Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2008 16:24 - Пловдив отказа да приеме боклука на София
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 505 Коментари: 0 Гласове:
0



Категоричен отказ да приеме 120 000 куб. метра софийски боклук на сметището в село Цалапица дадоха във вторник кметовете на общините Марица, Родопи, Стамболийски, Садово и Калояново. Те изразиха отказа си на среща с пловдивския кмет Славчо Атанасов.

Спешната среща на кметовете бе инициирана от Атанасов. Тя е заради настойчивото писмо на вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева и на министъра по околната среда и водите Джевдет Чакъров от понеделник за депониране на още 120 хил. т софийски боклук, натрупан под формата на бали.

Писмото предизвика нервност и разнобой сред министрите на БСП в правителството на Станишев. Транспортният министър Петър Мугафчиев, който е лидер на пловдивската областна организация на БСП, реагира стреснато и остро срещу идеята на съпартийката си Плугчиева софийски боклук да се трупа в Пловдивско.

Във вторник острият тон срещу идеята на двамата министри запазиха и кметовете от шестте общини.

"Ще се противопоставим на докарването на софийския боклук с всички разрешени от закона средства и няма да отказваме искания за блокади на пътя до сметището", заяви кметът на община Родопи Йордан Шишков, цитиран от пловдивски електронни медии.

Според Славчо Атанасов “внушението в писмото, че евентуален отказ ще е причина за санкция от Европейския съюз, е нагло и арогантно". Той цитира общински еколози, които смятат, че останалият капацитет на сметището в Цалапица позволява използването му още две и половина години.

Еколозите твърдят още, че ако в Цалапица влезе софийски боклук, срокът на живот на сметището ще бъде съкратен наполовина. Според тях се създавал риск от екологична катастрофа, защото още не е ясно кога ще заработи заводът за отпадъци в село Шишманци, който трябва да преработва боклукът на Пловдив.

Във вторник пловдивският кмет Славчо Атанасов съобщи, че праща писмо с официалния си отказ да приеме софийския боклук до Плугчиева и Чакъров.

Последната надежда за “приютяване” на сметта на столицата остава отново община Карлово. Във вторник общинското ръководство е получило писмо от вицепремиера и екоминистъра със сходната молба както до шестте общини от пловдивския регион. В писмото се предлага общината да приеме в своето депо за отпадъци 120 000 тона балирани битови отпадъци от София. Общината е помолена да отговори до 1 септември дали приема това предложение.

Според кмета на Карловската община Найден Найденов жителите на града веднъж вече са проявили разбиране и са изпълнили гражданския си дълг, като са приели 80 000 тона балиран столичен боклук. Кметът е решително против да бъдат приети още столични отпадъци.

Следобед в общината Найденов ще свика представителите на политическите групи в общинския съвет, за да ги запознае с предложението.



Тагове:   Пловдив,   отказа,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13036319
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930