Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2008 20:11 - Пекин 2008: Антидопинговата комисия иска обяснение от Данчо Лазаров
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 546 Коментари: 0 Гласове:
0



Националната комисия за допингов контрол (НКДК) проведе заседание, на което разгледа проблема около взетата допинг проба в Корея на капитана на българския национален отбор по волейбол Пламен Константинов и спирането на националния отбор по вдигане на тежести от участие в олимпийските игри заради употреба на допинг.

НКДК излезе с позиция, че не е правена официална проба на Константинов от 4 до 15 август и че е проявена липса на морал като е пуснат лъжлив слух в общественото пространство. Шефът на федерацията по волейбол Данчо Лазаров каза миналата седмица, че Константинов е дал проба в Корея, която е изпратена по куриер в България. Според Лазаров резултатите от нея не били добри.

Самият Данчо Лазаров днес се прибра в България, след като близо два дни никой в Пекин не знаеше къде се намира. Президентът на федерацията заяви, че е направил “всичко по силите си” в случая с Пламен Константинов. „Бях до отбора повече от 14 дни, преживях всички проблеми около капитана на тима. Смятам, че направихме това, което е редно за благополучното разрешаване на проблема. Планирах предварително да се завърна още в събота на 16 август, но заминах, след като се уверих, че всичко е наред в отбора и Пламен се завърна”, каза той, цитиран от Дарик радио.

Аз съм бизнесмен и имам неотложни задачи, не мога да си позволя толкова дълго отсъствие, дори не съм член на волейболната ни делегация в Пекин, добави той. Лазаров каза, че ако се наложи ще разкаже много неща и ще се обоснове с документи. “Сега обаче мисля само за успех над Русия. Дано!”, каза Лазаров.

Същевременно комисията реши да даде срок до 1 септември, в който Федерацията по вдигане на тежести трябва да проведе разговори с НКДК и да обясни скандалното изхвърляне от олимпийските игри на българските щангисти.

Ето цялото становище на Националната комисия за допингов контрол:

„На редовно заседание Комисията разгледа доклада на специално назначената от председателя доцент Камен Плочев комисия за разследване на проблема, свързан с изпратената от Корея допинг проба на волейболиста Пламен Константинов.
Националната комисия за допингов контрол (НКДК) прие следния протокол:

1. Не е правена допинг проба от лабораторията на Пламен Константинов след 4 август 2008 г. до 15 август 2008 г.

2. Никой не е носил никаква проба и не е разговарял за каквито и да е изследвания със служители на Националната допинг лаборатория.

3. Комисията стигна до извод, че е проявена липса на морал като е пуснат лъжлив слух в общественото пространство.

НКДК отбеляза категорично незачитане на член 8 от Наредбата за допингов контрол при тренировъчна и състезателна дейност, който гласи: “Спортните организации са длъжни да уведомяват незабавно ДАМС, НКДК, БОК и съответната международна спортна организация при констатиране на допинг нарушения от друг контролен орган”.

Примери за незачитане напоследък са случаите във федерациите по лека атлетика, колоездене, стрелба и голямо забавяне от страна на федерацията по вдигане на тежести.

НКДК ще подготви циркулярно писмо до всички федерации, в което категорично ще напомни техните задължения с упоменати срокове.

Разследването на допинг скандала с щангистите:

НКДК изпрати писмо до БФВТ, с което покани на разговор представители на Федерацията. Получи се отговор, че в момента е невъзможно да бъдат извикани щангистите, тъй като една част от тях са в чужбина. От друга страна всички служители на федерацията били с прекратени трудови взаимоотношения, а ръководителите били в отпуск.

Федерацията моли да се отложи срещата и да се изчака решението за наказания на Международната федерация.

Решението на НКДК: До 1 септември 2008 г. в Комисията трябва да се получат всички документи, необходими за разследването. На 2 септември представители на БФВТ са поканени за среща с НКДК. Ако не се явят – Комисията ще вземе решение на базата на фактите, с които разполага. /Всеки ден



Тагове:   Пекин,   Данчо,   обяснение,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033501
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930