Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2008 16:34 - Русия обяви за независими Южна Осетия и Абхазия
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 592 Коментари: 0 Гласове:
0



Руският президент Дмитрий Медведев съобщи, че Русия признава независимостта на двете грузински сепаратистки области Абхазия и Южна Осетия, предадоха световните агенции. “Подписах указите, с които Русия признава независимостта на Южна Осетия и Абхазия. Русия призовава другите държави да последват примера й. Това не е лек избор, но е единствената възможност да се защити животът на хората”, заяви Медведев в обръщение по руската телевизия.

Президентът направи изказването си след заседание на руския Съвет за сигурност в черноморската резиденция в Сочи. На него бе разгледана декларацията на двете камари на руския парламент, в която се призовава Медведев да признае двете грузински сепаратистки области. На заседанието присъстваше и предшественикът на Медведев и сегашен премиер Владимир Путин. Министрите на външните работи и на отбраната, Сергей Лавров и Анатолий Сердюков, които са членове на Съвета за национална сигурност, също пристигнаха в Сочи за заседанието.

Абхазия и Южна Осетия са международно признати като части от територията на Грузия. Президентът припомни, че Москва е “проявила сдържаност и търпение”, предаде ИТАР-ТАСС.

“Ние нееднократно призовавахме да се върнем на масата за преговори и не променихме позицията си дори след едностранното провъзгласяване на независимостта на Косово. Но нашите настойчиви предложения към грузинската страна да се сключи с Абхазия и Южна Осетия споразумение за неизползване на сила останаха без отговор. За жалост те бяха пренебрегнати и в НАТО, а даже и в ООН. Сега е ясно, че мирното решение на конфликта не е влизало в плановете на Тбилиси. Грузинското ръководство методично се готвеше за война, а политическата и материалната подкрепа от външни покровители само подсилваше усещането за безнаказаност”, заяви Медведев.

В понеделник руската Държавна дума подкрепи единодушно преди това одобрената от Съвета на федерацията декларация с призив към Дмитрий Медведев да бъде призмата независимостта на Абхазия и Южна Осетия. Кремъл има последната дума при признаването на сепаратистките републики и според експерти вероятно ще поиска да се проведе референдум, което ще забави решението.

Западът разкритикува руското решение

След като Русия призна независимостта на Абхазия, в грузинската сепаратистка област отекнаха салюти от почти всички видове оръжия. ИТАР-ТАСС предаде, че ликуващи хора се стичат към сградата на сепаратисткото правителство в столицата Сухуми, някои плачат от радост, други се поздравяват, развявайки флаговете на Абхазия и Русия.

Решението на руския президент Дмитрий Медведев е равнозначно на анексиране на грузинска територия от страна на Москва, заяви заместник-министърът на външните работи на Грузия Гига Бокерия, цитиран от агенция Ройтерс. Отношенията с Русия “се прекратяват задълго, ако не и завинаги”, заяви секретарят на Съвета за национална сигурност на Грузия Каха Ломая. При това, по неговите думи, решението “не може да доведе до никакви юридически последствия за Грузия, защото основният юридически документ, регламентиращ суверенитета на Грузия, е Конституцията на страната, която е подкрепена от международното право”.

Американският държавен секретар Кондолиза Райс заяви, че решението на Русия да признае грузинските сепаратистки области за независими държави е „достойно за съжаление“. „Мисля, че това е жалко“, заяви Райс на пресконференция в Рамала, Западния бряг. “Що се отнася до явното руско решение да признае две части, два региона, които бяха в конфликт, които очевидно се намират в рамките на международно признатите граници на Грузия, то мисля, че това решение е достойно за съжаление”, заяви Кондолиза Райс.

По-рано и френското външно министерство обяви, че признаването от страна на Русия на независимостта на двете отцепнически грузински провинции Южна Осетия и Абхазия е “достойно за съжаление решение”, предаде АФП. Анализатори казват, че тази стъпка на руската страна ще нагнети още повече напрежението между Русия и Запада, коментира ББС. Великобритания също отхвърли решението на Москва и потвърди отново подкрепата си към териториалната цялост на Грузия. Според шведския външен министър Карл Билд Русия умишлено е нарушила международното право, признавайки Южна Осетия и Абхазия за независими държави. Според германския канцлер Ангела Меркел признаването на двете сепаратистки републики Абхазия и Южна Осетия „е в разрез с международното право”. Тя добави, че принципът за териториалната цялост е един от стълбовете на международните отношения и “Евросъюзът ще се придържа към него”.

Москва отложи визита на генералния секретар на НАТО

Русия планира да отложи посещения на високопоставени представители на НАТО и да прекрати съвместни военни учения с Алианса, съобщи междувременно руският постоянен представител в НАТО Дмитрий Рогозин, цитиран от Ройтерс. „Няма да има съвместни военни учения“, заяви Рогозин на пресконференция в Москва, като допълни, че посещението на генералния секретар на НАТО Яп Де Хоп Схефер, планирано за октомври, ще бъде отложено. Рогозин каза още, че бъде целесъобразно да бъде прекратено сътрудничеството с НАТО във всички съвместни мироопазващи операции „за най-малко шест месеца“, но подчерта, че засега Русия ще продължи да сътрудничи с Алианса в Афганистан. /Всеки ден



Тагове:   Южна,   обяви,   Осетия,   независими,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13047151
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930