Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2008 12:45 - Би Би Си върти нов БГ скандал
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 3399 Коментари: 11 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
След скандала с Могилино, Би Би Си готви нов удар по България. Следващата седмица британската медия ще излезе с официално изявление за медийната среда у нас, което няма да е никак ласкаво за страната ни, съобщава в. "Поглед", позовавайки се на достоверен източник, близък до легендарното радио.
Причината е, че Съветът за електронни медии (СЕМ) прекрати лиценза за предаванията на Световната служба на Би Би Си на английски език в София, въпреки че това е станало по нейно желание.

Британската корпорация обаче решила да прекрати излъчванията си в България, след като двугодишната съдебна битка със СЕМ не даде очаквания от англичаните резултат. През 2006 г. Би Би Си преустанови предаванията на български език и оттогава на същата честота се излъчва пълната лондонска програма на радиото.
Регулаторът обоснова решението си, като обясни, че в лицензията на Би Би Си е записано да се излъчват определен брой предавания на български език, което стана невъзможно след закриването на българската редакция.

"Предаванията на английски език не противоречат на Закона за радио и телевизия (ЗРТ)", заяви за изданието източник от Би Би Си Радиоком-България. Те са ретранслирани. Две години опитвахме да запазим тази честота, смятаме, че предаванията на английски са необходими в София, но това не можа да стане. Явно е, че медията стряска определени среди. В крайна сметка конфликтът между Би Би Си и България е на много високо ниво, след филмите за Иван Славков, Могилино и трафика на деца във Варна, допълва източникът.

Това е единственият случай в историята на Би Би Си, когато корпорацията се отказва доброволно от своя честота в европейска столица.

"С Би Би Си имахме много дълга преписка и в крайна сметка г-жа Елеана Хауърт (управител на Би Би Си Радиоком-България) изпрати молба за прекратяване на лицензията и ние просто я приехме. От гледна точка на изискванията на медийния закон всички радио- и телевизионни програми в България се разпространяват на официалния език в Република България, а официалният език е българският, според чл. 12, ал. 1 от ЗРТ", каза членът на СЕМ Маргарита Пешева. Тя обясни, че щом програмата се разпространява само на английски, вече не отговаря на издадената програмна лицензия.

Би Би Си прекратява излъчването си в България от 2 септември т.г. /БЛИЦ


Тагове:   нов,   скандал,


Гласувай:
0



1. анонимен - Гадни империалисти!
22.08.2008 14:07
Само жлъч хвърлят по родината...
цитирай
2. thomas - Големи сме изроди, а?
23.08.2008 15:19
Официалният език бил българският. Радиа на чужд език и чужди рекламни надписи по колите не може, а новини на турски може, нали? Пък и то поне българския да знаехме като хората... Все пак вярвам, че англичаните се предават не защото сме толкова непобедимо железни в защитата на българското, а защото начините гласът им да се чува, вече далеч не са само с помощта на радиото...
цитирай
3. meto76 - СЕМ отдавна трябваше да го закрият. ...
24.08.2008 18:16
СЕМ отдавна трябваше да го закрият.Това е орган на политическата цензура в България. БЪЛГАРСКОТО ГЕСТАПО В ЖУРНАЛИСТИКАТА.
цитирай
4. net - Да се смея ли , да плача ли?
24.08.2008 22:26
съгласна съм с Thomas.
По отношение на това което чуваме сме станали мазохисти. Хем ни боли от това което чуваме, но не ни пука, и като че ли ни харесва.
- Официален език е българският- че кой вече вярва на конституцията. След опита за руска асимилация, последва турска, и сега започва /ах как мразя тази дума/ "ромска".
А за англоезичната инвазия- не ми се ще и да мисля. Дори се улових, че чета все едно е на латиница- български текст.
Да се смея ли , да плача ли?
цитирай
5. анонимен - Добре, че се махам от тук
27.08.2008 23:44
Честно казано BBC е единственото радио в България, което си струва слушането. Жално ми е, че на български радиожурналистиката е изчезнала, но на мен пък не ми се слушат четирите последни песни на Timbaland въртени по всички радиа. Щом това се търси, това пускатайте. Ама за чии х** се карат с единствената относително неутрална радио медия? /Казвам относително, защото естествено - не са, но са най-близко до истината/.
Обичам страната и езика си, но не виждам защо трябва да затварям очите си за полезна информация, само защото е на чужд такъв.
цитирай
6. tomich - Напълно поддържам
30.08.2008 11:27
становището на thomas!
Да се откажеш от допълнителен източник на информация с такъв ранг като на ВВС, е абсолютна тъпотия и липса на елементарна далновидност!
цитирай
7. анонимен - Да я закрият.Защо не?
30.08.2008 12:22
Че колко от нас знаят английски за да го слушат?Аз например съм учил немски.закриването на англоговоряща радиостанция хич,ама хич не ме вълнува.Да беше немска поне разбирам.А то на английски дето нищо няма да разбера.
цитирай
8. thomas - @анонимен 8
30.08.2008 13:09
Точно така. Ето затова я закриват! Не защото ти не знаеш английски и не мислиш, че това ти е проблем (и аз не знам немски, но исрено съжалявам за това, че нямам време да науча и него), а защото такива са и онези в СЕМ - неуки и ограничени... Впрочем, като те слушам, съмнявам се и за Дойче веле да заплачеш, ако я изпъдят...

Само идиот може, криейки се зад първобитното си законодателство, да забрани на подобен авторитетен информационен източник да предоставя безплатно на гражданите на държавата му своята програма. Обаче аз все пак не вярвам идиот да може да се издигне позиция, на която да може да взима подобни решения. Така че явно става дума за интереси и корупция.
цитирай
9. анонимен - хъм
01.09.2008 10:58
А новини на Туски може да има !
Така ли миръсни комунистически свине от СЕМ ?
цитирай
10. thomas - Те са хитри...
01.09.2008 11:39
Не можеш да ги обвиниш, че имат медия, която предава САМО на турски :-)

Но що за глупост е всичко това в 21 век, когато по кабела и сателита имаме достъп до СТОТИЦИ, а през интернет - и до ХИЛЯДИ канали на всякакви езици, които си поискаме? Във века, в който е ясно, че без чужди езици не можем да бъдем даже и обслужващ персонал на онези, към които даже формално вече сме се присъединили!? Пълно безумие!
цитирай
11. анонимен - помните ли радио "Свободна Европа"
14.09.2008 12:46
Преди години имаше радио "Свободна Европа". Това радио беше заглушавано от тогавашното комунистическо правителство и се забраняваше слушането му. Сега настоящото социалистическо (комунистическо) правителство, спира BBC. Историята се повтаря, нищо ново. Жалко за държавата, наистина.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995330
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031