Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2008 20:20 - Първанов съчетава олимпийските прояви с държавни срещи
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 593 Коментари: 0 Гласове:
0



Българският президент Георги Първанов, който от няколко дни е на частно посещение за Олимпиадата в Пекин и гледа българските участници, съчетава спортните прояви с държавни срещи. След като в понеделник държавният ни глава посети побратимено училище в китайската столица,ден по-късно той се среща и с колегата си Ху Цзин-тао. Двамата са обменили мнения за "Олимпийските игри и двустранните отношения", предаде "Чайна дейли".

image
Българският президент ходи не само да гледа като частно лице олимпиадата в Пекин. Той обича да ходи и на лов. И то успешен лов, както се вижда на снимката.

Китайският президент е заявил, че атлетите от цял свят, включително и българските са демонстрирали отлична подготовка и качества в състезанията на Олимпиадата.

С общите усилия на Международния олимпийски комитет и на олимпийското семейство, вярваме, че игрите в Пекин ще станат забележително и качествено спортно събитие, каза той.

Китай и България от много години развиват активно двустранните си отношения, заяви Ху. През следващата година ще отпразнуваме 60 години от нашите дипломатически отношения. Това ще бъде съществен крайъгълен камък в развитието на двустранните връзки, добави той.

Китай е готов да използва тази възможност, за да работи с българската страна за задълбочаване на конкретното сътрудничество в различни области, каза Ху.

Първанов му отвърнал, че желае успех на Олимпийските игри в Пекин и изразил надежда двете страни да запазят контактите си на високо равнище, да циментират търговията и икономическото сътрудничество, да дадат тласък на културния обмен и да координират усилията си, като си оказват помощ по международни и регионални проблеми.

България като една от първите страни, установили дипломатически връзки с Нов Китай, създаден през 1949, не променя своята политика на приятелство към Китай, продължил Първанов, който смята, че българският народ е изпълнен с приятелски и добри чувства към китайците.
Българският държавен глава се е срещнал и с президента на Международната федерация на футболните асоциации (ФИФА) Сеп Блатер, съобщиха от външно министерство. Това е станало по покана на Блатер, който благодарил на Първанов за отличното сътрудничество между България и ФИФА и изказал възхищението си от българските спортисти.

"Винаги съм познавал България като страна с много добре подготвени спортисти и вярвам, че ще запази името си като такава", заявил Блатер. Той потвърди, че ще посети България през декември 2008 г. , когато Българският Олимпийски Комитет ще отбележи своя 85-годишен юбилей.

По време на разговорите, извън олимпийските и спортни теми, Сеп Блатер поздрави президента Първанов за ролята на България на международната сцена.

image

Георги Първанов заснет в миг на многозначителен поздрав.

"Вие лично като президент допринесохте изключително много за изграждането на новия образ на страната ви", каза Сеп Блатер в края на срещата. Веднага след това президентът на ФИФА отпътува за летището, поради служебните си ангажименти с футболни срещи в Шанхай и Хонконг.

По-късно през деня Първанов ще гледа по покана на Блатер полуфинала по футбол на Летните олимпийски игри между Бразилия и Аржентина. Друг гост на срещата ще бъде аржентинската футболна легенда Диего Марадона.

 

 



Тагове:   срещи,   олимпийските,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032834
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930