Блогрол
1. Александър Божков
2. Евгений Тодоров
3. Иван Бедров
4. Иво Инджев
5. Калин Манолов
6. Мартин Заимов
7. Николай Караиванов
8. Николай Младенов
9. Пламен Асенов
10. BLITZ
11. BPOST
12. FROGNEWS
13. R.E.D.
14. СВЕЖО
15. Ян Бибиян
16. ОРИНАВИ
17. Стефан Бонев
18. Петя Ставрева
19. Александър Секулов
20. Оринави
21. Веско Петров
22. Сантов
23. Силви Стефанов
24. Христо Гагов
25. Пламен Славов
26. Bulgaria_news
27. Елена Емануилова
28. Mese4inkata
29. Първа блогерска среща - 24.07.2009
30. Георги Цанков
2. Евгений Тодоров
3. Иван Бедров
4. Иво Инджев
5. Калин Манолов
6. Мартин Заимов
7. Николай Караиванов
8. Николай Младенов
9. Пламен Асенов
10. BLITZ
11. BPOST
12. FROGNEWS
13. R.E.D.
14. СВЕЖО
15. Ян Бибиян
16. ОРИНАВИ
17. Стефан Бонев
18. Петя Ставрева
19. Александър Секулов
20. Оринави
21. Веско Петров
22. Сантов
23. Силви Стефанов
24. Христо Гагов
25. Пламен Славов
26. Bulgaria_news
27. Елена Емануилова
28. Mese4inkata
29. Първа блогерска среща - 24.07.2009
30. Георги Цанков
Постинг
14.08.2008 17:22 -
Пчелари прогнозират добри дни за българското медопроизводство
Около 50 кг мед от кошер вадят пчеларите през тази година, заяви Валери Пеев, член на сдружението на младите пчелари във Варна. Според него през тази година добивите ще бъдат по-добри, тъй като природата е била благосклонна, съобщи Днес+. Като цяло в България се произвеждат между 6 000 и 10 000 тона мед на година, каза още Пеев. Той е един от организаторите на първата в страната медна дегустация, която започна днес във Варна.
В рамките на 7 дни от 10 до 20бч. жителите на морския град ще имат възможност да опитат безплатно и да се насладят на различни видове български пчелен мед и пчелни продукти. Целта на инициативата е да се популяризират качествата на българския мед.
Дегустацията се провежда на ул. “Русе” (зад градинката на Операта). Предлагат се осем вида мед от Добричкия регион. Специално от Странджа е донесен и мановият мед, който е малко познат сред хората, заяви Пеев. Той разказа, че това е единственият мед, който не е нектарен, а се получава от соковете на растенията и дърветата. Той е тъмен, почти черен на цвят, с характерен силен вкус, богат на минерали, ензими и аминокиселини. Има силно изразени антибактериални, антиоксидантни и антибиотични свойства.
Посетителите могат да опитат още акациев мед (лек мед, подходящ за ежедневна употреба); липов мед (имащ силно антимикробно действие); билков мед (събрал богатството на българските билки). Може да се вкуси мед от слънчоглед, от кориандър и от рапица. Цветен прашец, прополис и пчелно млечице също са на разположение на желаещите да дегустират. Цветният прашец съдържа всички необходими вещества за развитието и живота на човешкия организъм в естествен вид. В цветния прашец се съдържат незаменими аминокиселини, витамини и минерали в идеално съотношение. Прополисът е уникален продукт със силни антибиотични, антимикробни и противогъбични свойства. Той е познат като натурален лек за стомаха, устната кухина и всякакви рани. Пчелното млечице е силен естествен енергетик. Съдържа незаменими вещества, чрез които тонизира и подмладява човешкия организъм.
В България има около 40 000 пчелари, които притежават около 500 000 пчелни семейства, разказа още Валери Пеев. По негови данни изкупната цена на билковия и на слнчогледовия мед варира около 3,60-4 лева на килограм. По-скъпо се изкупуват акациевия и липовия мед – над 5 лева, а най-скъп е споменатия манов мед – над 6 лева за кило. На дребно медът се продава на цени между 8 и 12 лв. Въпреки, че изкупните цени не са променяни от няколко години, Пеев коментира, че те са нормални. При правилно и интензивно пчеларство се печели, смята младият пчелар. Той добави, че едва 10% от хората, които се занимават с производството на мед се възползват от субсидии. На година за всички пчелари в страната се отпускат общо около 200 000 лева, като всеки производител може да получи по 40 стотинки на килограм, при условие, че медът е продаден на преработвател.
В рамките на 7 дни от 10 до 20бч. жителите на морския град ще имат възможност да опитат безплатно и да се насладят на различни видове български пчелен мед и пчелни продукти. Целта на инициативата е да се популяризират качествата на българския мед.
Дегустацията се провежда на ул. “Русе” (зад градинката на Операта). Предлагат се осем вида мед от Добричкия регион. Специално от Странджа е донесен и мановият мед, който е малко познат сред хората, заяви Пеев. Той разказа, че това е единственият мед, който не е нектарен, а се получава от соковете на растенията и дърветата. Той е тъмен, почти черен на цвят, с характерен силен вкус, богат на минерали, ензими и аминокиселини. Има силно изразени антибактериални, антиоксидантни и антибиотични свойства.
Посетителите могат да опитат още акациев мед (лек мед, подходящ за ежедневна употреба); липов мед (имащ силно антимикробно действие); билков мед (събрал богатството на българските билки). Може да се вкуси мед от слънчоглед, от кориандър и от рапица. Цветен прашец, прополис и пчелно млечице също са на разположение на желаещите да дегустират. Цветният прашец съдържа всички необходими вещества за развитието и живота на човешкия организъм в естествен вид. В цветния прашец се съдържат незаменими аминокиселини, витамини и минерали в идеално съотношение. Прополисът е уникален продукт със силни антибиотични, антимикробни и противогъбични свойства. Той е познат като натурален лек за стомаха, устната кухина и всякакви рани. Пчелното млечице е силен естествен енергетик. Съдържа незаменими вещества, чрез които тонизира и подмладява човешкия организъм.
В България има около 40 000 пчелари, които притежават около 500 000 пчелни семейства, разказа още Валери Пеев. По негови данни изкупната цена на билковия и на слнчогледовия мед варира около 3,60-4 лева на килограм. По-скъпо се изкупуват акациевия и липовия мед – над 5 лева, а най-скъп е споменатия манов мед – над 6 лева за кило. На дребно медът се продава на цени между 8 и 12 лв. Въпреки, че изкупните цени не са променяни от няколко години, Пеев коментира, че те са нормални. При правилно и интензивно пчеларство се печели, смята младият пчелар. Той добави, че едва 10% от хората, които се занимават с производството на мед се възползват от субсидии. На година за всички пчелари в страната се отпускат общо около 200 000 лева, като всеки производител може да получи по 40 стотинки на килограм, при условие, че медът е продаден на преработвател.
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари