. “Това е бизнес, който се развива. По мои груби сметки приходите от алтернативен туризъм за България са около 30 милиона лева, но всяка година нарастват”, казва Ралев.

Цените на пакетите, предлагани от английски фирми за тур в страната ни, са между 1000 и 2000 британски лири. Българските им колеги предлагат двуседмичен тур за около 1500 евро. Дневно един чужденец плаща между 120 и 180 евро, като в цената са включени храна, транспорт, хотел, водач, осигуряване на обекти, логистика.

Обикновено хората, които търсят този вид почивка, са доста заможни, а хобито им е фотографията. За тях се организират специални турове, като им се осигуряват и “обекти за отстрел”, в зависимост от интересите им - птици, бозайници, растения, пеперуди, водни кончета. “Сред клиентите ни е бил и световно известният английски фотограф Дейвид Типлинг. Той е един от петимата най-добри британски професионални фотографи, снимащи диви животни”, казва Домусчиев. Типлинг дошъл, за да снима световно защитения вид червеногуша гъска, зимуваща единствено в България и Румъния.

Освен фотографирането на животни и растения у нас, все по-бързо се развиват и другите разновидности на алтернативния туризъм - планинско колоездене, конен туризъм, катерене, спелеология, делтапланеризъм, преходи със ски, кану-каяк, рафтинг.

Най-популярните сред чужденците места за алтернативен туризъм са Централна Стара планина, Източните Родопи, Сакар планина, езерата Шабла, Дуранкулак и Сребърна, нос Калиакра, Кресненското дефиле, Мелник и Триград.



Тагове:   животни,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030975
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930