Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2008 15:59 - Българка е била на борда на катастрофиралия в Мадрид самолет
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 774 Коментари: 0 Гласове:
0



Българка е пътувала на борда на самолета, който снощи се разби в Мадрид. При катастрофата загинаха 153 души, а 19 бяха ранени. На уебсайта на авиокомпания Spanair www.spanair.com е публикуван списъкът на пътниците от самолета. В него фигурира името STANIMIROVA/ANTOANET. Това потвърди пред Дарик и говорителят на Министерството на външните работи Димитър Цанчев. Родителите на 40-годишната Антоанета Станимирова са вече в Испания, където предстои разпознаването на жертвите на самолетната катастрофа, допълва по-късно Цанчев пред БГНЕС. Те трябва да получат документ от испанските власти, който трябва да удостовери смъртта на близката им.

"Списъкът, който е публикуван и от информацията на нашето посолство засега е малко вероятно да е имало и други българи", заяви говорителят на външно министерство пред Дарик.

Предполага се, че Антоанета Станимирова е майка на футболиста Мартин Кожухаров от младежкия отбор на испанския футболен клуб "Реал Мадрид", съобщава imageелектронното издание www.marca.com на испанския спортен вестник "Марка".

Българката е пътувала с полета за Гран Канария, след като прекарала няколко дни при сина си в Мадрид. Самият футболист научил за трагедията преди участието на младежкия отбор на "Реал Мадрид" в мач в град Валдебебас. След края на първото полувреме футболистът се свързал по телефона с баща си, който работи на Канарските острови, и му съобщил за катастрофата.

Общо 153-ма души са загиналите и 19 ранените в катастрофата на самолет на испанската авиокомпания "Спанеър" на летището в Мадрид, обяви испанският министър на развитието и инфраструктурата Магдалена Алварес Арса, цитирана от Франс прес. Двама от ранените все още не са идентифицирани, допълни министърката. Според "Спанеър" на борда на самолета е имало общо 172-ма души: 162-ма пътници и десетчленен екипаж, като четирима от екипажа пътували като пасажери.

Това е най-тежката самолетна катастрофа в Испания от 1985 г., а в Европа - от 2006 г. насам, отбелязва АФП. Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро заяви, че правителството му e потресено от катастрофата. "Правителството, както и всички испански граждани, е потресено и наскърбено от тази трагедия", каза Сапатеро, който спешно прекрати почивката си. Искам да изразя покрусата си, съболезнованията и съчувствието си към жертвите, добави премиерът на летище "Барахас". Анкетната комисия по случая трябва незабавно да започне работа за установяване на причините за катастрофата, каза още той. Испанският държавен секретар по комуникациите Ниевес Гойкоечеа отхвърли хипотезата за терористичен акт, като заяви, че няма никакво съмнение, че става дума за катастофа. Самолетът бил на 15 години и според министър Магдалена Алварес за последен път е преминал технически преглед в края на 2007 г., докато "Спанеър" твърди, че това е станало в началото на тази година.

Очаква се крал Хуан Карлос и кралското семейство да посетят  ранените и да отдадат почит на жертвите на трагедията, информира БТА.

Руският президент Дмитрий Медведев изрази своето съчувствие за тежката самолетна катастрофа в Мадрид.

"С дълбока тъга научих за катастрофата на летището в Мадрид, която завърши с толкова много жертви", заяви Медведев в писмо до испанския премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро. image

Италианският президент Джорджо Наполитано изрази също своите съболезнования до краля на Испания Хуан Карлос. "В този момент Италия, която е обединена с вашата страна с традиционни връзки на приятелство, се чувства особено близка на испанския народ", заяви той.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е шокирана от броя на жертвите и ранените, съобщи нейният говорител Томас Стег. Канцлерът споделя мъката на семействата, които са загубили близки, каза говорителят и добави, че тя също е изпратила съболезнователно писмо до Сапатеро.

Френският президент Никола Саркози заяви, че е научил с голяма мъка за "ужасния инцидент" и добави, че неговите мисли са със семействата на жертвите и ранените.

Кралица Елизабет Втора заяви, че е шокирана и натъжена в своето послание до испанския крал Хуан Карлос.

В град Мадрид и областта е обявен тридневен траур. 

/Дарик, снимки БГНЕС


Тагове:   Мадрид,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13047065
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930