Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2008 21:54 - Четвърти шанс за кандидат-студентите през есента
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 711 Коментари: 0 Гласове:
0



Увеличеният план-прием и по-малкият брой кандидат-студенти през това лято очаквано оставиха родните ВУЗ-ове с незаети места, които предстои да бъдат попълвани наесен. Традиционно свободните места са в по-непривлекателни специалности, но кандидат-студентите ги ползват като вход към висшите училища, а през следващите години се прехвърлят в други.

От най-голямото висше учебно заведение Софийския университет "Климент Охриднски" съобщиха в понеделник за Mediapool, че свободни места има във Факултетите по начална и предучилищна педагогика, физическия и химическия, за където ще бъде обявено четвърто класиране. Следобед от ВУЗ-а ще обявят условията за приема на четвърто класиране на сайта на университета. Миналата година отново три факултета на Софийския университет обявиха четвърто класиране - Химическият, Физическият и Биологическият факултет за общо 11 специалности.

От Пловдивския университет „Паисий Хилендарски" вече обявиха, че поради увеличен прием за 2008/2009 учебна година остават незаети места във Филологическия, Химическия, Биологическия и Педагогическия факултети. За специалностите "Българки език и немски език"; "Български език и френски език", "Български език и испански език" приемът ще става с оценка от издържан конкурсен изпит по съответния западен език от друг ВУЗ или с оценка от матура по съответния западен език. За химичните и биологични специалности ще важат и оценки от олимпиади, а има и вариант и за полагане на тестове, чиито дати са 28 август – по биология, и 3 септември – по химия.

В Шуменския университет "Константин Преславски" също се попълват свободни места като за вход ще служат оценки от матури и такива от изпити в други ВУЗ-ове. Специалностите, в които има свободни места, са Английска филология - редовно обучение; Немска филология - редовно и задочно обучение; Приложна лингвистика (Английски език и немски език) - редовно обучение; Теология - редовно и задочно обучение; Математика – редовно обучение; Математика и информатика – редовно обучение; Физика – редовно обучение; Астрономия – редовно обучение; Химия – редовно и задочно обучение; Биология и физика – редовно обучение; Музика - редовно и задочно обучение; Радиолокационна техника и технологии - редовно обучение; Сигналноохранителни системи и технологии - редовно обучение.

И Бургаският свободен университет ще приема с оценки от кандидат-студентски изпити, положени в други университети и с бележки от матури. Крайният срок за приема на документи изтича на 31 август.

Първият зам.-ректор на УНСС доц. Стати Статев обясни пред Меdiapool, че във ВУЗ-а едва ли ще останат незапълнени места след трето класиране или ако има такива, то те ще са единични бройки. В момента записването продължава и то ще приключи на 26 август. До момента от 3 400 места записани студенти има в 3 000. Половината кандидат-студенти, участващи в третото класиране, са потвърдили, че ще се запишат във ВУЗ-а и дори са предоставили дипломите си там, но изчакват последния момент. "Записването тече с пълна сила. В четвъртък са се записали 180 човека, а в петък до обяд близо 60", обясни Статев. По думите му към УНСС имало традиционно голям наплив и дори в години като тази, когато кандидат-студентите са по-малко за едно място се борят по 7-8 души. "Затова и не допуснахме да се приемат хора с оценки от матурите или по дипломи", коментира той.

Тази година за първи път УНСС осъществява приема по професионални направления, а не по-специалности, както досега. След успешното завършване на втората учебна година студентите ще избират в коя професионална специалност искат да се обучават. Статев обясни, че в някои от по-атрактивните направления местата са почти уплътнени. Така например в "Обществени комуникации", където попада специалността "Журналистика", от 75 места има 74 записани. Подобна е ситуацията и в поднаправление "Икономика с чуждоезиково обучение" - английски език, където от 85 класирани, 82 души са се записали.

В Техническия университет вторият етап на класирането беше обявен за окончателен и няма да има процедура за попълване на незаети места. Четвърто класиране обаче ще има във филиала на Техническия университет в Пловдив. Във филиала в Габрово също е обявен прием за попълване на свободни места.

В много от университетите окончателните записвания все още не са готови, но се очаква, че ще се попълват бройки и през септември. За това сигнализира още в началото на кандидат-студентската кампания образователният министър Даниел Вълчев. Тогава той съобщи, че кризата за студенти е налегнала дори традиционно най-търсените и престижни ВУЗ-ове. Ако има незаети места в университетите, могат да се попълват с есенен прием или прием през януари и с промяна на учебния план, коментира още министър Вълчев. /Медиапул



Тагове:   шанс,   кандидат,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034352
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930