Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2008 19:39 - Насилието в Грузия не спира въпреки обявеното примирие
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 767 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 13.08.2008 20:25


Насилието в Грузия продължава, руски военен конвой напредва от грузинския град Гори към столицата Тбилиси, съобщават кореспонденти на световните медии от мястото на конфликта. Москва отрече твърденията, че нейни танкове и бронетранспортьори се придвижват към Тбилиси.

image

Двете страни взаимно се обвиняват за нарушаване на примирието, само 24 часа след договарянето му. Планът от шест точки цели прекратяване на военния конфликт, избухнал след опит на Тиблиси да възстанови контрола си върху проруския отцепнически район Южна Осетия. 

Руският външен министър Сергей Лавров настоя на пресконференция Грузия официално да подпише споразумението. Той заяви, че Москва няма да изтегли силите си от Грузия, докато грузинските войници не се приберат в казармите си.

В същото време грузинският президент Михаил Саакашвили даде съвместна пресконференция с лидерите на Литва, Полша, Естония и Латвия, които пристигнаха в грузинската столица да подкрепят позициите й срещу Русия. Той съобщи, че руски танкове атакуват и "вилнеят" в Гори, независимо от обявеното спиране на огъня. 


image


Хора, напускащи Гори (родно място на бившия съветски диктатор Йосиф Сталин), заявиха, че осетински сепаратисти плячкосват града.

Руски конвой напредва към Тблиси

В Гори руски танкове унищожават грузинска военна база край града, предаде кореспондент на ББС.

Първоначално руското министерство на отбраната и Генералният щаб на руската армия отрекоха за присъствие на руски военни в Гори. "Заявявам ви с цялата отговорност, че днес няма руски танкове в Гори и няма никаква нужда да има", тъй като местните власти напуснаха града, каза ген. Анатолий Ноговицин, заместник-началник на руския ГЩ.

По-късно руски военни, цитирани от ИТАР – ТАСС, съобщиха, че в околностите на Гори е открит склад на грузинската армия и за да го обезопасят, руските миротворци евакуират от него техниката и боеприпасите.

Кореспонденти на световните агенции потвърдиха, че са видели колона от руски танкове да напредва бавно към Тбилиси. 


image

Кореспондент на ББС в Цхинвали, столицата на Южна Осетия, предаде, че много сгради са напълно разрушени.

В първия ден на прекратяването на огъня грузинският президент Михаил Саакашвили обвини "руските окупационни сили, че продължават придвижването си из Грузия въпреки примирието".

"Танковете се придвижват, руските сили имат изключително агресивно поведение. Те довършват етническото прочистване на нашия народ", предупреди Саакашвили. Той съобщи, че руски танкове дори са открили огън по жители и сгради в Гори, а руските войници са започнали да грабят всичко ценно от къщите, магазините и офисите.

Саакашвили също така обвини руснаците, че бомбардират Цхинвали и организират лагери, в които да интернират жителите както на този район, така и на отцепническа Абхазия.

Все още няма точна информация за позициите, заемани от руските сили и в други части на в Грузия. Кореспонденти на Асошиейтед прес съобщиха за преминаването на 135 руски бойни машини към стратегическото дефиле Кодори, контролирано довчера от грузински войски, които обаче се изтеглиха при настъплението на подкрепяни от Русия абхазски сепаратисти.

Руски войски има и в западния грузински град Зугдиди, близо до Абхазия, и те контролират главната магистрала там, заяви секретарят на грузинския Съвет за сигурност.

Москва иска да се предефинира статута на Южна Осетия и Абхазия

Лавров настоя и за ново дефиниране на международно ниво на статута на проруските отцепнически района Южна Осетия и Абхазия, но Тбилиси отхвърля това предложение. Южна Осетия, където мнозинството от населението е получило руски паспорти и Русия ги счита за свои граждани, иска да стане част от Руската федерация. Абхазия иска статут на независима държава.

Въпросът за статута на двата района не е посочен в окончателната версия на плана за примирие, договорен между френския президент Никола Саркози и руския му колега Дмитрий Медведев. Документът, предложен от Саркози, беше променен именно по настояване на Тбилиси, който смята за неприемливо да се дискутира статута на двете територии. Изменението стана след консултации по телефона с руския президент Дмитрий Медведев, припомня Франс прес, цитирана от БТА.

Още няма независимо потвърждение за жертвите

В Русия сряда бе обявена за ден на национален траур в памет на жертвите, загинали в конфликта. Руският ГЩ обяви, че са загинали 74 руски военнослужещи, 171 са ранени, 19 са изчезнали. Москва твърди, че при боевете в Южна Осетия са загинали и 1600 цивилни. Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" обяви, че няма засега доказателства за толкова тежка равносметка.

image

Грузинското министерство на здравеопазването обяви, че през петте дни на конфликта са загинали общо 175 грузинци, като повечето от тях са станали жертва на руското бомбено нападение в Гори във вторник.

По данни на ООН официално в Грузия заради конфликта са регистрирани 3500 бежанци. По неофициални данни 100 000 души са били принудени да напуснат домовете си заради бойните действия. ООН има готовност да подпомогне най-малко 30 000 от тях.

Осем лагера и бежански центрове вече бяха създадени за 4500 бежанци в Тбилиси.

/СНИМКИ: REUTERS



Тагове:   насилието,   обявеното,


Гласувай:
0



1. reporter - Войната
13.08.2008 20:37
Няма победител в нито една война. Независимо кой държавен ръководител какво твърди и как се бие в гърдите, болката от убит близък любим човек е неимоверна и несравнима с нищо на света. Жалкото във всяка война е, че болните амбиции на политиците се плащат от обикновените хора.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001059
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031